• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hamile kalmak isteyen kadınlar dikkat

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Hamile kalmak isteyen kadınlar dikkat
ol2Cjk.jpg

Doğurganlık ve menstruasyon büyük ölçüde hormonlar tarafından kontrol edilir. Bu hormonlardan biri progesterondur. Progesteron nedir? Progesteron ne işe yarar? Progesteron eksikliği nedir? Progesteron hormonunun gebeliğe etkisi, progesteron tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…

PROGESTERON NEDİR?

Progesteron yumurtalıkların salgıladığı bir cinsiyet hormonudur. Her ay ovülasyonu takiben yumurtalıklarda görülür. Bu, adet döngüsünün ve hamileliğin korunmasının önemli bir parçasıdır.

Progesteron, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Ama ana görevi rahminizi hamilelik için hazır hale getirmektir. Her ay yumurtlamadan sonra, progesteron döllenmiş bir yumurtayı hazırlamak için rahmin astarını kalınlaştırmaya yardımcı olur. Eğer döllenmiş yumurta yoksa, progesteron seviyeleri düşer ve menstürasyon başlar. Uterin duvarında döllenmiş bir yumurta implantları varsa, progesteron, gebelik boyunca uterus astarının korunmasına yardımcı olur.

DÜŞÜK PROGESTERON HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Progesteron, doğurganlık yıllarında önemlidir. Yeterli progesterona sahip değilseniz, hamile kalmakta zorluk çekebilirsiniz.

Yumurtalıklarınızdan biri yumurtayı serbest bıraktıktan sonra, progesteron düzeyleriniz yükselmelidir. Progesteron, döllenmiş bir yumurtayı almayı beklerken uterusun kalınlaşmasına yardımcı olur. Yeterince kalın değilse, yumurta implant olmaz.

Hamile olmayan kadınlarda düşük progesteron belirtileri şunlardır:

– Baş ağrısı veya migren

– Anksiyete veya depresyon dahil olmak üzere ruh hali değişiklikleri

– Adet döngüsünde düzensizlik

Düşük progesteron, gebe olmayan kadınlarda anormal rahim kanamalarına neden olabilir.

Hamileyseniz, bebeğiniz doğana kadar rahminizi korumak için progesterona ihtiyacınız olur. Vücudunuz progesteronda bu artışı üretecek ve bu da meme hassasiyetleri ve mide bulantısı gibi hamileliğin bazı semptomlarına neden olacaktır. Progesteron düzeyiniz çok düşükse, uterusunuz bebeği taşıyamaz.

Düşük progesteron ektopik gebeliğe işaret edebilir. Bu, düşük veya fetal ölümle sonuçlanabilir.

Lekelenme ve karın ağrısı hamilelik sırasında düşük progesteronun başlıca belirtileridir. Hamile kadınlarda düşük progesterona işret edebilecek diğer şunlardır;

– Sürekli meme hassasiyeti
– Sürekli hisseilen yorgunluk
– Düşük kan şekeri
– Vajinal kuruluk

PROGESTERON EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Progesteron testi (PGSN), progesteron düzeyinizin çok düşük olup olmadığını anlamaya yarayan ve herhangi bir hazırlık gerektirmeyen basit bir kan testidir.

Test neden gebe kalamadığınızı, yumurtlamanın olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. PGSN testi, hormon replasman tedavisini veya yüksek riskli gebeliğin sağlıklı olarak takibini yapmak için kullanılabilir. Progesteron seviyeleri genellikle hamilelik sırasında normalden daha yüksektir. Birden fazla bebeğiniz varsa daha da yüksektir.

Erkekler, çocuklar ve menopozdaki kadınların progeston seviyeleri, doğurganlık çağındaki kadınlardan daha düşüktür. “Normal” bir progesteron seviyesi olarak kabul edilen şey, bir kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlıdır. Progesteron seviyeleri adet döngüsü boyunca dalgalanma gösterir. Adet döneminden yedi gün önce zirveye çıkarlar. Ancak bu seviyeler tek bir günde değişebilir.

Kötü işleyen yumurtalıklar, progesteron üretiminin zayıflamasına neden olabilir. Ve menopoz sırasında, östrojen ve progesteron düzeylerinin düşmesi doğaldır.

DÜŞÜK PROGESTERON İÇİN NELER YAPILIR

Düşük progesteron semptomlarınız olmayabilir ve tedaviye de ihtiyacınız olmayabilir. Ama bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız, hormon tedavisi yararlı olabilir. Hormon tedavisi, progesteron seviyelerini arttırır ve rahim iç yüzeyini kalınlaştırmaya yardımcı olabilir. Bu sağlıklı bir hamilelik şansınızı artırabilir.

Adet düzensizlikleri ve anormal rahim kanamaları hormon tedavisi ile düzelebilir. Menopozun şiddetli semptomları için, hormon tedavisi genellikle östrojen ve progesteronun bir kombinasyonunu içerir. Progesteron olmaksızın östrojen alan kadınlarda, rahimiçi kanseri riski artar.

Progesteron takviyesi için tedavi seçenekleri şunlardır:

– Topikal veya vajinal olarak kullanılabilen kremler ve jeller
– Provera gibi doğurganlık sorunlarına neden olan düşük progesteronu tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan süpozituvarlar
– Hormon tedavisi (sadece östrojen veya östrojen ve progesteronun bir kombinasyonu) aşağıdaki gibi semptomları hafifletebilir:

– sıcak basmaları
– gece terlemeleri
– vajinal kuruluk

Progesteron bazı kadınların ruh halini iyileştirir. Oral progesteron, yatıştırmayı kolaylaştırarak sakinleştirici bir etki sağlayabilir.

Hormon tedavisi aşağıdaki riskleri artırabilir:

– Kalp krizi ve inme
– Kan pıhtıları
– Safra kesesi sorunları
– Bazı meme kanseri türleri

Düşük progesteron seviyelerini yükseltmek için doğal ilaçlar şunlardır:

  • Progesteron seviyelerini korumak için gerekli olan B ve C vitaminlerinin alımını arttırmak
  • kabuklu deniz hayvanları gibi çinko içeren besinleri daha fazla tüketmek
  • Stres düzeyini kontrol etmek de çok önemlidir. Çünkü stresli olduğunuzda vücudunuz progesteron yerine kortizol salgılar.
  • Progesteron, genellikle hormon dengesizliğinin menopoz belirtilerini yaşayan kadınlarda desteklenmemektedir. Bunun nedeni, menopoz semptomlarının çoğunlukla düşük estrojen düzeylerinden kaynaklanmasıdır.
  • Hormon replasmanı tedavisi bazı riskler taşır. Bu yüzden bu riskleri doktorunuzla tartışarak tedavi almak önemlidir.
 
Üst