• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hintliler Neden Alınlarına Kırmızı Boya Sürer?

Tokyo

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Haz 2020
Konular
3,330
Mesajlar
5,771
MFC Puanı
72,650
Bindi (Bindu), sindur, tilaka… Hintli kadın ve erkeklerin alınlarındaki boyalar, noktalar ne ifade ediyor? Hint geleneklerinde yeri olan bu semboller hakkında her şey…

Sanskritce bir sözcük: Bindu… “Bindu”dan türeyen “Bindi” sözcüğünün anlamı, nokta… İşte Hintli kadınların alınlarının ortasındaki farklı renklerde noktalara “Bindi” deniliyor ve bindinin kötü düşüncelerden uzak tuttuğuna inanılıyor. Bekar kadınlarda siyah, evli kadınlarda kırmızı/ turuncu renkte olan bu nokta, alnın ortasında yer alıyor ki bunun nedeni ise ruhun, insan vücudundaki yer olduğuna inanılması (3. Göz). Ruhsal yolculuğun da simgesi olan “bindi”ler, aksesuar olarak da kullanılmakta. Hintlilerin alınlarına yapıştırdıkları bu bir nevi geleneksel süsler, sandal ağacı macunuyla yapılıyor ya da kırmızı işaret şeklinde olabiliyor.

“Bindi” yalnızca Hindistan’da değil; Nepal, Bangladeş, Mauritius ve Sri Lanka’da da geleneklerin bir parçası. Alnın ortasında, kaşlara yakın, kırmızı bir nokta olarak uygulanan nişan… Bindilerin üzerine yerleştirilmiş bir mücevher parçası da tercih edilebiliyor. Ayrıca birçok kişi, kırmızı bindi ile Tanrılara kan kurban verme geleneğini ilişkilendirmekte…

Rengarenk Kıyafetler, Takılar ve Kırmızı Bindi
Damat, gelinin alnına nikah işareti olarak bir “tilaka” (uzun dikey işaret) yapar. Günümüz uygulamaları bu geleneğin bir uzantısı… Hintli bir gelin, damadın evinin eşiğinden rengarenk kıyafetler ve takılarla, kırmızı bir bindiyle geçer. Büyük oranda kullanılmaya devam edilse de günümüzde modanın da bir parçası. Kadınlar ayrıca bir moda aksesuarı olarak sarileriyle uyumlu renkte bindileri de tercih ediyor. Hintli bir kadın, eşini kaybettiğinde, bindi ve evli kadınlara özgü diğer takılardan da vazgeçiyor.

Modern bindinin cinsiyet sınırları da yok; bu nedenler kadınlar kadar erkekler de kullanabiliyor. Günümüzde Hintli erkekler; ibadetlerinde, düğünlerde, festivallerde, yurt dışına çıkarken ya da ülkelerine dönerken kullanıyor. Tersine son zamanlarda erkeklerin tilaka kullanma geleneği azalıyor ki şimdi kadınlar, erkeklerden daha fazla bu aksesuarı kullanıyor. Hinduizmde tilaka; alın, boyun, el veya göğüs gibi bedenin diğer kısımlarındaki bir işaret. Tilaka, geleneklere bağlı olarak her gün veya yalnızca dini durumlar için giyiliyor.

Sindur Nedir?
Hindistan’da evlilik törenlerindeki bir diğer gelenek ise “Sindur”. Evlilik kutlamasında, ateş çevresinde yedi kez dönülüyor. Daha sonra damat, gelinin saç ayrımına evli bir kadın olduğunu göstermek amacıyla kırmızı boya sürüyor. Bu parlak kırmızı boya (Sindur), Hintli kadının artık evli olduğunun bir işareti. Ardından “mangalsutra” töreni başlıyor. Damat, gelinin boynuna boncuklu kolye takıyor. Ateşin çevresinde dönülen “pheras” töreninden sonra da gelinle damat, bir örtünün altında oturuyor. Çiftler, gümüş bir aynadan birbirlerinin yüzlerine bakıyor.

“Posh Puja” ise törenden sonraki sabah gerçekleştiriliyor. Akrabaların katıldığı bu törende, mutluluk dilekleriyle çiftin başından çiçekler dökülüyor. Son olarak da Hintli çiftler, “Dayabata” törenine geçiyor. Sindur, ayrıca inekler için düzenlenen “Gopastami” adlı bayramda da kullanılmakta…
 

RuHuMDaKiöKüZ

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2020
Konular
26
Mesajlar
760
MFC Puanı
9,550
öfffff, bu ne ya. al kızı bas sade bi nikah oldu bitti. valla beynim döndü ha, birbirine boya süren sürene @Tokyo nolacak bu iş böle yav o_O
 

RuHuMDaKiöKüZ

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2020
Konular
26
Mesajlar
760
MFC Puanı
9,550
yav inançlarına diyeceğimiz yok da o ne öyle pokemon gibi birbirini boyuyolar. beattle mi var akşama, arenada Anna bell'le mi kapışıcan, nedir yani o_O
 
Üst