• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İğneli Vatoz

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
İğneli Vatoz; Rajiformes takımının Dasyatidae familyasından, kuyruklarında bir ya da birkaç zehirli diken bulunan kıkırdaklıbalıkların ortak adıdır. Vücutları diske, uca doğru incelen esnek kuyrukları kamçıya benzer. Kuyruk dikeni ya da dikenleri testere dişi gibi tırtıklıdır.

Sıcak ve ılık denizlerin yanı sıra bazı Güney Amerika ırmaklarında yaşayan bu balıklar dipte avlanır. Başlıca besinlerini solucanlar, yumuşakçalar ve öbür omurgasız hayvanlar oluşturur.

Bazen istiridye tarlalarına dadanarak büyük zarara yol açarlar. Savunma ve saldın işlevi gören dikenleri ahşap teknelere saplanacak ölçüde güçlüdür. Son derece ağrı veren zehri karında açılan yaralarda öldürücü olabilir.

İğneli vatozların boyutları türden türe çok değişir. Atlas Okyanusunun kuzeyinde yaşayan Dasyatis sabina türü yaklaşık 25 cm genişliğinde, Avustralya kıyılarında yaşayan D. brevicaudata türünün bilinen en iri örnekleri yaklaşık 2 m genişliğinde ve 4 m uzunluğundadır.

Bazı sınıflandırmalarda Urolophidae familyasına yerleştirilen türler en çok 75 cm uzunluğa erişir. Görece kısa kuyrukları ve iyi gelişmiş kuyruk yüzgeçleriyle ayırt edilen bu balıklar Atlas Okyanusunun batısı ile Büyük Okyanusta yaşar.

Akdeniz’de yaşayan familya üyelerinin kuyruk yüzgeci yoktur. Bunlardan rina adıyla da tanınan D. pastinaca türü Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de sığ kıyı sularından 60-70 m, bazen de 200 m derinliğe kadar görülür. Uzunluğu en çok 2 m, kuyruğu görece kısa ve disk boyunun 1-1,5 katıdır. Karadeniz’de bulunmayan D. centroura 4 m’ye kadar uzayabilen iri bir türdür.

Akdeniz ve Ege’de görülen D. violacea mora çalan sırt rengiyle tanınır. Yaklaşık 1 m uzunluğunda olan bu türün kuyruğu disk boyunun 2 katını aşar. Akdeniz’in doğusunda oldukça seyrek rastlanan tıpanabalığı (Taeniura grabata) en çok 2 metre uzunluğuna ulaşır. Vücut diski oval ya da çember biçimindedir.

Bazen Gymnuridae adıyla ayrı bir familya içine alınan Gymnura cinsinin Akdeniz, Ege ve Marmara’ya dağılmış tek bir türü vardır. Kazıkkuyruk (G. altavella) olarak bilinen bu türün kuyruğu kısa, disk genişliği vücut uzunluğundan daha fazladır. Disk genişliği Atlas Okyanusu’nda 2 metre dolayında olmasına karşın Akdeniz’de en çok 1,5 metreye ulaşabilir.
 

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
pWLoNJ.jpg
 
Üst