• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.
Üyelik Tarihi
11 Mar 2015
Konular
1,897
Mesajlar
3,366
MFC Puanı
15,160
İnsanlar Alkolü Nasıl Keşfetti ?

New Scientist Dergisi insanlığın alkolle ‘aşk’ını masaya yatırdı. Yiyecekleri mayalayarak uzun süre saklamayı öğrenen insanlık alkolü de böylece keşfetmiş oldu ve sosyalleştikçe içmeye devam etti.


ABD’de haftalık olarak yayımlanan bilim ve teknoloji dergisi New Scientist, insan ırkının alkole olan düşkünlüğünü mercek altına aldı. Buna göre alkolle tanışma, mayalamanın gıda ve içeceklerin daha uzun süre saklanmasını sağladığının anlaşılmasıyla ortaya çıktı.

Alkolün yaygınlaşması ise toplumların gelişip büyümesine sağladığı katkının farkedilmesiyle oluştu. Derginin 26 Ocak tarihli sayısında yayımlanan yazı North Carolina State Üniversitesi’nden biyolog Rob Dunn tarafından kaleme alındı.
Dunn’a göre alkolle ilk tanışma 10 bin yıl öncesinden geliyor. Meyvelerin alkole dönüştürülmesiyle ortaya çıkan alkol kullanma alışkanlığı, yiyecek ve içecekleri daha uzun süre saklamak için mayalama yolunun uygulanmasıyla yayıldı. Fermantasyon sürecinde oluşan B vitamini gibi faydalı maddelerin yiyecek ve içeceklerin daha uzun süre saklanmasına neden olduğu görüldü.

Zararı yarararından daha fazla

Alkolün, sosyalleşmeye katkısı olduğu fark edildiğinde kullanımı daha da kuvvetlendi. Geçmişte kandaki alkol seviyesinin 0.4’e ulaşması ‘öldürücü’ bir etkiye sahip olduğu görüşü hakim iken günümüzde ortalama bir insan karaciğerindeki enzimlerin yüzde 10’unun etil alkolü metabolize edebildiği kabul ediliyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda birkaç kadeh şarabın veya biranın sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiliyor.

Ancak alkolün bünyeye olan zararlarının, yararlarından daha fazla olduğu açık bir şekilde görülüyor. Önceki yıllarda yapılan bir sağlık araştırmasında; alkol tüketiminin, kişilerin sağlığını tehdit eden en büyük üçüncü unsur olduğu ve dünya üzerinde yılda 4.9 milyon kişinin ölümüne neden olduğu açıklanmıştı.
Son zamanlarda özellikle Doğu Asya’da yaygınlaşan ‘alkolün öldürücü etkilere neden olduğu’ algısı ilerleyen zamanlarda alkolün daha az tüketileceğine dair bir sinyal veriyor.
 
Üst