• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

IRC Dünyası ve Türkiye’de IRC’nin Düşüşü

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üyelik Tarihi
24 Tem 2015
Konular
48
Mesajlar
447
MFC Puanı
2,220
IRC(Internet Relay Chat) denilen 1999’da Türkiye’ye gelen ve ilk zamanların bir çekim haline gelen IRC yıllardır Türkiye’de.
Bu zamanlar içerisinde TTNET,Zurna,SuperOnline,Kelebek,Ayna,Mynet gibi sunucular dikkati çekti ve Türkiye’nin IRC devleri oldular.
Bu sunucular zamanla devleştiler.Ancak bir süre sonra yıprandılar ve bazıları devredildi.Bunlar kapatılamazdı,çünkü bunlar birer devdi.
Devredilen sunucuların yaptığı politikalar herkesin beğenisine uymadı.Çünkü herkesin doğruları ve yanlışları farklıydı.

Chat denilince akla eskiden IRC,Sohbet odaları gelirdi.Şimdi Skype vb..IRC,MSN’in çıkışından sonra eski günlerdeki rağbetini yitirmeye başladı.
Günümüzde Skype kullanıcıların sayıları 200 milyonlarla ifade edilirken IRC kullanıcıların sayısı gün geçtikçe azalıyor.

Türkiye’de IRC’nin Düşüşü

Türkiye’de IRC hızlı yükseldi ancak düşüşüde hızlı oldu.Günümüzde IRC sunucularının sayısı belli değil çünkü o kadar çok ki,bu samanlıkta saman aramak gibi birşey.
Elinizi nereye atsanız bir sunucu reklamı veya tanıtımı.

IRC nasıl düştü. İlk olarak sunucuların bozulması ve herkesin sunucu açabilecek düzeye gelecek kadar kolaylaşması.Yönetimlerin çıkarları doğrultusunda hareket etmesi IRC’nin bozulmasına sebep oldu.
Herkes bir itdalaşına girdi.Kim iyi,kim kötü,kim niye kötü?,neden kötü?,iyiyse hadi karalayalım anlayışı,lamer denilen boş işler müdürleri tarafından günden güne kan kaybeden bir sektör.

Örnekler:

Mynet:
Yıllardan beri Türkiye’nin gözde ve en çok kullanıcı(user)sı olan sunucu.Mynet adındanda anlaşılabileceği gibi bir şirketin Mynet A.Ş’nin.
İlk sunuculardan sayılır.Her türlü zevkten renkten insanlar bulunur.Ancak yönetimden herkes memnunsuz.Bunu IRC ile ilgili forumlardan çözebiliyoruz.
Mynet yönetim olarak parayla değişebilen bir grup.Kanallarda operatörlük,sunucuda yöneticilik parayla verildiği için düzgün bir yönetim kurulamıyor ve bu durum kullanıcıları huzursuz kılıyor.
İşte bir forumda,bir mynet kullanıcısının Mynet’in gidişatıyla ilgili yorumu:

"Türkiye’yi Avrupada ve Dünyada temsil edebilecek tek IRC sunucusu vardır oda Mynettir.

Diğerleri server değil ‘servercık’tır mynetin yanında.

Ne o öyle 1 kanalda 2 bin kişi, Mynet’in user düzenine bakın sosyal her kesimden kanal mevcut, ve userler kendi prefixlerine göre bu kanallara dağılıyor. Diğer sunucularda web tabanlı giren userlerin %100’e yakını arayış için girerken, Mynete girenlerin %40’a yakını kendi sosyal ilgi alanına veya hobisine
i100189_r-20071218093632-mynet.jpg
uygun kanallarda sohbet etmektedir. Bu hususu kesinlikle gözden kaçırmayın.


Birçok kişinin Mynet’i eleştirme sebebi Mynete erişemez olmasıdır. IRC alanında büyük isim yapmış olabilirsiniz ama bu mynetin kullanıcılarının umrunda olmaz. Bir kanala girip selam verdiğinizde aaa Alience, yada aaa eL33t demez size insanlar. Buda myneti erişilmez farklı kılar. Ne alaka derseniz bugün professional anlamda kişisel irc sunucularına takılan insanların birçoğu irc forum sitelerinden haberdar ve buradaki ünlü isimleri tanıyor ve biliyor. Ama yıllardır mynette takılan gününü 6 7 saati İRC’te geçen bir adam için bu yukarda bahsettiğim birçok bilinen umursanmıyor. Bugün hangimiz IRC dünyasından büyük bir ismi Mynette sohbet ederken gördük.

Buda Myneti erişilmez ve farklı kılıyor."

Küçük Sunucular

Küçük sunucular dediğimiz 0-100 kullanıcısı olan pek rağbet görmeyen,yüksek önemi olmayan ama kendi çaplarında geçinen sunuculardır.
Bu sunucular büyük sunuculardan sonra sunucu fiyatlarının ucuzlamasıyla ortaya çıktı.Bazıları açıldı ve büyük rağbet gördü.Bunlar devleşti.Önemini artırdı.
Fakat bazı sunucular vardı ki,halen var devam ediyor, açılmasıyla kapanması bir oluyor.Büyük umutlarla açılan bu sunucular ya maddi zorluklarla,ya da lamer saldırılarıyla,ya da ilgi görememekten kapanıyor.
Bunlar için üzülüyorum fakat yapabilecekleri yok.İyi bir sponsor bulup iyi bir ekip kurarlarsa belki şansları olacaktır.
 

LeGoLaS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
1 Ağu 2008
Konular
4,885
Mesajlar
16,461
MFC Puanı
15,790
Irc olayı baya kapsamlı paylaşım için teşekkürler Berkay kardeşim ellerine sağlık
 

RebeLLiouS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Tem 2013
Konular
4,783
Mesajlar
25,880
MFC Puanı
17,280
Güzel Paylaşım..

ilK sunucum Ayna.orG'tu

Eroin , inteL , Redhat , Canavar usta emektarlar..:)
 

Cann

Üyeliği durduruldu!
Üyelik Tarihi
10 Eki 2020
Konular
2
Mesajlar
1,244
MFC Puanı
8,510
Artık sosyal ağlar medya var ?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst