• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Işık,Gölge,Yansıma Nasıl Oluşur?

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Işık Nedir?

Işık, boşlukta (hiçbir gaz atomunun ve tozun olmadığı yer) saniyede 300.000 km yol alan fotonlardan (ışık paketçikleri) oluşmuş enerjidir. Doğal ışık yıldızlarda füzyon yoluyla oluşturulur. Dört hidrojen atomu bir araya gelerek 1 helyum atomunu oluştururken dışarıya ısı ve ışık enerjisi yayarlar.

Işığın hızı bulunulan ortama göre değişir. Suda 225 bin km/s, camda 200 bin km/s yol alır.

Elektromagnetik Kurama Göre Işığın Yapısı:

Işığın yapısı ve yayılmasına ilişkin ilk teoriyi Newton ortaya atmıştır. Tanecik Kuramı olarak bilinen kurama göre ışık çok küçük taneciklerden oluşmakta ve yüksek bir hızla düz bir yolda ilerlemektedir. Ancak sonraları bu kuramın yetersiz kalması neticesiyle Huygens Dalga Kura-mını geliştirmiştir. Buna göre ışık dalga hareketi yaparak ilerleyen enerji idi.

Her iki modele göre de deneyler yapılmış, ancak ışık hangi modele göre deney yapıldığını biliyormuş gibi o modelin özelliğine göre davranmaktaydı. Bu iki modelin yerine tek model alınarak iki modelin birleştirilmesi gerektiği düşünülmüş ve Maxwell, Elektromagnetik Teoriyi sunarak bu sıkıntıyı gidermiştir. Buna göre ışık, dalga paketçikleri denilen taneciklerden oluşmuş enerjidir. Bu paketçiklere de foton adı verilir. Fotonların durgun kütle ve enerjileri sıfır olarak kabul edilir. Fotonlar ışık hızıyla hareket ederler.

Cisimleri ve Renklerini Nasıl Görürüz?


Bir cismi görebilmemiz için cisimden gözümüze ışık gelmesi gerekir. Gözümüze ışığın gelmediği cisimleri göremeyiz. Taş duvarın arkasındaki bir cismi göremeyiz. Camın arkasında bulunan cismi görürüz. Çünkü cam saydam, taş duvar saydam değildir. Renkler ise cismin yüzeyine düşen beyaz ışığı oluşturan bazı renklerin ayrılıp gözümüze ulaşması ile oluşur. Bu konuyu renkler bölümüne bırakalım.

Tam ve Yarı Gölge:

Gölge bir saydam olmayan bir cisme düşen ışığın bu cismin arkasında oluşturduğu karanlıktır. Eğer gölge tamamen karanlıksa tam gölge, bir kısmı karanlık diğer kısmı daha az karanlıksa yarı gölge oluşur.

Bir cisme gelen ışığın arka bölgede tam gölge oluşturabilmesi için ışık kaynağının noktasal olması gerekir. Örneğin bir feneri uzağa alıp önüne bir vazo koyarsak vazonun gölgesi tam gölgedir.

Cisme ışığı gönderen kaynak noktasal değilse veya birden fazla noktasal ışık kaynağı varsa bu durumda tam ve yarı gölge oluşur.


Işığın Yansıması:



Işığın herhangi bir yüzeye çarpıp yönünü değiştirmesi olayıdır. Her yüzeyden az veya çok yansıma gerçekleşir. Işığın geldiği yüzey düzgün ise düzgün yansıma, dağınık ise dağınık yansıma gerçekleşir. Işığı yansıtmayan yüzeyler siyah renkte görünürler. Yansıma sırasında ışığın hızında değişiklik olmaz.

Yansımanın iki yasası vardır:

1. Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlemdedir. Yüzeyin normali denilince, yüzeye çizilen dik çizgi anlaşılır.

2. Gelme açısı, yansıma açısına her zaman eşittir.

DÜZLEM AYNA VE GÖRÜNTÜ OLUŞUMU:

Düzlem aynada görüntü aynanın arkasında oluşur. Aynanın arkasında oluşan görüntülere zahiri, sanal veya görünen denilir.

Bir cismin herhangi bir aynadaki görüntüsü aynadan yansıyan ışınların kesişimiyle bulunur. Cismin düz aynaya uzaklığı ne kadarsa, görüntüsünün de aynaya uzaklığı o kadardır. Dolayısıyla düz aynadaki görüntüyü cisimle ayna arasındaki dik uzaklık alınarak kolayca bulunabilir.

Aynaya bakıldığında aynadan görülebilebilecek bölgeye görüş aslanı denir. Bu alan içerisinde yeralan her cisim görülebilir. Bu alanı bulmak kolaydır. Önce bulunulan noktanın veya ilgili cismin yerinin aynadaki görüntüsü saptanır. Sonra bu görüntüden aynanın sınır noktalarına iki düz çizgi çekilir. Bu çizgilerin arasını cisim görebilir.
 
Üst