Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

İsimler ve İsim Tamlamaları İle İlgili Test Soruları

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1


1. Sigaraya başladım tekrar
1 2
Gün yeni açılan paketti
3
Anıları yakıyordum ucundan
4 5
Bu dizelerdeki numaralanmış sözcüklerden hangisi isim değildir?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme eki almış bir ad yoktur?
a) Bütün kitapları, bu kutucuğa yerleştirecektim.
b) Kapının önünde bizi bekleyen kediciği kucakladım.
c) Bu evdeki her odacıkta küçük bir yatak vardı.
d) Oğlunun minicik adımları ona inanılmaz gibi gelmişti.
e) Şu tepeciğin ardında büyük bir çiftlik var.

3. Ayaklarımda
Akılsız başın derdi var
Sırtımı kamburlaştırdı
Çektiklerim
Önümde, sarp
Dik bir yol
Sonunu bilmediğim
Bu dizelerde ad durum eki almış kaç sözcük vardır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den (-dan)” eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Şiirden mutlaka bir ders çıkarmaya kalkmayalım.
b) Yapıtlarından birinde bu kasabayı anlatıyordu.
c) Bu cümleyi onun romanından almıştım.
d) İzmir’den yıllar önce ayrıldığını öğrendim.
e) Bu tabloyu karşı duvardan indirmişler.

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır?
a) Okyanusun dalgaları kadar kocaman umutlar içindeydim.
b) Böyle insandan başka ne beklenirdi?
c) Saçları çok çabuk uzuyordu.
d) Seyirciler, şarkıcıyı yürekten alkışladılar.
e) Okula gitmeden seninle konuşacağım.

6.
1. Selçuklular, mimariye önem vermiştir.
2. Pazarları ailece pikniğe gideriz.
3. Hasta, ateşler içinde yanıyor.
4. Bakan beyler sizi de kabul edecek.
“-ler, -lar” eki yukarıdaki cümlelere aşağıdaki anlamlardan hangisini katmamıştır?
a) Çoğul
b) Soy
c) Saygı
d) Abartma
e) Her

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili tamlamada tamlayan, tamlananın neden yapıldığını bildirmektedir?
a) Çalışma masasının üzerinde buruşturulup atılmış kağıtlar vardı.
b) Güldüğünde inci dişleri dikkati çekiyordu.
c) Takvim yapraklarını atmaz, biriktirirdi.
d) Bu deri ceketi yeni almış galiba.
e) Karşı tarafa bu asma köPage Rankingüden geçiliyor.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş ad tamlaması kullanılmamıştır?
a) Çocuğu iki yıl önce kızamıktan ölmüştü.
b) Düşünceleri herkesin ilgisini çekmişti.
c) Arkadaşların önce bu oteldeydi.
d) Dertlerin bittiği biteceği yoktu burada.
e) Kitabı bir ay sonra piyasaya çıkacak.

9. “Biçimce çoğullanmamış, yani – ler, - lar eki almamış cins adların çoğul anlamlı kullanıldıkları da olur.
Aşağıdakilerin hangisinde bu durum örneklenmez?
a) Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel vatan.
b) Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.
c) Vapur, kayalık sahilimize uğramaya cesaret edemedi.
d) Çağımızın en kolay, en rahat taşıtı uçaktır.
e) Gülü seven, dikenine katlanır.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “topluluk” adı olarak kullanılmamıştır?
a) Takım, bu maçta da dağıldı.
b) Ordu, fındıklarıyla ekonomik etkinliğe sahiptir.
c) Sınıf, bu söze kahkahayla güldü.
d) Kafile, iki gün hiç durmadan yürüdü.
e) Sürü, akşama doğru kente indi.





CEVAPLAR: 1.b 2.b 3.d 4.b 5.b 6.a 7.d 8.d 9.a 10.b
 

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

11. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir?
a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.
b) Bu, Tepebaşı civarında görülmüş.
c) Bu yine külbastı yemek olacakmış.
d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış.
e) Bu, Güneydoğu’ya yolda rastlamış.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?
a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum.
b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu.
c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü.
d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.
e) Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır?
a) Kırmızı çocuk gömleği aldık.
b) Kırık kapı kilidi onarıldı.
c) Evde büyük çiçek vazosu vardı.
d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.
e) Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

14. Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?
a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti.
b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı.
c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi.
d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.
e) Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

15. Takısız ad tamlamalarında, tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?
a) O dev adam burada ne arıyor.
b) Gül hatırın için bu çileye katlanırım.
c) Ona kiraz dudak diye ad taktılar.
d) Demir bilek yine gücünü gösterdi.
e) Bakır çivi eğiliyor, bükülüyor tahtaya girmiyordu.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır?
a) Saate bakmayı unutmuşum.
b) Kente inene kadar konuşmadım.
c) Ele dedi ama, eleyemedi.
d) Bahçeden çıkıp okula gittim.
e) Seninle işe gitmeye karar verdim.

17. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez?
a) Bu konuyu sana anlatırdı.
b) Bu yazı bana ait değildi.
c) Bu camı camcı takmadı.
d) Bu sözü hiç unutmadı.
e) Bu düşünceyi pek tutmadı.

18. Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?
a) Sevgi, ruhun açan çiçeğidir.
b) O da bu iyimserlikten çekiyor.
c) Çocuk, böyle nereye gidiyor.
d) Gel anlaş, inadı bırak artık.
e) Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

19. Bazı ad tamlamalarında tamlayan, tamlananın neden yapıldığını göstermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir?
a) Meyve suyu
b) Mantar çorbası
c) Bal arısı
d) Gül kokusu

20. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?
a) mirasyedi
b) vatansever
c) çöpçatan
d) ayakkabı




CEVAPLAR: 11.b 12.c 13.d 14.d 15.e 16.c 17.b 18.c 19.c 20.d
 

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hal eki almış sözcük yoktur?
a) Güneş dağlardan kımızı camlara vurur.
b) O güzelim yüzü kolay kolay unutmam.
c) İnsanların özü sözü bir olmalı.
d) Sağda solda dolaşma da ders çalış.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iyelik eki almıştır?
a) Bir deniz biliyorum, ucu bucağı yok.
b) Ben bu şiiri pek severim.
c) Kitabı okuyup arkadaşına verdi.
d) Evi geçen yıl satın almışlar.

23. “-ler” eki, hangi cümlede “anne” kelimesine çoğul anlamı katmamıştır?
a) Anneler, çocuklarının okumasını istiyor.
b) Öğrenciler törene anneleriyle gelmişti.
c) İki kardeş, bahçede annelerini bekliyordu.
d) Cennet, annelerin ayakları altındadır.

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ce” eki, eklendiği kelimeye “göre” anlamı katmıştır?
a) Bence onun söylediklerini de yabana atmayalım.
b) Düşüncemiz arkadaşlarca kabul edilir mi?
c) Onun sessizce içeri girdiğini görmedim.
d) Önemli işlere ailece karar verilmeli.

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan doğan sözcük yoktur?
a) Sobada kuru odunlar çıtırdayarak yanıyor.
b) Kulağıma bir sivrisinek vızıltısı geldi.
c) Bütün mobilyaları temizleyip cilaladım.
d) Bebek mışıl mışıl uyuyor.

26.
1. Kitaplarını masanın üstüne koymuştu.
2. Amcaları gelmekten vazgeçmişler.
3. Eşyaları hafta sonunda gelecekmiş.
4. Çiçeklerine su vermeyi unutma.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde, altı çizili sözcüklerin aldığı ekler, sözcüklere hem ikinci hem de üçüncü tekil kişiye ait olma anlamı katmıştır?
a) 1, 2
b) 1, 4
c) 2, 3
d) 3, 4

27. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır?
a) Sözcük yapımında ekin işlek olması gerekir.
b) Gülün dikenleri kıskanç arılara benziyordu.
c) Anayasa basın özgürlünün güvencesidir.
d) Seçimde her oyun büyük önemi vardır.

28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük belirtme durum eki almıştır?
a) İçindeki sızı bir türlü dinmiyordu.
b) Bugünlerde gözü bir şey görmüyordu.
c) Anzer balı hem pahalı, hem de bulunmuyor.
d) Tek isteğimiz onu mutlu görmekti.

29. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde zincirleme ad tamlaması vardır?
a) Misafir, ev sahibinin kuzusudur.
b) Borçlunun duacısı alacaklıdır.
c) Beş parmağın hangisini kessen, acımaz?
d) Kör kuşun yuvasını Allah yapar.
e) Yırtıcı kuşun ömrü az olur.






CEVAPLAR: 21.c 22.a 23.c 24.a 25.c 26.b 27.c 28.d 29.a
 
Üst Alt