• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İştahsızlık Ve Çocukluk Dönemi

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Birçok anne-baba, çocuğunun iştahsız olmasından yakınıyor, özellikle de yazın. Peki ne yapılması gerekiyor?

Medical Park Bursa Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar, yaz aylarında çocuğunuzun iştahını açmak için nasıl bir beslenme programı izlemeniz gerektiğinin altını çiziyor ve örnek menüler öneriyor.

Çocuklar yaz atmosferinde sık sık yüzdükleri veya koşturdukları için yediklerini hızla yakarlar. Bu durumda aileler, çocuklarının ya hiç kilo almadığı ya da zayıfladığı saplantısına kapılırlar. Oysa bir çocuğun yeterli beslenmesi demek, yaşına uygun vücut ağırlığı ve uygun boy uzunluğu değerlerine sahip olacak şekilde beslenmesi demektir. Dış ortamda daha çok vakit geçiren çocuklar, normalden daha sık ve az yerler. Böylece yemek zamanında masada hiçbir şey yiyemezler. Çünkü aralarda mideyi dolduracak veya doluluk hissi verecek şeyler yerler. Bütün bu saydığımız durumlar sizin çocuğunuzu da etkileyebilir. Bazen de iştahsızlık davranışları göstererek ilgiyi üzerinde devamlı tutmak isteyebilirler.

Okul döneminde kahvaltı etmese bile, düzenli olarak bir şeyler atıştıran çocuklar, yaz ve tatil atmosferine girdiklerinde yemek yemelerinde de bir tatil hareketi gösterir. Bu durumda ailenin ve özellikle de annelerin baskısıyla çocuğun iştahı azalabilir. Çocuklar yaz aylarında deniz, kum, oyun ve arkadaşla oynama gibi aktivitelerin içine girerler. Yemek yemek, onların durması ve oturması anlamına gelir. Çocuklar durmak ve engellenmek istemezler, özellikle küçük bebekler yaz sıcaklarından daha kolay ve daha çok etkilenirler.

Yemesi için ısrar etmek, olumsuz sonuç doğurabilir…

Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermezler. Yeme istekleri büyüme hızı ve kişisel durumlarına göre belli dönemlerde değişebilir. 15-18. aylar iştahın en düşük seviyede olduğu dönemler. Yemek seçme, psikolojik nedenlerle yemeği reddetme gibi davranışlarla sıklıkla karşılaşılır. Anne-babanın yedirmek için ısrarı, ödüllendirme ve ceza verme gibi zorlamalar çocuğun yeme alışkanlığını olumsuz yönde etkiler. Okul öncesi çağında çocuklar çevreye duydukları tepkiyi belirgin şekilde yemek yememekle gösterebilirler. Bazı durumlarda da anne-babalar alınan gıdaları yetersiz olarak değerlendirmek ve çocuğun yediklerini başka çocuklarla kıyaslamak gibi hatalara düşerler.

Yaz aylarında da sıcaklıkların artması ve çocukların bu aylarda daha fazla efor harcamaları nedeniyle fazla su veya sıvı alırlar ya da suyu yemek öncesi veya olur olmadık zamanlarda içerler. Bu durum zaten küçük olan mide kapasitesini de etkileyerek çocukların iştahlarını kapatır. Bunun yanında sık sık meyve suyu, kola ve diğer içecekler gibi sıvılarla da midelerini doldururlar.

Yazın ne tür gıdalarla beslenmeliler?

Bebeklerin yaz aylarında 4-5 porsiyon tahıl, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 2 porsiyon et, tavuk, balık grubu ürünleri yemeleri gerekiyor. Yaz aylarında bebek için hazırlanan besinlere daha fazla önem gösterilmeli. Hazırlanan besinleri buzdolabında saklamalı, beklemiş-artık besinler kesinlikle kullanılmamalı. Et ve süt grubu ürünlerin bozulma riski daha fazladır. Dışarıda ise açık olarak satılan besinler hijyenik bir şekilde hazırlanmadıkları ve doğru muhafaza edilmedikleri takdirde bebek için güvenli değildir.

Hijyenin beslenmedeki önemi nedir?

Bu aylarda bebeği korumak için kapalı olarak satılan hazır kaşık ve kavanoz mamalar tercih edilebilir. Bu ürünler bebek için besleyici, güvenli ve pratiktir. Kullanılan su da çok önemlidir. Su, birçok mikroorganizmanın taşıyıcısı olabilir. Bebek için kapalı su kullanılmalı veya musluk suları mutlaka kaynatılmalı. Aynca bebeğinizin çiğ olarak tükettiği sebze ve meyveler iyi kalitede bir suyla yıkanmalı. Bebeğin beslenmesinde kullanılan biberon, suluk ve tabak gibi malzemelerden uygun olanları kaynatılmalı, diğerleri ise beslenme sonrası hemen temizlenmeli ve iyice durulanmalı. Şunu da unutmamak gerekir ki, sıcağın etkisiyle mikroorganizmalar çok çabuk ürerler.

1-3 YAŞ ÇOCUKLAR İÇİN ÖRNEK BESLENME

Kahvaltı


1 çay bardağı süt veya meyve suyu
1 kibrit kutusu peynir veya bif yumurta (haftada 2-3 kez)
1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 domates
2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
1 orta dilim ekmek

Ara öğün

1 orta boy meyve veya 1 çay bardağı süt (kahvaltıdaki sütün yerine)

Öğle yemeği

1 köfte kadar et, tavuk veya balık
4-5 yemek kaşığı pilav, makama veya patates püresi
1 çay bardağı yoğurt

İkindi

1 çay bardağı meyve suyu
4-5 adet bisküvi veya kraker

Akşam yemeği

1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)
4-5 yemek kaşığı sebze yemeği
1 çay bardağı yoğurt
1 orta dilim ekmek

5 YAŞ ÇOCUKLAR İÇİN ÖRNEK BESLENME

Sabah kahvaltısı


1 çay bardağı süt veya evde yapılmış taze meyve suyu
1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2-3 kez)
1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 domates
3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
2 orta dilim ekmek
Ara öğün
1 porsiyon meyve

Öğle yemeği

1 köfte kadar et, tavuk veya balık
5-6 yemek kaşığı sebze yemeği
5-6 yemek kaşığı pilav veya makama
1 çay bardağı yoğurt
1 orta dilim ekmek
1 kase salata

İkindi

1 çay bardağı süt veya meyve suyu
1 dilim kek veya poğaça

Akşam yemeği

1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)
5-6 yemek kaşığı sebze yemeği
1 çay bardağı yoğurt
2 orta dilim ekmek
1 kase salata

Kaynak : Medical Park Bursa Hastanesi- Bursa/TURKEY
 

BurcakGezer

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
26 Ağu 2020
Konular
3
Mesajlar
9
MFC Puanı
40
Keşke çocuklar böyle yazdığınız kadar çok yese :'D Sabah kahvaltısını iyi etse öğle yemeği yemek istemiyor.. Yine de besin değerleri dengesi olarak çok iyi bir yazı ellerinize sğlık
daha küçük yaşta bebeği olanlar için bu yazı da çok yardımcı tavsiye ederim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst