• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

İyileştirici Beyin Hücreleri

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Beyinden Alınan Numunelerle Yeni Beyin Hücresi

Bilim insanları çeşitli nörolojik tedavilerde kullanılmak üzere ‘iyileştirici’ beyin hücreleri geliştirmek konusunda önemli bir adım attı. Laboratuvarda yapılan deneylerde hastaların beyinlerinden alınacak biyopsilerle yeniden beyne nakledilecek beyin hücreleri geliştirilmesi amaçlanıyor. Araştırmacılar beyin rahatsızlıkları tedavisinde ‘iyileştirici’ hücreler kullanarak birçok nörolojik rahatsızlığı tedavi etmeyi amaçlıyor.Yapılan araştırmaya göre biyopsiyle beyinden alınacak beyin hücreleri hastaya özel çok sayıda yeni hücre geliştirilmesinde kullanılacak. İyileştirici hücreler sadece sağlıklı olmakla kalmayacak aynı zamanda beyni hastalıklardanzehirli maddelerden ve gelecekte ortaya çıkabilecek nörolojik rahatsızlıklardan da koruyacak.Bilim insanları iyileştirici hücreleri laboratuvarda yapılacak dönüşüm süreciyle beyne nakledilebilecek spesifik hücrelere dönüştürmeyi hedefliyor.

Küçük Numunelerden Büyük İşler Çıkacak

Araştırma ekibinde yer alan Kanada’nın Western Ontorio Üniversitesi’nden Matthew O. Hebb “Araştırmamız temel bilimler ile klinik araştırmasının biyomedikal projelerde ne kadar iyi sonuçlar verebileceğini gösteriyor... Çalışmamız sonucunda hücre odaklı hastaya özel tedavi geliştirerek ağır nörolojik rahatsızlıkları ortadan kaldırmayı planlıyoruz” dedi.Bilim insanları yaptıkları araştırmalar kapsamında ‘derin beyin simülasyonu’ denilen tedavi uygulanan Parkinson hastaları üzerinde çalıştı. Beyne elektrotlar yerleştirilen ameliyat öncesinde beynin yüzeyine yakın bölgelerden biyopsi alındı ve hastaya özel milyonlarca hücre oluşumu için laboratuvar ortamında çoğaltıldı. Genetik analize tabi tutulan hücreler yapıları karmaşık olsa da glia adı verilen temel beyin hücrelerine ait özellikleri ortaya koydu.

Hücreler aynı zamanda sinir sisteminin yapılanmasında önemli rol oynayan nörotropik faktörlerin de özelliklerini gösterdi.FASEB Journal genel yayın yönetmeni Gerald Weissmann “Çok küçük boyuttaki beyin dokusunda çok büyük başarılar elde edilebilir... Beyni etkin bir şekilde tedavi etmek yüzyıllardır yapılması çok zor bir işti. Yeni araştırma nörolojik tedaviler geliştirilmesinde çığır açıcı olabilir” ifadesini kullandı.
 
Üst