• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kabak Ne İşe Yarar?

Zeynep1

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Mar 2015
Konular
941
Mesajlar
1,652
MFC Puanı
5,250

kabak-ne-ise-yarar_646x340.jpg



Diyet yemeklerinin vazgeçilmez sebzesi olan kabak toprak üzerinde yetişen bir bitkidir. Değeri yeteri kadar bilinmediğinden tüketimi de çok fazla değildir. B2 vitamini açısından oldukça zengin olan bu sebze, 19 kcal (100 gr.) içeriğiyle en düşük kalori değerine sahip besinlerdendir. Mineral içeriğinde ise magnezyum, potasyum, bakır ve çinko bulundurur. Vitaminlerden de folik asit ve C vitamini içermekle beraber A ve B vitaminlerini de barındırır.
Başta akciğer kanseri olmak üzere, bedenin yemek borusu, gırtlak, mide, mesane ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltır. Özellikle soğukların etkisiyle çatlayan dudaklar için tedavi edicidir. Sindirim sistemine kolaylık sağlayarak, kabızlık, idrar yolları ve hemoroid için faydalıdır. Kabak rendelenip, yoğurt ve sarımsakla lezzetlendirilerek salata şeklinde tüketildiğinde kabızlığa iyi gelir.
Damarlardaki basınç etkisini azaltarak tansiyonu düşürür. Solunum enfeksiyonlarını ve bronşitleri iyileştirir. Lapası yapılıp yenilirse, boğaz ağrılarını keser. 100 gr. kabak, günlük folik asit ihtiyacının ¼ ünü karşılar. Haşlanmış kabakta bulunan karaten maddesi etkili bir antioksidandır.
İçeriğinde yüksek oranda potasyum bulunduğu için sıvı-tuz dengesini sağlar. Yapısı gereği lifli olduğundan tokluk hissi verir. Klorofil içermesiyle ödem atımını hızlandırır. Etli ve etsiz olmak üzere birçok yemek yapımında kullanılır. Ayrıca yöresel olarak turşu ve reçeli de yapılır. İçeriğinde bulunan flavonoid maddesi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabağın doğru olarak pişirilmesiyle içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerden maksimum düzeyde yararlanılır. Yaz kabağı, özellikle çiğ olarak tüketilir. Aynı şekilde kış kabağını da çorba olarak tüketmekte fayda vardır.
 
Üst