• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kalbi Sinyal Veriyorsa Dikkat

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Çocukların kalbindeki bazı sorunlar uzun yıllar belirti vermeyebiliyor. Bu nedenle anne babaların çocuklarının her türlü hareketini dikkatlice gözlemlemeleri gerekiyor.
İSTANBUL - Özellikle yaz aylarında çocuklar çok daha hareketliler. Dolayısıyla da eğer kalplerinde bir sorun varsa bu durum daha kolay anlaşılıyor. Ancak her türlü olayda da hemen panik olmamak gerekiyor. Egzersiz sırasında çocuğa sıcak basması hızlı nefes alması yüzünde kızarma olması ve kalp atım hızının artması gibi durumlar normal olarak kabul ediliyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Murat Şahin kalbinde sorun olan çocukların verdiği belirtiler ve yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

GÜNDE 2-3 LİTRE SIVI ALMALI
Sıcak havalarda özellikle de egzersiz sırasında vücut kendini soğutabilmek için deri kan akımını artırıyor ve terleme yoluyla dakendini soğutuyor. Sıcak havalarda terlemeyle kan dolaşımındaki sıvının önemli bir kısmı kaybedilebiliyor. Kuru iklimlerde az miktarda terin buharlaşmasıyla vücut soğutulabilirken nem oranının yüksek olduğu yerlerde vücut bunu başarabilmek için daha fazla terlemeye gereksinim duyuyor. Bu sebeple sıcak havalarda çocukların2-3 litre sıvı tüketmeleri gerekiyor. Kalp hastası çocuklar sıcak havalarda sıvı kaybına daha duyarlıdırlar. Bu çocuklar çok fazla güneşe maruz kaldıklarında baş dönmesi baş ağrısıbulantı kusma ve bayılma gibi belirtiler görülebiliyor.

SPOR YAPMALI AMA KONTROL ŞART!
Kalp hastası olan çocuğun hangi sporları yapıp hangilerini yapamayacağına mutlaka doktoru karar vermeli. Ancakbu çocukların özellikle sıcak saatlerde fazla efor sarf etmekten kaçınmalarıve kontrollü bir şekilde spor yapmaları gerekiyor. Ayrıca yeterli sıvı alımları sağlanmalı eğer idrar söktürücü ilaç kullanıyorlarsa doktor önerisi ile bu ilaçların dozu ayarlanmalıdır.


SICAK ORTAMLARDAN KAÇINMALI
Kalp hastası çocukların vücutta hava akımına izin veren uygun kıyafetler giymeleri direk güneş ışığından uzak durmaları güneşin zararlı etkilerinden korunmaları içinşapka ve gözlük kullanmaları ve fazla tuz tüketmemeleri öneriliyor. İçinde bulundukları ortam serin olmalı ve hava akımının olmasına dikkat edilmeli hatta mümkünse havalandırma kullanılmalı. Sıcak havalarda hava akımının olmadığı kapalı ortamlarda uzun süre kalmamalarına özen gösterilmeli. Hafif yiyecekler tercih edilmeli enerji ihtiyacını karşılamak için düzenli beslenilmelidir.

SPOR TEDAVİNİN BAŞARISINI DA ETKİLİYOR
Çocukların eve kapanmamaları günde en az 60 dakika orta-ağır yoğunlukta haftanın her günü egzersiz yapmaları gerekiyor.Bu egzersiz süresi 10-15 dakikalık kısımlar halinde olabiliyor.Düzenli egzersiz yapmanın dolaşım sistemi bağışıklık sistemi kilo kontrolünde olumlu etkileri bulunuyor.Dolayısıyla da tedaviye olumlu etkisi bulunuyor. Ayrıcadüzenli spor yapmak çocuğun stres seviyesini azaltıyor kendine güven duygusunu geliştiriyor odaklanmasına ve sosyal ilişkilerinin gelişimine katkı sağlıyor. Eğer çocuğun bir doğumsal kalp hastalığı varsa uzmanına danışılarak izin verilen ölçülerde çocuğun güvenli bir şekilde spor yapması teşvik edilmeli. Çocuğun kalp hastası olması zaman zaman ailede aşırı kaygı haline ve korumacı tavra neden olabiliyor. Ancak gereksiz kaygılarla çocuğun spor yapması kesinlikle engellenmemeli.

BU BELİRTİLER 10 DAKİKADA DÜZELMEZSE ALARMA GEÇİN!
Çocuklarda egzersiz sırasında baş dönmesibaygınlık hali çarpıntı konuşamayacak kadar nefes alıp verme zorluğu renkte solma veya morarmavücudunun soğuk ve nemli hissedilmesi gibi durumlar yaşanıyorsa dikkatli olunmalı. Böyle bulgular yaşandığında mutlaka egzersiz durdurulmalı ve çocuk dinlendirilmeli. Bahsedilen bulguların 5-10 dakika içinde düzelmemesi veya kötüleşmesi durumunda ise bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
 
Üst