• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

KANSERLİ HASTA PSİKOLOJİSİ

Üyelik Tarihi
20 Ara 2012
Konular
2,401
Mesajlar
10,146
MFC Puanı
2,700
Tıptaki gelişmeler kanserdeki artışı azaltmadığı gibi ilerlemesini de engelleyemiyor. Diğer taraftan ciddi bir hastalıkla birlikte yaşamak zor ve mücadele gerektiren bir süreçtir.
Hastanın kanser, kanser tedavisi ve bunların yaşam üzerideki etkisi hakkında pek çok sorusu vardır. Hastanın veya yakınlarının tedavi ekibi olarak bizim gözümüzden kaçan, bizce belki de önemli olmayan farklı sorunları olabilir. Ağrı, iştahsızlık, kendi işini kendi görememe, muhtaç kalma gibi sıkıntılara bağlı olarak hastanın psikolojik durumu daha da bozulur.Hasta bu duygu ve düşüncelerini konunun uzmanlarıyla görüşmekten çok benzer süreçleri geçirmiş başka hastalarla paylaşmak eğilimindedir. Kendini devamlı diğer hastalarla kıyaslar. Bu nedenle hastaların doğru bilgi kaynaklarına ve kendisine yardımcı olabilecek kişilere ulaşması önemlidir. Bu konuların görüşülebileceği en doğru adres ilgili doktorlar ve sağlık personelidir.
Önce kanser bir yana herhangi rahatsızlık durumunda hastaların neler hissettiğine bir bakalım. Bir hastalık durumunda kişi değişik davranış aşamalarından geçmektedir.
Herhangi bir rahatsızlıkta hastalar neler hisseder?

Beş hastalık davranışı aşamasından bahsedilir:
Hasta önce bazı şeylerin yolunda gitmediğini, her zamankinden farklı bir şeyler olduğunu fark eder.
Kişi artık hasta olduğunu farkındadır ve profesyonel bir yardıma ihtiyacı olduğunu düşünmektedir.
Hasta artık kendini hekime bırakmıştır, komuta hekimdedir.
Tedavi sonrası hasta artık düzelmiştir ve kişi ‘ben sağlığıma kavuştum’ kararını vermiştir.


 
Üst