• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kedilerde Karın Şişliği

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
Kedilerde Karın Şişliği Nedenleri


Parazitler: Özellikle bağırsak parazitleri yavru kedilerde karın şişliğinin en önemli nedenleri arasındadır. Yetişkin kedilerde de bazı bağırsak solucanlarının doğrudan veya dolaylı etkileri sonucunda abdominal şişkinlik görülür.

Beslenme Kaynaklı Bağırsak Gazları: Beslenmeye bağlı olarak şekillenen bağırsak gazları abdomende şişliğe neden olabilir. Önemli nedenlerden birisidir. Her yaştaki kedilerde görülebilir. Farklı bir yiyecek verildikten sonra şekillenen karın şişliği çok büyük ihtimalle bağırsak gazlarından kaynaklıdır.

Asites: Aslında genel bir tabir olan asitesinde çok faklı onlarca nedeni vardır. Asites kısaca karın boşluğunda sıvı birikmesi anlamına gelmektedir. Karın boşluğunda biriken sıvı bu bölgede şişliğe sebep olur. Bunun nedenlerini ayrı bir konu olarak işleyeceğiz.

FIP: FİP, feline infeksiyoz peritonitis’dir. Kedilerin önemli viral hastalıklarından birisidir. En önemli belirtilerinden birisi karın bölgesinde şişliktir.

Cushing Sendromu: Endokrin sistem ile ilgili bir sorundur. Cushing sendromu olan kedilerde karında şişlik görülebilir.

Abdominal Bölgedeki Tümörler: Bu bölgede yer alan organ ve dokuların tümörleri şişliğe neden olabilir. Mide, bağırsaklar, karaciğer, dalak ve diğer organ ile doku tümörlerinin bir belirtisi olarak karında şişlik görmemiz muhtemeldir.

Sindirim Sistemi Tıkanıklıkları: Sindirim sisteminde yer alan mide ve bağırsaklardaki her türlü tıkanıklık karında şişlik olarak karşımıza çıkar. Tıkanıklığın nedeni yabancı cisimler, tümörler, bağırsak düğümlenmesi veya farklı birşey olabilir. Fakat genelde biriken gaz ve içerik nedeni ile bir şişlik görülür.

Kabızlık: Kedilerde kabızlık nedeni olarak birçok faktör sayabiliriz. Kabızlık durumunda dışkı vücutta kaldığından karında bir şişlik ortaya çıkar.

Pyometra: Önemli bir dişi genital sistem hastalığıdır. Rahim iltihaplanması anlamına gelmektedir. Pyometra şekillenen kedilerde rahim normale göre çok fazla büyüdüğünden karında şişlik görülmesi de muhtemeldir.

Üriner Sitem Hastalıkları: Üriner sistem enfeksiyonlarında genelde idrar atılımında bir sıkıntı olduğundan idrar kesesinde şişme ve dolayısı ile karında şişme meydana gelebilir. Yine idrar kesesi ve üretra taşlarında da aynı nedenden dolayı karın şişliği şekillenebilir.

Obezite: Karında şişliğin nedeni obezite kaynaklı olabilir. Fakat bu durumda obezitenin nedenini araştırmak daha doğru olacaktır.

Gebelik: Belkide karında şişliğin en sevindirici nedeni gebeliktir. Özellikle gebeliğin 2. yarısından itibaren karında şişkinlik kendisini belli etmeye başlar.
 
Üst