• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kekik Nasıl Bir Bitkidir, Kekiğin Faydaları Nelerdir?

Seth

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
7 May 2015
Konular
135
Mesajlar
138
MFC Puanı
150
Kekik bitkisinin Latince adı Thymus Serpyllum’dur. Ayrıca yine Latince olarak Thymus Vulgaris adı da verilmektedir.

Kekik bitkisi yaklaşık olarak 50 cm boyunda olan ve yaz aylarında beyaz ya da pembe renkte çiçekler açan bir bitkidir. Kekik bilindiği üzere keskin bir kokuya sahiptir ayrıca kekik bitkisi dağlarda ya da yol kenarlarında kolaylıkla bulunabilen bir bitkidir.

Kekik Bitkisinin Yetiştiği Yerler

Kekik bitkisi Anadolu ile Güney Asya dağlarının yanı sıra Avrupa ile Balkanlarda yetişen bir bitkidir.

Kekik Bitkisinin Tarihçesi
Eski tarihlerde kekik bitkisi evlerin içerinde kuru halde yakılırdı ve bu sayede hem evin havası temizlenir hem de çağın salgın hastalığı olan vebadan evin korunduğuna inanılırdı.

Yine Avrupa’da kekik bitkisi özellikle mezarlıklara ekilen ve cenaze taşındığı sırada taşınan ve cenazenin yanına konulan bir bitkidir.

Yine eski zamanlardaki bir batıl inanışta kekik bitkisi bahçeye ekilir ise cinleri eve çekip aynı zamanda görüntülerinin bilinmesini engellermiş.

Kekik Bitkisinin Kullanılışı
Kekik bitkisi özellikle yaz zamanında toplanıp demetler haline getirildikten sonra kurutulan bir bitkidir. Kekik kurutulduğu zaman toz haline getirilerek su ile birlikte kaynatılır. Ya da damıtma yöntemi ile yağı çıkartılıp tıbbi alanda faydalanılmak için kullanılır.

Kekik bitkisi bilhassa et yemekleri ile ızgaralarda bolca kullanılan bir bitkidir.

Kekiğin İçindeki Maddeler
Uçucu yağ ile uçucu yağın içerisinde bulunan karvakol, timol ile acı madde sponin ve tanen içermektedir.

Kekiğin Tıbbi Etkileri
Kekik zaten bir baharattır ve bu nedenle ilk başta iştah açma özelliğine sahiptir. Ayrıca bağırsak gazlarını gidererek hazmı kolaylaştırır.

Bunların dışında idrar söktürür, spazm ağrılarını giderir, kan dolaşımını hızlandırır ve bağırsak kurtlarını düşürür.

Kekikteki spazm çözücü etki sadece spazm ağrılarında değil bronşlarda da kendini belli eder. Bu yüzden de astım ya da öksürüklü rahatsızlıklarda oldukça faydalıdır. Çocuklarda kekik bitkisi özellikle boğmaca öksürüğünde çok işe yarar. Kekik bitkisinin bu özelliğinden faydalanmak için 50 gram kadar kekik 1 litre kadar suyun içinde kaynatılarak günde 4 defaya kadar içilir.

Haricen kullanımda bilhassa kekik yağı hafif yaraların üzerinde mikrop öldürücü olarak kullanılabilir. Kekik bitkisinin mikrop öldürücü özelliği birinci dünya savaşı sırasında kullanılmıştır. Ayrıca kekiğin bu özelliğinden diş eti iltihaplarında kekik ağız içinde çalkalayarak yani gargara şeklinde kullanılabilir.

Kekik bitkisinin diğer bir özelliği de saçlar üzerindedir. 125 gram kadar kekik 1 litre kadar suyun içinde kaynatılır ise ve hazırlanan bu su ile saç yıkanır ise dökülen ve kırılan saçları canlandırır.
 
Üst