• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güncel Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer?

Nur

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
13 Ara 2020
Konular
397
Mesajlar
4,358
MFC Puanı
40,960

Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer?

Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.

Bir Kemiğin İyileşebilmesi İçin Neler Gerekir?

Bir kırığın iyileşebilmesi için kemiğin öncelikle bir alçı ile sabitleştirilmesi gerekir. Özel durumlarda kemiği sabit tutmak için plaka, vida veya çivi de kullanılabilir. Bu tür işlemler ameliyat ile yapılır. Ameliyat kırık şiddetliyse de gerekebilir. Bireysel duruma bağlı olarak kaynamamış kemiği tedavi etmek için de farklı ameliyat yöntemlerine başvurulur.
Kemiğin bu süreçte iyileşebilmesi için sabitleştirilmenin yanı sıra sabit bir kan akışına da ihtiyacı vardır. Kan; iyileşmesini sağlamak için kemiğe oksijenin yanı sıra kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombosit gibi iyileştirici hücreler ve mineraller sağlar. Kırık kemik tedavi edildikten sonra yeni kemik dokuları oluşmaya başlar ve kırık parçalar birleşir. Eğer kırık bir kemik dengesiz bırakılırsa veya ciddi bir yaralanma sonucu damarların zarar görmesi nedeniyle kan akışı sağlanamazsa kaynama gerçekleşmeyebilir.
kirik_kemik_1.jpg


Tütün veya nikotin kullanımı, diyabet, şiddetli anemi veya enfeksiyon gibi faktörler de kemik iyileşmesini engelleyebilir ve kaynamama riskini artırabilir. Yaşlı bireyler, yaşa bağlı olarak azalan kemik mineral yoğunluğu sebebiyle kaynamama ya da geç kaynama riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca kemik iyileşme sürecindeyken aspirin, ibuprofen ve prednizon gibi iltihap önleyici ilaçlar da kan akışını etkilediklerinden kaynamama riskini artırabilir.

Kemiğin kaynama sürecini beslenme de etkiler. Çünkü kemiklerin iyileşebilmesi için yeterli miktarda protein, kalsiyum, magnezyum, çinko, K, C ve D vitamini ve diğer minerallere de ihtiyacı vardır.

Kırılan Bütün Kemikler Kaynar mı?

Ayak parmakları gibi bazı kemikler ise mükemmel bir sabitliğe ve kan akışına sahiptir. Dolayısıyla bu tür kemiklerde neredeyse hiçbir zaman kaynamama problemi ortaya çıkmaz. Üst uyluk kemiği ve el bileğinin küçük kemikleri gibi bazı kemikler ise sınırlı kan dolaşımına sahiptir. Bu nedenle kırık meydana geldikten sonra kaynamama riski daha yüksektir. Pazu kemiği, talus kemiği ve kaval kemiği de kaynamama ihtimali yüksek kemiklerden bazılarıdır
 

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Kemiğine göre sağlık
 
  • Beğen
Tepkiler: Nur

Nur

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
13 Ara 2020
Konular
397
Mesajlar
4,358
MFC Puanı
40,960
Teşekkürler
 
Üst