• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kinin Ağacı - Kinin Ağacı Yetiştirilmesi

Metin

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 May 2009
Konular
482
Mesajlar
487
MFC Puanı
10
Kinin Ağacı



KİNİN AĞACI

CINCHONA SUCCIRIBRA L.

(Rubiaceae-fam.)




Bulunduğu Yerler: Kinin ağacının vatanı, Güney amerika nın tropikal bölgelerindedir. Dünyanın diğer tropikal bölgelerinde bulunan hindistan ve endonezya da yetiştirilmektedir.

Yapısı: 20 m. kadar yükseğe ulaşan kinin ağacı daima yeşildir. Gövde kabuğu külkahve renginde, kesildiğinde usare salar, usare çabucacık kırmızılaşır. Yapraklar karşılıklı, yumurta biçiminde veya elipsi şekli ile yuvarlak arası, bütün kenarlıdır. Çiçekler açık kırmızı veya krem renginde olup yalancı siperler altında toplu çiçek demetlerinden süpürgeler teşkil eder. Meyveler çok sayıda kanatlı tohumlara sahip kapsüllerdir.

Kullanılan Kısımlar: Gövde kabukları kullanılır. Tıbbi maksatlar için genç ağaçların ve dalların kabukları soyulur, endüstride kulanılacakların ise, kart ağaç kabukları kullanılır. Ağaç gövdesine dikine 50 cm. kadarbir çizgi çizilir. Sonra ağaç kabuğuna hafifçe vurulur, kabuk hemen gövdeden ayrılır. Soyulan kabuğun iç kısmı taze, sarımtrak renktedir, fakat kuruduktan sonra kayo kahve kırmızı renk alır. ( bu değişiklikler tanen maddelerinin flobafenlere dönüşünden ileri gelir.) Kabukların dış tarafı külkahve renginde olup umumiyetle gümüşi beneklerle kaplıdır.
Kabuk soyulduktan sonra 3-4 gün güneşte bundan sonra 80 derece ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru kabukta çok acı ve kekre tat vardır. Torbalara doldurulur,kuru ve havadar yerlerde muhafaza edilir.

Kimyevi terkibi:Kinin ve knosepi asidi, acı kinobin glikozidi, şekerler, mumlu maddeler, nişasta, reçine, kalsiyum oksalat, tanenlar, ve 20 kadar çeşitli alkaloidler ihtiva eder, bunlardan en muhimleri kinin, pinidin, skonin, sinhonidin vs . dir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Antimalarik ( sıtmaya karşı) ateş düşürücü hassası, kinin kabuklarında bulunan kininden ileri gelir. Kinin hareketi tanzim eden merkeze sakinleştirici te sir icra eder, hücrelerin büyümesini geciktirir, ve cerahat toplama faaliyetlerini durdurur. Kinin merkezi sinir sistemi üzerinde uyuşturucu tesir yapar, periferik( çevresel) hassasiyeti azaltır. Kinin kalp atışlarını normale cevirir, lakin bu meydanda kan damarlarının büzülme ve kasılmasınada hafifçe tesir eder. Rahim büzülmesine tesir ettiğinden dolayı adet veya gebelik hallerinde kinin alınmasında dikkat edilmelidir. Az miktarda hücrelerin hayati yetini teşfik eder, enfeksiyon hastlarıklardan toksinleri azaltır ve üremelerine mani olur. Kinin böbrekleri ve deri altı bağlayıcı dokuları tahriş eder. Kinin, kandaki vejetatif formdaki sıtma plazmodilerini imha eder, fakat cinsi hücre teşekküllerine gametitlere te sir etmez. Kinin kabukları( kinin), malarya (sıtma), boğmaca mübadele hastalıkları şeker hastalıklarına , ateşli hallerde, sindirim güçlerinde, bronkopnevmomi( zatürre) iştahsızlık vs. hallerde kullanılır.

Kullanılışı: Kinin kabuklarında 1 çorba kaşığı 600 gr. suda 15 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel bir çorba kaşığı alınır. Bal ile tatlılaştırılabilir. Büyük dozlarda zehirlidir.
 
Üst