• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kızlık zarı nedir? Çeşitleri, kızlık zarı dikimi

Üyelik Tarihi
13 Ocak 2013
Konular
91
Mesajlar
199
MFC Puanı
10
Kızlık zarı nedir? Çeşitleri, kızlık zarı dikimi




Kızlık Zarı Nedir ?

Kızlık zarı veya himen, (Eski Yunan’da evlilik ve düğün tanrısı Hymenaeus’tan) kadınlarda dış cinsel organın girişini kaplayan 2-3cm kadar içeride, 2-3 mm inceliğinde zarımsı bir doku kıvrımıdır. Oldukça çeşitli şekiller alabilen bu doku genellikle vajina girişinde ve hilal şeklindedir ve de ince kılcal damarlarla çevrilidir.

Kızlık zarı, isminden dolayı zar gibi düşünülse de aslında bir zar değildir. Gebeliğin 7 ve 12inci haftaları arasında embriyoda dış cinsiyetin gelişmesi gözlenir. Bu sırada embriyodaki genital duvarlar birleşip yapışarak erkeklerde testis torbasını oluştururken dişilerde bu duvarlar ayrılarak küçük (labia minora) ve büyük (labia majora) dış dudakları oluştururlar. Ancak ayrılma sonucu ortada kalan zarımsı doku kızlık zarı adı verilen yapıları oluşturur.

Anatomik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. Bu doku ilk cinsel ilişki sırasında anatomik yapıya göre esneyip genişler veya laserasyona uğrar ve kanar. Bu sebepten pek çok toplumda kızlık zarı ile kadının bekâreti ilişkilendirilir. Kızlık zarının hasara uğramış olması kadında bekâretin bozulduğuna kanıt olarak görülür.

Ancak kadınlarda ve ergenlik sonrası kızlarda kızlık zarını inceleyerek bekârete veya daha önce cinsel ilişkiye girildiğine dair bir sonuca varmak mümkün değildir.

Kızlık zarının yapısı ve şekli embriyo döneminde belirlenir, her 1000 kadından 1′i kızlık zarı olmadan doğmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kadınların yarıya yakın bir kısmında ilk cinsel ilişki sırasında kanama olmamaktadır.

Kızlık Zarının Çeşitleri

Kızlık zarı pek çok anatomik varyasyona sahiptir.

Anüler Hymen (Yuvarlak halka): Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyük bir penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Bu durumda “hymen duhule müsait” denir. Halk arasında ise “esnek zar” tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)

Kresentrik Hymen (Yarımay): Zar yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.

Septalı Himen (Ara bölmeli): Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.

Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu): Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir “kalbura” benzer. Görülme sıklığı %1′den daha azdır.

İmperfore himen (Deliksiz): Hymenin ortasında delik yoktur ve vajina girişi tamamen kapalıdır. 2000 kızın birinde görülen bir durumdur. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.

Mikroperfore himen (Küçük delikli): Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.

Multipar himen (Doğum yapmışlarda bulunan): Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar “karinkül (hymen artığı)” olarak adlandırılır.

Ayrıca kızlık zarının çok kalın yahut esnek olmayan sekilde gelişmesi durumunda ilişkiye engel durum yaratacağından ötürü jinekolog tarafından bir müdahele gerekebilir.

Kızlık zarı en kolay bebeklik ve ergenliğe ulaşılmadan önce çocukluk sırasında görülür. Ergenlik sonrası incelir yahut kendi üzerine katlanır.

Kızlık zarınnın şekli tarif edilirken adli tıp doktorları tarafından saat kadranı kullanılır. Sırt üstü yatmış hasta da saat 12 pozisyonun üretranın altında ve saat 6 pozisyonu anüse yakın olarak bulunur.

Kızlık Zar Dikimi
Kızlık zarı yani himen (hymen); özellikle müslüman ülkelerde ve daha az oranda batılı ülkelerde inançlar ve sosyokültürel açıdan oldukça önemlidir. Bu yüzden bekareti bozulan hastalar bu durumu oldukça önemsemekte vede kızlık zarı onarımı talep etmektedirler.

Kızlık zarı anatomik olarak vajinanın giriş kısmına yerleşmiş iç dudakların 1-1,5 cm içerisindedir ve iç dudaklara bağlıdır. Ortasında vajinal salgıların akmasına olanak tanıyan vajina açıklığı bulunmaktadır.

Kızlık zarı ilişki, masturbasyon, travma veya muayene ile yırtılabilir. Yırtılma esnasında bir miktar kanama gelmesi beklenir ancak her zaman kanama olmayabilir ve bu da kişisel sorunlar yaratabilir.

Bazı tip kızlık zarları (hymen imperforatus) elastik kıvamdadır ve ilişki esnasında kanama yaratmayabilir. Bu tip kızlık zarları ancak doğum esnasında yırtılırlar. Kanama olmamasını başka bir nedeni de kızlık zarının damarsız olan bir kısmından yırtılması veya çok az kanama olup bunun vajinal salgılarla karışıp ayırtedilememesidir.

Kızlık zarları anatomik olarak birbirlerinden farklı olabilirler; halka şeklinde himen annulare, yarımay şeklinde himen semilunare, dudak şeklinde himen labiale, iki delikli himen, çok delikli himen cribriformis, deliksiz himen imperforatus himen çeşitlerinden bazılarıdır.

Kızlık zarının tamirinde esas amaç zarı eski anatomik yapısına kavuşturmak ve cinsel birleşme esnasında kanamanın meydana gelmesini sağlamaktır.

Kızlık zarı dikilmesi için bekaret bozulmasından sonraki cinsel yaşamın uzunluğunun, geçen sürenin fazla olması kızlık zarı onarımınına engel teşkil etmemektedir. Hatta doğum yapmış olanlarda bile onarım yapılabilmektedir.
İki türlü himenoplasti-hymenoplasti ameliyatı bulunmaktadır. Bunlar geçici ve kalıcı ameliyatlardır.

Geçici ameliyatlarda kızlık zarı artıkları mevcut bulundukları yerlerden serbestleştirilerek biraraya getirilir ve dikilirler. Bu yöntem evlenmeden 3-7 gün önce yapılmalıdır, çünkü geçici bir süresi kendisini korumaktadır. Bu yöntemin kanama garantisi bulunmamaktadır.

Asıl ve kalıcı olan ise vajina iç yüzünden alınan flep ile yapılan kalıcı kızlık zarı onarımıdır. Kızlık zarı onarımı sedasyon ve lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat sırasında hiçbir şey hissedilmez, ağrı duyulmaz, bitiminde yürüyerek gidilebilir. Ameliyat sonrası herhangi bir iz kalmaz, dikiş almaya gerek olmamaktadır. Sonrasında günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. Bu yöntemle yapılan kızlık zarı tamirinde ilişki sırasında kanam oranı oldukça yüksektir. Kalıcı onarımı evlenmeden bir ay öncesine kadar istediğiniz zaman yaptırabilirsiniz.(Örneğin 3-4 yıl öncesinden bile yaptırabilirsiniz.)

Kızlık zarı onarımı – dikimi (himenoplasti) ne zaman yapılmalıdır?
Bu yapılacak olan ameliyatın türüne bağlıdır. Kalıcı onarım her zaman yapılabilirken, geçici tamir evlenmeden 3-7 gün önce yapılabilir.

Kızlık zarı tamiri kaç çeşittir?
Kızlık zarının tipine ve yırtığının şekline bağlı olarak iki farklı dikim, onarım şekli vardır. En kesin olanı vajinal flep yöntemidir. En güvenilir yöntem budur, kalıcıdır.

Dikilen bir kızlık zarı mutlaka kanar mı?
Hiç bir ameliyatın garantisi yoktur, ancak kalıcı onarımda büyük başarı sağlanmaktadır.

Dikilen bir kızlık zarının dikildiği başkaları tarafından anlaşılır mı?
Onarım yapıldığını ancak uzman bir hekim anlayabilir,başkası anlayamaz.

Kızlık zarı tamirinde dikiş almaya gerek varmı?
Ameliyatda kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından dikiş almaya gerek olmaz.

Kızlık zarı dikilmesi ilişki sayısına ve süresine bağlımıdır?
Bağlı değildir, çocuk doğurmuş kadınlarda dahi kızlık zarı tamir edilebilir.

Kızlık zarı tekrar tekrar onarılabilir mi?
Evet ,defalarca dahi tamir edilebilinir.

Lazer kızlık zarı tamirinde kullanılır mı?
Lazerin başlıca işlevi ameliyatlarda yakma ve kesme amaçlıdır. Bu uygulamada yeri yoktur. Lazerle kesilen dokular dikilmesine gerek kalmayan dokular olup bu tür uygulamalarda dokunun tekrar eskı halıne getırılmesını imkansız kılar.

Dikildikten sonra nelere dikkat etmek gerekir?
Özel bir şey gerektirmez ilk bir kaç gün hekiminizin önerilerine uymak gerekir, rahatlıkla bir kaç gün sonra duş alabilirsiniz.

Kızlık Zarı Tamiri
Kızlık zarı tamiri birkaç yöntemle yapılmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılanlar kalıcı yöntem de denilen fleb yöntemi ve basit olarak uc uca dikerek yapılan birleştirme tekniğidir. Bu yöntemle yapılan ( Fleb Tekniği ) kızlık zarı dikiminde etraftaki dokulardan alınan mukoza parçası ile yırtılan bölgede yeni bir kızlık zarı meydana getirilmektedir. İşlem sonrası ne zaman ilişkiye girilirse girilsin kanama meydana gelecektir. Bu tip tamirde kaç kez cinsel ilişkiye girildiği veya kızlık zarının ne zaman yırtıldığı önemli değildir. Daha önce doğum yapanlara veya kürtaj olanlara da bu yöntemle kızlık zarı tamiri yapılabilmektedir.

Basit teknikte ( uç uca birleştirme) ise kızlık zarı geçici olarak yırtılan uçlar birbirine dikilir ve cinsel ilişki ile bu bölgeden yırtılma olur, kanama meydana gelir. Bu işlem evlenmeden 3-4 gün önce yapılmalıdır, aksi halde kanama meydana gelmeyebilir.




Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMIR
Kadın Hastalıkları ve Doğum
__________________
 
Üst