• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Klima Çarpmasının Nedenleri Nedir, Hangi Önlemler Alınmalı?

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Çok sıcak bir dış ortamdan, klimatize edilmiş iç ortama aniden girip çıkıldığında bünyede aşırı sıcaklık farkının yarattığı olumsuzluğa "termal şok" deniyor. Bu şok ise pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre, bazı önlemleri alarak "klima çarpması"nı önlemek mümkün."Termal şok"u önlemek için iç-dış ortam sıcaklık farkının 10 dereceden fazla olmaması gerekiyor. Eğer fark artarsa klimatize iç ortama giren insan önce rahatlamış ve ferahlamış hissedecek fakat dışarıya çıktığında, aşırı sıcaklık farkının yarattığı termal şoku yaşayacaktır.

Vücut, dış çevreye uyum sağlama yeteneğine sahiptir ve hayatta kalabilmek için bir iç dengeyi sürdürmelidir. İnsan vücudunun dış sıcaklık değişikliklerine tam olarak uyum sağlaması için birkaç gün ile iki hafta arasında bir zamana ihtiyacı vardır. Uzun süre soğuk havaya maruz kaldığında, vücudun periferik kan damarları ısı kaybını bastırmak için kasılır. Isı kaybını telafi etmek için vücut ısı üretmeye çalışır ve bu da yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk gibi durumlara neden olabilir. Bunun sonucunda, üşütme, gribal enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Soğuk algınlığına benzer belirtilere, kronik yorgunluğa, baş ağrısına ve sindirim bozukluklarına neden olur. Bu belirtiler kronikleşirse kadınlarda âdet düzensizliğine yol açabilir. Boyun ve sırt tutulmaları, bu bölgelerde kas spazmı gerçekleşebilir. Bir kişinin eski bir hastalığı yeniden nüksedebilir.

Otobüs ve taksi şoförleri, ev hanımları, çocuklar, öğrenciler, yaşlılar ve yatalak hastalar klima çarpmasına karşı duyarlıdır. Bu kişiler, vücutları fizyolojik dengesini verimli bir şekilde koruyamadığından, klima kaynaklı enfeksiyonlara karşı hassastır.Klimayla yayılabilen legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu bu akciğer enfeksiyon hastalığı, genellikle otel, hastane, ofis gibi toplumsal alanlarda bulaşır. Lejyoner hastalığına ev ortamında yakalanma riski yok denecek kadar azdır.Oda sıcaklığının 23-25 santigrat derece arasında tutulması ve her saat havalandırma için pencerelerin açılması sağlığın korunması için iyidir. Klimalarda dağ esintisi seçeneğini kullanılmalıdır. Dalga dalga gelen esinti rahatsızlık vermeyecektir.Mümkün olduğunca vitamin açısından zengin meyveler yemeye çalışılmalı ve yeterince sıvı tüketildiğinden emin olunmalıdır. Sigara içmek de solunum yolu semptomlarını şiddetlendirir.Gece kullanımında, özellikle de uyku pozisyonundayken klima yerine vantilatör kullanılması tavsiye ediliyor. Sağ tarafta yatılıyorsa vantilatör sol tarafı taramalıdır. Bu sayede rahatsızlık yaşanma ihtimali düşecektir. Gündüzleri klima, geceleri vantilatör kullanılması termal şoku önleyecek veya azaltacaktır.

Her sabah vücudu uyandırmaktan sorumlu olan stres hormonu kortizolün, klimanın neden olduğu durumlardan ötürü gerekli seviyelere ulaşması iki saat daha fazla sürüyor.

Klimaya uzun süre maruz kalınan ortamdaki kişiler, daha uzun ve kalın giyinmeye çalışmalıdırlar. İnce bir örtü örtmek de işe yarayacaktır. Düzenli olarak bakım yapılmayan bir klimanın filtresinde küf, mantar ve bakteriler için üreme ortamı oluşur. Bu nedenle hava filtrelerinin temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir.
 
Üst