• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kodlamayı Herkes Öğrenebilir....

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700

Herkes kod yazabilir............​

********************************************************************

Merhabalar,

Kapalı mekanlarda çokça kaldığımız bu günlerde birlikte çok güzel bir hobi geliştirmek ister misiniz? Bilgisayar programlamanın ne kadar kolay ve eğlenceli olduğunu belki de keşfedeceğiz beraber. Yaşımız yahut mesleğimiz ne olursa olsun hepimiz kodlama yapabiliriz. Şöyle diyelim, muhakeme yeteneği olan ve dijital dünyayı cep telefonundan takip edebilen her birey kesinlikle kodlama öğrenebilir, program yazabilir.

Bilgisayar konusunda bugüne kadar kafanız farklı terimlerle karışmış olabilir ancak bu yazıyı okudukça birlikte ilerledikçe gerçekten de bu işlerin öyle çok da karışık olmadığını göreceksiniz.

Yazılarımızı uygulayabilmek için size gerekli olan tek şey bir internet bağlantısı. Bu şekilde ister cep telefonunuzdan ister bilgisayarınızdan online olarak kod yazıp sonuçlarını görebileceksiniz.

Kodlama serüvenimiz için seçtiğimiz dil Python (payton diye okuyabiliriz). Programlama dillerini değerlendirdiğimizde Python gerçekten de çok özel bir yere sahip. Öğrenilmesinin çok kolay olması bugün Python'u en popüler dil haline getirmiş durumda. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz "bilgi çağında" bilgiyi çok güzel işleyen iç mekanizmalarının olması da Pythonu yapay zeka ve "makina öğrenmesi" alanlarında parlayan yıldız haline getirmiş durumda.

Şimdii… Şöyle ilerleyeceğiz. Ben her yazıda size konuyu vereceğim tamam. Ama konu içinde kodlar olacak. Ne demek kodlar? Bilgisayarın/ telefonun anlayacağı kelimeler bunlar.

Örnek:

print("elma")

Evet içinde bizim de kullandığımız kelimeler ya da sayılar da olacak ama elbette ki Python'a özel bazı kelimeler olacak. İşte siz bunları öğrendikçe denemek zorundasınız. Yani uygulamalısınız…

Burada bir etkileşim olmalı. Bunu bir etki - tepki gibi görebiliriz. Yani biz bilgisayara "şunu" yap diyeceğiz, o da yapacak ve sonucunu göreceğiz. Hangi kodun hangi sonucu verdiğini görebilmek için kullanabileceğimiz bir sürü internet sayfası var. Ben size 3 tane seçtim. Aşağıdakilerden herhangi birine yukarıdaki kodu yazıp ilk Python dersinizi rahatlıkla bitirebilirsiniz:

Site 1:
Kod:
https://www.programiz.com/python-programming/online-compiler/
Site 2:
Kod:
https://replit.com/languages/python3
Site 3:
Kod:
https://www.tutorialspoint.com/execute_python_online.php

Cep telefonuna göre anlatıyorum. Kodu yazdıktan sonra sonucu görmek için :


  1. Kod:
    programiz.com
    sayfasını kullanırsanız aşağıda mavi "Run" tuşuna basmanız gerekiyor
  2. Kod:
    repl.it
    sayfasında ise ekranı biraz kaydırınca yeşil bir üçgen var, ona basmanız lazım
  3. Kod:
    tutorialspoint.com
    sitesinde ise kod yazılan yerin sağ üst köşesinden "Execute" demeniz gerekiyor.

Henüz kendi programlama dilimiz ve ona ait sayfamız olmadığı için biraz ingilizceye dalmak zorunda kalıyoruz mecburen. İnşallah ileride bunlar da olur.

Evet Python'la tanıştık, ilk kodumuzu yazdık. Ve size verdiğim sitelerden birinde tek satırlık kodumuzu çalıştırdık. Ekrana "elma" yazdıran kodumuzu ele alalım:

Kod:
  print("elma")

print komutu parantez içindeki veriyi ekrana basmaya yarar. Bu veri illa yazı olmak zorunda değil. Örneğin :

Kod:
print(15)

ekrana 15 yazarken,

Kod:
print(9+6)

komutu da ekrana 15 yazacaktır. Farkettiyseniz elma örneğinde olduğu gibi eğer bir metin yahut düz yazı yazmak istiyorsak onu "tırnak" işaretlerinin içine alırken, yazdırmak istediğimiz bir sayıysa tırnağa gerek yok :

Kod:
print(2)

print("kilo muz")

Bu kodu da en altta verdiğimiz sitelerden birinde yazıp çalıştırdığınızda göreceğiniz gibi, 2 ile kilo muz farklı satırda göründü. Peki iki ayrı komutta verdiğimiz yazıların aynı satırda çıkması mümkün değil mi? Elbette mümkün. Ekrana yazı yazma becerilerinden de kastımız bu tür şeyler zaten. Pythona print komutunda, ( ) parantezlerin içinde, sadece neyi yazdıracağımızı değil, nasıl yazdıracağımızı da söyleyebiliyoruz:


Kod:
print(2, end = "..")

print("kilo muz")

Özellikle noluyo kardeşim diyenler sakın bir yere ayrılmasın, burası çok kolay aslında. İlk satırda Pythona diyoruz ki, kardeşim ekrana 2 yaz ama yazma işin bitince her zamanki gibi alt satıra inme, iki adet nokta ".." yaz ve aynı satırda dur. Burada dikkat etmeniz gereken bu işi virgülden sonraki kısımda yapıyoruz. "end" özel bir kelime ve bahsettiğimiz "yazma işinin sonunda ne yapayım" ı anlatıyor. Sonuç olarak Python tek bir satırda "2.. kilo muz" yazacak. Peki şu kodun ne yaptığını tahmin edebiliyor muyuz:

Kod:
print(3, 12, 500)

Bu üç sayı aralarında birer boşluk bırakılarak ekrana yazılır. Virgül bu boşluğu otomatik olarak sağlar. İstersek sepparametresi kullanarak boşluk yerine başka ayırıcılar da yazdırabiliriz :

Kod:
print(3, 12, 500, sep = "--")

Bu sefer sayılar aralarında ikişer tire bırakılarak yazılır.


print fonksiyonuna ait birkaç özelliği ileride tamamlamak üzere, son olarak Pythonla temel bazı aritmetik ișlemlerini ele alıp bugünkü dersi bitirelim. İşte size bazı Python aritmetik kodları ve çalıştırıldıklarında ekrana gelecek sonuçları özetleyen tablomuz :


KodSonuçAçıklama
print(2+5)7Bunu biliyorsunuz
print(2*12)24çarpma işlemi yıldız tuşuyla oluyor
print(2*(3+4))14dışarıdaki parantez komutun parantezi, içerdeki parantez işlem sırası için
print(10/2)5.0bölme işlemi slash (slaş okunabilir) karakteriyle oluyor, dikkat sonuç 5 değil 5.0 (beş nokta sıfır)
print(20//6)320 de 6 tam olarak kaç tane var, bölüm
print(20 % 6)220 nin 6 ya bölümünden kalan ne
print(2**5)325 tane 2'nin çarpımı ( üs almayı çift yıldızla yapıyoruz )

Beş nokta sıfır da neyin nesi? Bir işlemde bölme yapılıyorsa Python otomatik olarak ondalıklı gösterime geçer, isterse sonuç burada olduğu gibi tamsayı olsun. Yine dikkat edelim, ondalıklı gösterim çoğu zaman bizim kullandığımız virgülle değil nokta ile yapılıyor. Yani Python'da 8,5 birbirinden virgülle ayrılmış iki farklı sayıyı anlatırken, 8.5 bir adet sekiz buçuk sayısını ifade eder.

Ve son olarak işlem yeteneklerimizle baskı yeteneklerimizi bir araya getirme zamanı. Hadi bakalım şu kod ne yapar tahmin edin:

Kod:
 print( 3 * "elma " )

Evet 3 tane elmayı aralarında birer boşlukla yanyana yazar (elma kelimesiyle kapanış tırnağı arasındaki boşluk). Mesela yan yana 9 tane tire basmak icin :

Kod:
  print( 9 * "-" )

komutu yeterli olacaktir.


Bugün biraz yüklendik ama güzel şeyler öğrendik. Verdiğim online sitelerden siz de kendiniz kod yazmayı ihmal etmeyin.

Kaynaklar:

Kod:
▪️ https://docs.python.org/3/
▪️ https://www.studytonight.com/python/operators-in-python
▪️ https://www.geeksforgeeks.org/python-programming-language/
▪️ https://realpython.com/python-print/
 

Hasan İskan

Şanlıurfa
Emektar Üye
Üyelik Tarihi
17 Ağu 2022
Konular
348
Mesajlar
2,017
MFC Puanı
26,020
Elinize ve emeğinize sağlık. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
 
Üst