• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kore Edebiyatı ve Manhwa

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
SHIN MYONG HOON'LA KORE EDEBiYATI ve MANHWA
19 Ekim'de başlayıp 23 Ekim'de sona erecek olan Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu yıl ki konuk ülkesi Kore olması vesilesiyle Buchkultur dergisi fuarın Koreli organizatörlerinin başkanı Shin Myong Hoon ile Kore edebiyatının günümüzdeki durumu üzerine bir şöyleşi yaptı:
Modern Kore edebiyatına hangi eğilimler hâkim ?
Kore, 20. yüzyılı Japon sömürgesi olarak geçirdi. Sonra Kore Savaşı'nı yaşadı, onun sonrasında da Güney Kore'de 1980'lere kadar süren askeri diktatörlüğe tanık oldu. Bu tarihsel evrede, birçok yazar siyasal konularla ilgilendi ve çoğunlukla demokratikleşme ya da Kuzey-Güney birleşmesi üzerine yoğunlaştı. Bu dönemin büyük epik yapıtlarındaki başlıca tema ulus oldu.
1970'li, 80''li yıllarda Güney Kore hızla endüstrileşti ve demokratik süreç işlemeye başladı. Düşünce özgürlüğü geldiğinden beri ulusal temalar moda olmaktan çıktı . Genç nesil yazarlar toplumdaki tek tek bireyler üzerine, insanın iç dünyası ya da varoluşsal meseleler üzerine yazıyor artık.
Diğer eğilimlerse, postmodernizm ve 1990'larda feminist söylem olarak kendini sunan kadın edebiyatı . O dönemde insanlar, Kore'de, örneğin Jon Kyongnin'in anlatılarında bireysel bakiş açısını açıkca gösteren feminist bir dönemin başladığını söylediler.
Kore'de şiir büyük anlam taşıyor? Bunu neye bağlıyorsunuz?
Şiir kitapları 100.000 baskı yapabiliyor. Almanya'dakinin çok çok üstünde bir rakam bu. Hatta bir milyon baskı bile az rastlanan bir durum değil. Hwang Chi U gibi birçok tanınmış şairin kitapları 300 bin ila 600 bin arası satabiliyor. Koreliler, şiiri seviyor. Bu bizim geleneğimizden gelen bir şey. Joseon Hanedanlığı sırasında (1392-1910), devletin yüksek kademelerine başvuran adaylardan iyi şiir yazanlar tercih ediliyordu.
Şair Ko Un, Kore'de edebiyatın bir duvarla çevrili olduğunu ileri sürdü. Şiir yalıtılmış durumda mı Kore'de?
Buna katılmıyorum. Koreli şairler, örneğin Friedrich Schiller, Heinrich Heine gibi şairlerden de etkilendiler aynı zamanda. Çin şiiri de giderek artan bir etkiye sahip. Ko Un, kendi kendine duvar örüyor bence .
Kore'de `tescilli yazarlık ´ diye bir şey var. Ne anlama geliyor bu?
Kore'de, kitabı yayınlanan bir yazar ulusal edebiyat birliğine kayıt olabiliyor. Tam sayıyı bilmiyorum ama hem profesyonel hem de yarı profesyonel yaklaşık yirmi bin yazar birliğe kayıtlı.
Resimli hikâyeler ya da Manhwa karikatürleri (Japonca'da Manga) çok baskı yapıyor. Bu popülerlığe nasıl açıklıyorsunuz? Manhwa 'lar , Japonya'dan mı alınma?
1990'ların başına kadar Kore'de, Japon kültürü yasaklıydı. Bu yüzden bu tarihe kadar sadece Kore manhwalarına ulaşılabiyordu. Manhwa'lar, Joseon Hanedanlığı'ndan bu yana kendi geleneğine sahip. 1970'lerden itibaren Japon Manga üretimiyle bağlantılı ticari genişleme bir başladı. Kitap başına 500 bin ila 1 milyon baskı normal. Bana göre, Japon Manga'larıyla Kore Manhwa'ları birbirinden çok farklı. Çünkü Kore'de şiddet ya da ´hrd-core seks` sahnelerine çok az rastlanyor. Onun yerine daha çok katmanlı karakterler, daha detaylı çizimler var.
Manhwa'lar edebiyatçılar tarafından kabul görüyor mu?
Eski nesil yazarlardan hayır ama yeni nesilden bazılarından evet. Hatta Manhwa okuyor ya da kendileride yazıyorlar. Ancak genel olarak Manhwa'ların yerleşik edebiyatta yeri yok.


almansd6.gif



(Buchkültür, ağustos-eylül 2005 )
 
Üst