• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kurt Seyt & Murka Nermin Bezmen - Kurt Seyt ve Murka Özeti

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Kurt Seyt & Murka Nermin Bezmen - Kurt Seyt ve Murka Özeti

kurtseytvemurka.jpg



KİTABIN ÖZETİ :
1924 Baharında Kurt Seyt Shura’ dan ayrılır ve Muraka’sı (Mürivet) ile yeni bir hayata başlar. İstanbul’da Beyoğlu’nda Kırım Lokantası adında bir işletmeyi çalıştırmaya başlar. Kurt Seyt ve karısı Beyoğlu’nun bu canlı, cıvıl cıvıl hayatına ayak uyduramamaktadır. İki kültür arasında çatışma gözükür. Eşi hamile kalır doğum zamanına yakın eşinin annesi Emine evlerine taşınır. Evdeki çatışma artar.
Aileye Leman isminde bir kız çocuğu katılır. Doğum ile birlikte evde kendini terk edilmiş hisseden Kurt Seyt bir süre evden uzaklaşır. Uzaklaşmalar devamlı kısa süreli olarak gerçekleşmektedir. Mürivet bazen kendisi bazen Kurt Seyt’in akrabaları yolu ile kocasını bulur, evine döndürür. Mürivet’in annesi de evdeki huzursuzluktan dolayı başka eve kızları Fikriye ve Necmiye ile beraber çıkar.
Bu arada da ilkbahar biter yaz başlar. Beyoğlu’undaki lokantanın işleri düşer, kapanacaktır. Bu sırada müşterilerinden biri olan Rum Yorgo’nun teklifi ile beraber Caddebostan’ da bir deniz gazinosu açar. Caddebostan’a yeni bir eğlence anlayışı getirir. Ama bu açtığı işletme onu ailesinden uzaklaştırır. Çünkü işinden eve gelip gitmesi hemen hemen imkansızdır. Mürivet zaman zaman kocasının yanına gelerek, bu hayatı da tanımaya başlamıştır. Müriyet kocası ile beraber hiçbir zaman o eğlenceli hayata girememiştir. Yazın sonuna kadar bu böyle devam eder. Yaz sona erer. Caddebostan’dan ayrılma vakti gelmiştir. Ayrılırken ortağı ile anlaşmazlığa düşer, varını yoğunu kaybeder. Bunun üzerine evde temizlik işleri yapmaya başlar. Elde kalan parasıyla da Ağa Camii’nde bir lokanta açar. Buradan biriktireceği parayla Leginatsa düşlerini gerçekleştirmeye çalışır. (Leginatsa, Rusya’dan Türkiye’ye göçen insanları Avrupa ve Amerika’ya göçünü sağlayan bir dernektir.) Kurt Seyt Amerika’ya gitmek istemektedir.
Biriktirdiği paralarla Leginatsa’ya başvurur ve beklemeye başlar. Bu arada konuyu Mürivet’e açar. Ama buna karşı sert ve anlamsız bir tepki verir Mürivet. Bu hayalide suya düşmüştür. Hatta Leginatsa’da onlara sıra gelmiştir, ama gitmezler. Bu başvuru içinde varını yoğunu harcamıştır. Lokantayı devreder.
Aynalı Çeşme’deki evlerinde Mürivet’in annesinin yakınındaki bir eve taşınırlar. Kurt Seyt işsiz kaldığından hazır paralarını yemektedirler. Mürivet bu arada hamiledir. Ama Kurt Seyt’e bunu söyleyememiştir. Mürivet kocasının hayallerini yıkmış hem de hamileliğini gizlemiştir. Büyük bir çöküş ve üzüntü içindedir. Bir gün kocasına hamileliğini söylemeye karar verir ve söyler. Buna karşılık Kurt Seyt çok büyük bir tepki gösterir. Çünkü herkesin haberi vardır, ama kendisinin haberi yoktur. Kendisini aldatılmış hissetmektedir. Karısından hemen bu çocuğu halletmesini ister.
Mürivet doktora gider. Bunun olamayacağını öğrenir ve kocasına söyler. Kurt Seyt bunun üzerine, bir şeyler yapması gerektiğine karar verir. Gaz satmaya başlar. Bu sırada ikinci çocukları Şükran dünyaya gelir. Ama artık ekonomik sorunlar iyice büyümüştür. Bir gün Beyoğlu’nda arkadaşlarından birisi ile karşılaşır. Onun teklifi ile ailesine haber vermeden Veli Efendi’de çalışmaya gider. Mürivet kocasının bu gidişi üzerine perişan olur, ancak hiçbir ipucu bulamaz. Bir gün Aziz Çavuş adında birisi kocasından haber getirir. Böylelikle kocasının yerini öğrenmiş olur. Aralıklarla bu kişiden kocası ile ilgili bilgiler gelir. Bir gün Kurt Seyt Mürivet’i yanına çağırır. Mürivet hemen ertesi gün yanına çocukları ve annesini de alarak Veli Efendiye kocasının yanına gider ve beraberce geriye dönerler. Akrabası Yahya’nın yardımı ve biriktirdiği paralarla Küçük Bursa Sokakta bir lokanta açar.
1926’yı 1927’ye bağlayan kış çok iyi geçmiş ve iyi para kazanmıştır. Kurt Seyt, Akar Vapur İşletmelerinin sahipleri Mehmet ve Osman Beylerle yaz için Altınkum’da bir plaj-restoran kurma kararı alırlar. Yazın başlaması ile beraber bu gazinoyu hemen açarlar. Buranın bütün işletmesini Kurt Seyt yapacaktır.
Kurt Seyt; yeni bir amaç ve umutla bu işe sarılır. Evinden uzaklaşarak rus eğlence anlayışını bu gazinoya taşır ve çok başarılı bir yaz dönemi geçirir. Mürivet Zaman zaman çocukları ile gelerek bu eğlencenin içinde bulunur. Bu eğlence anlayışına alışmaya başlamıştır.
Mürivet, Kurt Seyt’i mutlu etmek için, bir gün Aluşta’daki ailesine mektup yazmak için adresi alıp mektubu yazar ve gönderir. Mektuba bir süre sonra cevap gelir. Gelen cevap çok sade ve hissizdir. Bu böyle birkaç defa tekrar eder. Sovyet yönetimindeki baba Eminof çok mutludur. Ancak bu mektuplar bir süre sonra Eminof ailesine zarar vermeye başlar. Hatta sonunda Kurt Seyt’in kardeşi ve işinin öldürülmesine neden olur. Aluşta’da bunlar olup bitince mektuplar kesilir.
Yaz sona erer. İyi para kazanmıştır Kurt Seyt. Kış için Pera’da yeni bir lokanta açar ve buradan da iyi para kazanmaya başlar. Buranın yakınlarında bir eve taşınırlar. Çok özel ve güzel seneler geçirirler. Çocukları iyi bir hayat sürmektedir. Yazın başlangıcı ile beraber Tomas isimli bir arkadaşı ile beraber Tarabya’da Maksim gazinosu açarlar. Bu gazino kısa bir süre sonra belli başlı bir eğlence yeri olur.
Varlık artmaya ama huzur azalmaya başlamıştır. Mürivet kocasının çok içtiğini bahane ederek devamlı sorun çıkarmaktadır. İçki ise, Kurt Seyt’i rahatlatan, geçmişe hem yaklaştıran, hem de uzaklaştıran yegane bir araçtır.
Çok özel ve güzel günlerin yanında aile içi çatışma devam etmektedir. Bu çatışmaların sonunda Kurt Seyt bütün işi devreder. O şaşalı yerden taşınırlar. Eşinin yanında bulunacağı ve çalışmayacağı kararını alır Kurt Seyt. Yine hazır para yeme zamanları gelmiştir. Zamanla eldeki avuçtaki eriyip gitmiştir. Bunun üzerine Kurt Seyt çalışması gerektiğini görmektedir. Evde şırdan dolması üretmeye başlar. Kısa sürede bu iş tutar fakat çevrede rahatsızlık yaratır. Bu işten kazandığı para ile Acıçeşmeler’e inen sokağın üzerinde bir lokanta açar. Mürivet bu sırada büyük bir rahatsızlık geçirir. Bu hastalık sırasında yine zor duruma düşerler ve lokanta kapanır.
Kurt Seyt; Mürivet’in iyileşmesi ile beraber kibrit fabrikasında işe başlar. Büyükdere’ye yerleşirler. Bir süre sonra burada çalışamayacağını anlar ve işten ayrılır. Mürivet onun yerine fabrikaya işe girer ve ilk defa çalışmaya başlar. Kurt Seyt fabrikanın hemen yanında bir lokanta daha açar. Lokanta fabrikada çalışan işçilere bir tabildot gibidir. Çok iyi bir iş değildir. Yinede idare etmelerini sağlamaktadır.
1933’ü 1934’e bağlayan kış ile birlikte yine beklenmeyen olaylar gerçekleşir. Mürivet fabrikada çalışırken bir iş kazası sonucu parmağı kopar. Bir süre sonra Kurt Seyt Rus Sefaretinde işe başlar. Fazla uzun sürmez; çünkü onu casus zannetmektedirler. Bu nedenle işten ayrılıp, tekrar Mürivet’ in annesinin yanına taşınırlar.
Mürivet iyileşmiş, Siyon çorap fabrikasında işe girerek evin gelirine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Kurt Seyt’in lokantasında işler kötüye gittiğinden lokantayı satar. Yalnızca Mürivet’ in gelirine kalmışlardır. Kurt Seyt bu durumdan dolayı yıkılır ve evden uzaklaşır. Mürivet uzun süre kocasını arar fakat bulamaz. Kurt Seyt bu arada Zonguldak’ta kömür madenlerinde çalışmaktadır. Buradan biriktirdiği paralarla evine geri döner. Aile yine bir araya gelir. Hemen bu para ile Acıçeşmede en küçük lokantasını açar. Yaz ile beraber işler yine düzelecektir. Akrabası Yahya’nın yardımı ile Florya’da tren istasyonunun gerisinde bir arazi kiralar. Kurt Seyt burada, plajda soğuk yiyecekler, içecekler satıp, akşam ise lokantada eğlenceli bir ortam yaratmıştır. Hatta Gazi Mustafa Kemal’in Florya’da yazı geçirmesi ile Florya canlı bir hayata kavuşmuş. Mustafa Kemal’in de sık sık geldiği bir lokanta halini almıştır. Mustafa Kemal buradaki Kafkasya havasının hayranıdır. Burada mutlu dakikalar geçirmektedir. İşler bu kadar güzel gitmesine rağmen bir kaza ile yine tersine döner. Kurt Seyt Tren yolunda büyük bir kaza geçirir. Kolları, bacakları, kaburgaları kırılır. Hatta bacağı kesilecektir. Ama ölümü bile göze alarak kestirmez. Kırıkçı bir kocakarı bunun bütün yaralarını iyileştirir. Bu süre içerinde hazır para ile bir kış daha geçer.
Yaz ile beraber Florya’daki aynı araziyi kiralar. Eski işine devam eder Kurt Seyt. 16 Haziran 1932’den itibaren nüfus cüzdanlarına T.C. vatandaşı olarak soyadı yazma heyecanı başlamıştır. İşte bu ortamda Rusya’dan göçen insanlar Florya’dan yavaş yavaş kaçarlar, çünkü çalışma izinleri bitmektedir. Vatandaşlığı almamışlardır. Çünkü onların Avrupa’ya Amerika’ya gitmek gibi bir emelleri vardır.
Yaz bu arada sona erer, yine hazır para yenmeye başlanır. Talihsizlikler devam ediyordu. Kızları Şükran Tifo’ya yakalanmıştı. Hazır parada burada erimekteydi. Kurt Seyt yine şırdan dolması yaparak evde destek olmaya çalışıyordu. Bu işten yeterli geçim kaynağı sağlayamayacağını anlayan Kurt Seyt, elindeki bütün parasından bir kısmını ayırıp hepsini Mürivet’e verdi. Çünkü yine ayrılık zamanı gelmişti. Şansını bir de Ankara’da deneyecekti.
Ankara’da uzun süre çeşitli işlerde çalıştı. Yenimahalle’de bir lokanta açtı. Bir süre sonra Mürivet’i yanına çağırdı. Mürivet hemen Ankara’ya çocukları da alarak geldi.
Ankara’da yeni bir hayat başladı. Kızları Leman ve Şükran artık büyümüşlerdi. Lokanta işinden yeterli gelir elde edilemiyordu. Mürüvet gelir gelmez çorap onarım işine girdi, eski yaptığı işi devam ettirerek aile gelirine destek olmaya çalışıyordu. Kırım’lı ahbabı Hasan’ın teklifi ile Rus Sefaretinde işe başladı. Lokanta işine son verdi. Bu iş de uzun sürmedi. İstanbul’da başına gelen şeyler aynen tekrar etti. Bu zor günlerde Orman Çiftliği’nde bağda iş buldu. Hiç olmazsa bir süre için işsiz kalmayacaktı. Daha önceki lokantadan kalan para ile çalıştığı son bağ işinden kazandığını birleştirip yeniden bir lokanta açtı. Bu lokantada ancak öğlen saatlerinde çalışıyordu. Mürivet’in kız kardeşi ölünce annesini de Ankara’ya çağırdılar. Aileye bir yük daha katılmıştı. Hatta daha kötüsü lokantada yangın çıkmış ve yanmıştı.
Kurt Seyt bunun üzerine çeşitli işlerde çalıştı. Seyt’in akrabası Hasan Kopsel imdatlarına yetişti, bir miktar borç para verdi. Kurt Seyt bu parayla Kayseri’den halı getirerek satmaya başladı. Bu işten iyi para kazanmaya başladı. 1938 yazı Mürivet kızları ile beraber İstanbul’a annesini bırakmaya gitti. Yazın sonunda döndü. Kurt Seyt bu arada iyi bir ticari gelir elde etmeye başladı. Kızları Leman’da iyice güzelleşmiş ve dikkatleri çekmeye başlamıştı.
Almanya’nın 10 Eylül’de Polanya’yı işgali ile karanlık günler yaşanmaya başlamıştı. İşte bu ortamda Kurt Seyt Ankara’nın yiyecek ihtiyacını karşılamaya başlamıştı. Kayseri’den halı getirerek gelir elde etmeye çalışıyordu. Çok sıkıntılı günler geçiriyordu. İşte bu ortamda Leman genç ve güzel bir genç kız olmuştu. Sabahattin adında bir genç ile mektuplaşıyordu. Aralarındaki ilişki ciddi duruma gelmiş ve nişanlanmışlardı. 21 Kasım’dan itibaren ülkede sıkı yönetim ilan edildi. İşte böyle günlerde Leman dünya evine girdi. Fakat babaları ile beraber oturmaya devam ediyorlardı.
İşte böyle bir ortamda Kurt Seyt yine Kayseri’ye gitmiş malzemelerini almış Ankara’ya dönüyordu. Tren yoluna düşen bir çığ ile yolda kaldılar. Kompartımanındaki genç ve çocuklu bir kadının perişan durumuna ve soğuğun verdiği ortama dayanarak kadına kendi paltosunu vermişti. İşte bu olay onun hayatında olabilecek en zor durumlara düşmesine neden olmuştu. O iyilik yapmıştı, ama kendisine yapabileceği en büyük kötülüğü yaptı, zatürree oldu. Bu hastalık onun hayatında bir daha bir düzen kurulamamasına neden olmuştu. Bir daha iyileşemedi, İstanbul’a döndüler. Yine iyileşemedi, sonunda kızı Leman’la yaşadıkları eşinin çalışmasıyla elde edilen gelirden tedavi edilmek onun yaşama arzularını öldürdü. Hayata bağlılığını koparttı. 25 Ekim 1945 ‘de bu hayata daha fazla devam edemeyeceğine karar verdi ve intihar etti.


SONUÇ:
A. KİTABIN ANA FİKRİ:
Yazar kültür çatışmasını aşkın gücünü ve güçsüzlüğünü ortaya koymaya çalışmıştır.


B. KİTABIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER:
Eser okuyana 1924 –1945 arasındaki Rusya’dan göçen Rusların ve Kırım Türklerinin genç Türkiye Cuhuriyet’inde yaşadıkları olaylara ve koşullara örnek olması açısından değerlendirilmekte. Tarihe tanıklık etmekte ve hatta Florya günlerini anlatırken Atatürk’le karşılaşmak, Atatürk’ün eğlenceye ve topluma verdiği önemi görmek çok güzel. Bunun yanında evlilik hayatındaki çatışmalara, fikir ayrılıklarına tanıklık etmek, aşkın gücün görülmekte. Kitabın bir bölümünde, Sovyetler Birliğinde yaşayan Kırım Türklerinin yaşadıklarını öğrenmek ise çok acı verici.
C. KİTABIN HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME VE TEKLİFLER:
Kitap, sıradan bir kişinin hayatını anlatıyormuş gibi görünsede, aslında tarihe tanıklık yapmakta T.S.K. personeline tavsiye edilebileceği değerlendirilmektedir.
 
Üst