• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Lavrensiyum Özellikleri Nelerdir ?

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Periyodik cetvelde Lr simgesi ile gösterilen Lavrensiyum, 103 g/mol atom ağırlığına sahip olup radyoaktif ve aynı zamanda sentetik özelliğe sahip olan elementlerden birisidir. Lr -262 en kararlı izotopu olmakla birlikte ortalama yarılanma süresi dört saatir. Doğrudan saf halde bulunmayan bu element Kaliforniyum elementinden sentezlenmekte ve herhangi bir kullanım alanı bulunmamaktadır.

Bugüne kadar bilinen bir kullanım alanı bulunmamakla birlikte Lavrensiyum üzerinde yapılan çalışmalar kısmi olarak sürdürülmektedir. Dış görünümüne ilişkin net bir bilgi bulunmamasına karşın gri ya da gümüş beyazı renkte bir görünüme sahip olduğu düşünülmektedir. Belirli bir oranın üzerinde üretilmesi durumunda ışınım kirliliğine neden olan Lavrensiyum, geçiş metali olarak tanımlanmakta fakat aktinitler ile benzer özellikler sergilemesi nedeniyle tanımlamada bu ifade de kullanılmaktadır.

1961 tarihinde Albert Ghiorso, Torbjørn Sikkeland, Almon Larsh ve Robert M. Latimer tarafından keşfedilen Lavrensiyum kaliforniyum izotopunun Bor-10 ve B-11 ion bombardımanı ile Ağır İyon Düzgün Hızlandırıcı kullanılması sonucunda elde edilmiştir. Lavrensiyum elementinde çekirdeğin değişim geçirmesi sonucunda elektriksel olarak yüklendiği görülmekte fakat helyum etkisinde bu elektriksel yük ince bakır bandında toplanmaktadır.

1961 yılından sonra süre gelen ve devam eden çalışmalarla birlikte 1967 tarihinde Rusya’da gerçekleştirilen çalışmalarda Lr-257’in alfa ışıması yaparak 4,2 saniyede yarılandığına dair bir belirti ya da bulgu olmadığı görülmüştür. İşaretlendirmede Lr-258 ya da 259 kullanılırken izotopları alfa ışıması, doğal fizyon ya da elektron yakalama yöntemleri kullanılarak bozunmaktadır. İsmini Ernest O. Lawrence’den alan ve 1963 tarihine kadar Lw sembolü ile ifade edilen Lavrensiyum, 1967 tarihinde Lr olarak adlandırılmaya başlanmış ve IUPAC tarafından da resmi olarak Lr olarak yerini almıştır.
 
Üst