• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Makro Çekim Teknikleri

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Makro fotograf konuya yakın plan yapılan çekimleri kapsar. Makro fotoğrafta konunun film üzerindeki büyüklüğü 1 (1/1) den yani gerçek büyüklüğünden başlayarak 10 (10/1) a kadar büyümüş olmalıdır. Bundan daha az büyütülmüş fotograflara close-up konunun film üzerine düşen büyüklüğü 0.1 (1/10) den başlamalı ve giderek büyümüş daha fazla büyütülmüş görüntüler mikro fotoğraf konusuna girmektedir.

Makro fotograflar insan gözünün detaylarını göremediği kadar küçük objeleri çektiğimizde ortaya çıkan görüntünün cazibesi ile sıkça kullanılmaktadır. Aksesuarları farklıdır ve sadece bu alanda çalışan fotografçılar vardır.

Yakın plan çekimleri doğa fotoğrafçılığında ayrı bir yeri vardır. Konusunu çiçekler böcekler mantarlaryosunlar likenler ve çeşitli doğal dokuların oluşturduğu yakın plan fotoğraflar özel ekipman kullanılarak elde edilir. Yeni başlayanlar için yakın plan çekimler sorunlarla doludur.

Makro fotografta önemli olan espridir. Yani çekilen resmin bir esprisi olmalıdır. Mesela bir makro fotograf yarışmasında dünya birincisi olan fotografın konusu kutup ayısının burnuydu. Buradaki espri kutup ayısı kutuplarda yaşar herkesin kolayca gidemeyeceği bir yer. Kutup ayısı dünyanın en vahşi hayvanıdıryaklaşmak hele burnunu çekmek cesaret ister. Hayvanı burnundan bile tanırız bu görüntü yeter esprisidir.

Hareketli bir konu sabit olmayan bir makine yavaş bir örtücü hızı ile birleşince ortaya bulanık bir görüntü çıkacaktır.

Yetersiz alan derinliği de en önemli sorundur. Bu nedenle makinenin sabit olması önemlidir. Sehpa kullanmak veya kamerayı sabitlemek gerekir. Bu nedenle makro fotograf çalışmalarında fotograf makinesi haricinde kullanılacak aksesuarlarda önemlidir.
 
Üst