• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Mercanköşk Otu Faydaları

Metin

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 May 2009
Konular
482
Mesajlar
487
MFC Puanı
10
Mercanköşkü bitkisi yabani olanı çok fazla ilgi gören bir bitkidir. Keklikotu veya güveyotu ismiyle de tanınabilir. 20 santimetre den başlayan boya sahip olan bu şifalı bitkinin boyu 85 santimetreye kadar uzanabilir. Ilıman bölgelerde yetiştiğinden dolayı Akdeniz bölgesi mercanköşk otu için bulunmaz bir iklim sunar. Bunun yanı sıra Marmara ve Ege bölgelerinde de rastlandığı bilinmektedir.



Son dönemlerde hoş kokusundan dolayı yan sanayilerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Daha ziyade kayalık ve kurak bölgelerde rastlanan bir şifalı bitkidir. Genel özelliklerine dikkat çekilecek olursa, tohum döktüğü yerde çoğalması ile meşhur olmuştur.

Yabani mercanköşkü şifalı bitkisinin üst kısımlarında oldukça etkili uçucu yağların bulunduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra yoğun oranda acı esanslar da ihtiva etmektedir. Genellikle Ege bölgesinde bu şifalı bitkinin yaprakları kurutularak kekik gibi baharat olarak da kullanılabilir. Yazımızın başında dediğimiz gibi hoş koksundan dolayı kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir.

Yabani mercanköşkü şifalı bitkisinin uyarıcı etkileri yoğun olarak bulunmaktadır. Bunun yanı sıra grip benzeri soğuk algınlığı rahatsızlıklarının tedavisinde, geçmeyen öksürük sıkıntılarında kullanılabilir. Aynı zamanda başka sorunları olan insanlarda sıklıkla kullanarak bu rahatsızlıklarının tedavi edilmesinde mercanköşk şifalı bitkisinden faydalanabilirler.

Sinirleri yatıştırıcı etkisinin yanı sıra, doğrudan kullanıldığı zaman idrarın ve gazın atılımına da yardımcı olduğu bilinmektedir. Ağrı kesici etkisi daha çok kadınların ay başı diye tabir edilen dönemlerini rahat bir şekilde bitirmelerine olumlu etkiler yapmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarında çiçek açan mercanköşk bu zamanlarda toplanabilir. Kendisine benzeyen diğer türleri de bulunduğu unutulmamalıdır.

Aynı zamanda az bilinen bir faydası daha bulunmaktadır. O da arı ve böcek sokmalarına karşı kullanıldığı zaman ağrı ve yangıyı giderici etkisinin bulunduğudur. Bu sayede kolaylıkla kullanılabilir.
 
Üst