• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Microsoft Power BI ile Real-Time Click Stream Verisinin Görüntülenmesi (Demo)

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Yazılan uygulama üzerinde kullanıcıların sayfada ilgili bölümlere tıklamalarıyla oluşan click stream verilerinin Event Hub ile elde edilmesi sağlanmış, oluşturulan Stream Analytics job’ı bu verileri Event Hub’dan input olarak almış ve yazılan sorgu ile analiz edilmiş ve son aşamada da Power BI output ile analiz edilen çıktılar Power BI hesabına çıktı olarak bağlanmıştır. Artık bu aşamada gerçek zamanlı olarak üretilen tıklama verileri Power BI portali üzerinden raporlanabilecek ve panolarda (Dashboard) anlık yenilenme ile click stream verileri güncel olarak gerçek zamanlı yansıtılabilecektir.


  • Microsoft Power BI Portaline Giriş:
Power BI portaline giriş yapabilmek için https://powerbi.microsoft.com/en-us/ linkine giriş yapılmalı ve kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilmelidir.

[FONT=&quot]
2507b6cd-7ed8-4839-a902-d58c62255b85.png
[/FONT]

Açılan sayfada Sign In butonuna tıklayarak giriş yapılmalı ve Azure Stream Analytics job’ının output kısmını oluştururken verilen kullanıcı adı ve şifre bilgileriyle giriş yapılmalıdır.

[FONT=&quot]
a72bccff-3218-46dc-9fd0-44a5fa60bfe1.png
[/FONT]


  • Microsoft Power BI Portal Özellikleri:
Uygulama tarafında kullanıcılar sayfanın belirli bölümlerine tıkladıkça oluşan click stream verileri bu şekilde Event Hub’a aktarılacak ve Stream Analytics job’ı input olarak aldığı bu verileri yazılan sorgu ile analiz edecek ve son aşamada da Power BI ortamına rapor ve panolar oluşturulabilmesi için data set olarak aktarılacaktır. Power BI portaline giriş yapıldığında sol taraftaki menüde Çalışma Alanım (My Workspace), Panolar (Dashboards), Raporlar (Reports), Veri Kümeleri (Datasets) çıkmaktadır. Stream Analytics job’ı hatasız bir şekilde çalışıyor ve verileri Power BI’a aktarıyorsa Datasets kısmında oluşturulan output dataset otomatik olarak çıkacaktır. Örneğimizde Power BI output oluşturulurken verilen “altintasdataset” ismindeki veri kümesi otomatik olarak sol tarafta listelenmiştir.


  • Power BI ile Rapor ve Pano Oluşturma:
Power BI portalinin sağ tarafında ise oluşturulan tabloya (altintastable) ait kolonlar, rapor formatı seçebilmek için kullanabileceğimiz görsel öğeler ve raporlara filtre eklemek için kullanabileceğimiz filtreler kısımları bulunmaktadır. Power BI portalinde ortadaki kısım ise raporları oluşturabileceğimiz, sürükle bırak yöntemiyle hızlıca görselliği kuvvetli raporlar geliştirebileceğimiz çalışma alanımızdır.

Oluşturduğumuz Microsoft Azure Stream Analytics job’ı tarafından gelen veri setini kullanarak raporlar oluşturulabilmekte ve panoya sabitlenebilmektedir. Bu işlemler sadece bir kaç mouse tıklaması ve sürükle bırak yöntemiyle yapılabilmektedir. Örneğimizde tıklanan resme ait kaç adet tıklama yapıldığının sayısını elde etmek için bir sütun grafik oluşturulmuştur. Bu rapor hangi resme kaç kez tıklandığını göstermektedir.

[FONT=&quot]
fecbc5a7-951d-4e83-91f8-b857504c5121.png
[/FONT]

Raporun dizaynı tamamlandığında sağ üst kısmında bulunan iğneye tıklayarak raporu panoya (dashboard) sabitlemek (pinlemek) mümkün olabilmektedir. Bu iğneye tıklandığında Panoya Sabitle ekranı açılmakta ve bizlere var olan bir panoya mı yoksa yeni oluşturulan bir panoya mı pinlemek istediğimiz sorulmaktadır. Uygun olan seçenek seçilerek oluşturulan rapor panoya pinlenir.

[FONT=&quot]
3c3de037-19f0-45d7-831a-ca4b0baeb167.png
[/FONT]

Power BI portalının sol tarafında yer alan Panolar kısmının altında oluşturduğumuz “pano” görünmektedir. Bu panoya tıklandığında raporun bu pano üzerine sabitlendiği görünebilmektedir. Bu şekilde oluşturulan raporlar panolara sabitlenerek tek bir yerden bütün ilgili raporların takip edilmesi sağlanabilmektedir. Üstelik bir yandan kullanılmaya devam eden uygulamadan üretilen click stream verileri de anlık olarak gerçek zamanlı bir şekilde panodaki raporlara yansımakta ve otomatik refresh özelliği ile veriler anlık olarak ekrana yansıtılmaktadır.

Power BI portal kullanılarak hızlı bir şekilde raporlar oluşturulabilmekte ve istenilen raporlar panolara sabitlenebilmektedir. Bunun için yapılması gereken tek şey ilgili dataset üzerine gelerek ilgili tablo üzerindeki alanlardan seçim yapmak, seçilen kolonlardaki değerleri hangi rapor formatında sunmak istediğinizi seçmek yetmektedir. Ardından oluşturulan raporlar içinden panoya sabitlemek istenilen raporlar için pin tuşuna tıklayarak raporları panoya pinleyebilmek mümkün olmaktadır.

Power BI portalinin en göze çarpıcı, etkileyici özelliklerinden birisi de “soru sorma” kısmıdır. Pano üzerinde üst kısımda yer alan soru sorma alanında belirli anahtar kelimeleri ve kolon adlarını kullanarak pratik, hazır raporlar oluşturabilmek mümkündür. İngilizce belirli anahtar kelimeler kullanarak bir nevi soru sorarak hazır raporlar üretmek çok basit ve eğlenceli bir şekilde yapılabilmektedir.

[FONT=&quot]
4ec8c8ab-3a88-4d30-bfba-05faa222c834.png
[/FONT]

Üstelik soru sorma kısmında yazılar yazılırken otomatik tamamlama (intellisense) desteği de sağlanarak rapor için yazacağınız soruda sizlere kolaylık sağlanmaktadır. Örneğimizde resimlere tıklanma adetini pasta grafik olarak getirmek üzere yazılmakta olan bir soru görünmektedir. Soru yazılmaya devam ettikçe alt kısımda rapor kendiliğinden oluşmaktadır.

[FONT=&quot]
062ca7d9-fbc2-48eb-932a-05dec59a0506.png
[/FONT]

Başka bir örnekte ise zaman kolonunun adet bilgisini almak için yazılan bir soru bulunmaktadır. Toplam tıklanma sayısını verecek olan bu soru tamamlandığında ve oluşan rapor panoya sabitlenmek istenildiğinde soru sorma kısmının sağ tarafında bulunan pin tuşuna tıklanarak panoya sabitleme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

[FONT=&quot]
4521ceb4-4312-43d7-81fe-f5b93270ed7f.png
[/FONT]

Bütün raporlar oluşturulduktan sonra, istenilen raporlar panoya sabitlenerek görsel açıdan kuvvetli, istenilen bilgileri tek bir ekranda farklı raporlar aracılığıyla gösterilebilecek bir pano oluşturmak mümkündür. Örneğimizde, resim adlarına göre kaç adet tıklandığını gösteren bir sütun grafik, resimlerin sayfa koordinat düzenine göre neresine tıklandığını gösteren bir XY-Dağılım grafiği, resimlerin tıklanma adetlerini gösteren bir pasta grafiği büyük olarak panomuzda yer almaktadır. Ayrıca daha küçük bir formatta olacak şekilde resim adlarına göre dağılımı veren bir huni grafiği, tıklanma sayısını veren bir ölçek grafiği, resim adlarına göre dağılımı veren halka grafiği ve toplam tıklanma sayısını gösteren bir kart grafiği panoda sabitlenmiştir. İstenilen raporlar kenarından tutup sürüklenerek boyut olarak küçültülüp büyültülebilmektedir. Böylelikle istenilen raporlar istenilen formatta panolarda yer alabilmektedir.


  • Raporların Güncellenmesi ve Gerçek Zamanlı Verinin Gösterilmesi:
Power BI portali kullanılarak oluşturulan bu panolar ve raporlar anlık olarak uygulamadan gelen click stream verilerini gerçek zamanlı olarak refresh ederek sunmaktadırlar. Bu sayede oluşturulan panolar ile gerçek zamanlı veri takibi rahatça yapılabilmektedir. Uygulama kullanılmaya devam ettiğinden gelmeye devam eden veriler panolardaki raporlarda anlık olarak değişecek ve ekranda değişiklikler gözlemlenebilecektir.

[FONT=&quot]
ef7de691-5e10-4689-a6d2-1ba4aa26a7e5.png
[/FONT]

Bu yazımızda anlık olarak akan stream verinin gerçek zamanlı olarak Power BI portali üzerinde dashboard’lar ile görüntülenmesini uygulamalı olarak ele aldık.
 
Üst