• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hasan İskan

Şanlıurfa
Emektar Üye
Üyelik Tarihi
17 Ağu 2022
Konular
348
Mesajlar
2,017
MFC Puanı
26,020
Günümüzde en çok kullanılan işletim sistemleri mobil işletim sistemleridir.

Mobil işletim sistemleri nedir.. ?
Androdi işletim sistemi nedir.. ?
iOS işletim sistemi nedir.. ?
Windows Phone işletim sistemi nedir.. ?



Mobil İşletim Sistemi Nedir :

Biranda parlayarak gencinden yaşlısına herkesin elinde görmeye başladığımız akıllı telefonlar her geçen gün gelişiyor. Mobil cihazların gelişiminin yanı sıra çalışması için gerekli olan sistemlerde geliştiriliyor. Mobil işletim sistemi nedir sorusu herkesin kullanmasına rağmen oldukça sık soruluyor. Mevcut durumda bir Android telefon kullanıcısı dahi bu soruyu yöneltebiliyor.

Elimizdeki mobil cihazın telefon ve diğer fonksiyonlarının sorunsuz bir biçimde çalışabilmesi ve uygulamalar yükleyerek cihazımızı özelleştirebilmemiz için gerekli olan sistemlerdir. Cep telefonu işletim sistemi nedir ile aynı karşılığa geldiğini söyleyebiliriz. Genellikle Linux kerneli üzerine Java ve C gibi programlama dilleri kullanarak oluştururlar. Birçoğu Linux gibi açık kaynak kodlu olarak tasarlanır. Böylelikle 3.parti uygulama geliştiricileri tarafından desteklenmesi mümkün olur.



Mobil İşletim Sistemleri ve Özellikleri :


Mobil İşletim Sistemi
, özellikle cep telefonları, akıllı cihazlar, tabletler ve PDA'lar için geliştirilmiş olan işletim sistemleridir. Mobil işletim sistemleri sayesinde bu tür cihazlar ve cihazların içerisindeki yazılımların çalışabilmesi için uygun ortam sağlanmaktadır.



Mobil İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar

Her mobil işletim sistemi tıpkı bilgisayarlar için geliştirilen işletim sistemleri gibi farklı felsefeye sahip olabilir ve farklı geliştiriciler tarafından geliştirilebilir. Bazı mobil işletim sistemleri açık kaynak kodluyken bazıları da kapalı kaynak koduyla kullanıcıya sunulmaktadır. İşletim sistemlerinin arasındaki farkları daha net anlayabilmek için işletim sistemlerini ikili olarak karşılaştrımak daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.


Mobil işletim sistemleri ve özellikleri kullanıcı gruplarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örnek olarak en iyi mobil işletim sistemi olarak adlandırılan iki sistemi karşılaştırarak bir sonuca varabiliriz. Bunlar tabi ki Android ve iOS olarak bildiğimiz sonuçlar.

Android mobil işletim sistemi daha çok kullanıcının özgürlüğüne önem veren, cihazı özelleştirmeyi ve son raddesine kadar kullanılmasını mümkün kılan bir sistemdir. Birçok ücretsiz uygulamaya Google Play Store üzerinden erişim sağlarken kullanımını da ücretsiz sunması dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi olmasında büyük bir faktördür.

iOS mobil işletim sistemi için bunların tam aksini söylemek mümkün. iOS çok daha koruyucu bir altyapıya sahiptir. Kullanıcıların sistem üzerinde değişiklikler ya da özelleştirmeler yapmasına izin vermez. Bununla beraber uygulama marketi olan AppStore nispeten pahalı uygulamalarla doludur. Aslında toplumun geneline değil belirli bir kısmına hitap eder diyebiliriz. Sadece Apple cihazların kullanabildiği bir işletim sistemi olduğu için fiyatları şirket tarafından istediği gibi manipüle edilebilir.

Diğer mobil işletim sistemlerine baktığımızda genel yapının Android şeklinde olduğunu söylemek mümkün. Ücretsiz uygulamalar, ücretsiz kullanım, özelleştirme ve sistem değişikliklerinin mümkün olduğu Linux tabanlı mobil işletim sistemleri çoğunlukta görünüyor.





Andorid İşletim Sistemi Nedir :

Kısaca Android işletim sisteminden bahsetmek gerekirse; Android, Linux çekirdeğine dayalı, Google tarafından piyasaya sürülen açık kaynaklı bir mobil işletim sistemidir. Geliştiricilerin Google'ın geliştirdiği Java kitaplıklarını kullanarak Java ile kod yazmalarını kolaylaştır. Android platformu, yalnızca geliştirme ortamı dahil olmak üzere mobil işletim sisteminin kendisini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda uygulamaların üzerinde çalışması için özel olarak oluşturulmuş bir sanal makine (Dalvik Sanal Makinesi) sağlar, aynı zamanda kod ve işletim sistemi arasında bir ara yazılım görevi görürAndroid için geliştirme araçları arasında Eclipse ve IntelliJ IDEA bulunur. Günümüzde Android uygulamaları geliştirmek için geliştirilmiş Android Studio aracı kullanılmaktadır. Yine günümüzde Android uygulamaları geliştirmek için Kotlin dili kullanılmaktadır.



Windows Phone :

Windows Phone çok günümüzde kullanılan bir işletim sistemi değildir. Bu sebeple çok fazla bilgi araştıramadık ancak sanıyoruz 2007 yılında ilk olarak ismini duyurmaya başladı. Genellikle dokunmatik ekranlı cihazlarda kullanılarak ve ağ, sensörler ve kamera entegrasyonu gibi işlevler sunar. Yönetilen kod, C # gibi Microsoft .NET Framework ile kullanılabilen dillerde yazılmış koddur. Windows Phone platformuna program yazmak için C# ve Visual Basic dilleri kullanılır. Ağırlıklı olarak C# kullanılmıştır. Bu geliştirme ortamı için çok güçlü bir IDE olan Visual Studio kullanılmaktadır. Günümüzde Windows, iOS ve Andorid işletim sistemlerini gerisinde kalmış ve ilginin de az olmasından dolayı Windows Phone desteğini durdurmuştur. Ancak, mobil geliştiriciler için Xamarin platformuna yatırım yapmaktadır. Xamarin sayesinde, C# kodu kullanılarak tek bir yerde yazılan kod ile tüm platformlara hibrit mobil uygulama geliştirme deneyimi sunulmaktadır. Buna ek olarak, Xamarin’i açık kaynak kodlu yapmış ve Mac OS dahil tüm işletim sistemlerinde geliştirme deneyimi sunulmuştur. Xamarin de bir sonraki yazımızda bahsedeceğimiz hibrit uygulama geliştirmek için kullanılır.



iOS İşletim Sistemi :

iOS işletim sistemi Apple ekosistemi için geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Başta iPhone olmak üzere, iPad, Apple Watch gibi platformlarda çalışmaktadır. 2007’de iPhone’un piyasaya çıkması ile birlikte çok devrimsel özellikleri beraberinde getirmiş olup, mobil pazarda ayrı bir şekilde söz sahibi olmuştur. iOS platformuna geliştirme yapabilmek için, Mac Os işletim sistemlerinde çalışan XCode editörünün kullanılması gerekir. Güçlü bir simülatörü ve SDK yapısı bulunmaktadır. Günümüzde ise Apple, Swift programlama dilini duyurmuştur.
 

Hasan İskan

Şanlıurfa
Emektar Üye
Üyelik Tarihi
17 Ağu 2022
Konular
348
Mesajlar
2,017
MFC Puanı
26,020
Güncel Düzeltilmiştir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nur

Kombaba

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
18 Ara 2020
Konular
2
Mesajlar
22
MFC Puanı
820
Açıklayıcı bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Ben İOS işletim sisteminden yanayım arkadaşlar. Sizde fikrinizi belirtin bakalım kim hangi işletim sisteminden yana 😂
 
Üst