• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Mustafa Kemal Atatürk ve Hukuk

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Metin

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 May 2009
Konular
482
Mesajlar
487
MFC Puanı
10
Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı İmparatorluğu'nun başarılı ve itibarlı bir paşası iken laik demokratik bir hukuk devletine dayalı Cumhuriyet idaresi kurmak için yola çıkmış bir asker devlet adamı ve hukuk bilginidir.

Birinci Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun yerine Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur.

Büyük bir deha ve büyük bir bilgin olan Atatürk yarattığı doktrin ile ülkesini padişahlık düzeninden kurtarmakla kalmamış Cezayir Hindistan Fas Libya Rusya Küba gibi ülke aydınlarına da kaynaklık etmiştir.

Atatürk kurduğu Cumhuriyet'in bir hukuk devleti olması için çabalamıştır.Laik bir devlet yaratmak için çabalamıştır.

Ülkemizin yeni kanunlarını kaleme almış hukukçularla tartışmış kimi zaman onlara yön ve yol göstermiştir.

Medeni Kanun kadınların seçme ve seçilme hakkını düzenleyen yasalar öğrenim yasaları kılık kıyafet yasaları din sömürüsünü yasaklayan yasalar onun zamanında çıkmış yasalardır.

Bağımsızlık savaşı verirken bir yandan da siyasalkültürel bağımsızlık için yeni yasaları hazırlamıştır.

Türkiye'yi din devleti olmaktan çıkaran yasalar yanı sıra toplum içinde eşitsizlik yaratan paşa şeyh hoca şıhlık ve tarikat gibi mevki ve unvanları kaldıran yasaları da hazırlamış ve Meclisten yasa olarak çıkmasını sağlamıştır.

Devletin laikleşmesiAnayasa'nın laikleşmesini sağlayan satır satır harf harf mücadelesini veren Atatürk'dür. Atatürk kurulmakta olan Türk Dünyasında Arap egemenliğinin uzantısı olan hafta tatili takvim yılı ve yazı dilinde de değişiklikler yaparak Latin Medeniyetinin esaslarını hazırlattığı yasalarla hayata geçirmiştir.

Dil Tarih İktisat Hukuk Kurultaylarına kaynaklık öncülük ve başkanlık da yapan M. Kemal Atatürk modern Türkiye için tüm benliğiyle savaşmıştır.

Dünya'da hiçbir dahi onun gibisini yapamamıştır.Savaşlar kazanmış Mareşal olmuştur.Bir kültürü reddedip yeni bir kültür yaratırken Baş Öğretmen olmuştur.

"Yurtta Sulh Cihanda Sulh" lafıyla diplomasinin hiç konuşulmayan hatta akıl edilmeyen sözlerini Uygarlık Tarihine yazarak en büyük "Devlet Adamı" olmuştur.

Büyük Atatürk daima halkının arasında Kurtuluş Savaşı'nı kazandığı dostlarıyla her yaştan öğrencileriyle bilim adamlarıyla birlikte yaşamıştır.

Halkının tüm yakarışlarına insanların sevgi selinden oluşan desteğine rağmen arkasında milyonlarca sevenini bırakarak 10.Kasım.l938 tarihinde hayata veda etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk ülkesini seven insanların kalbinde hala yaşamaktadır.

Modern Türkiye'deki çağdaş hayatın ve onun yasalarının yaratıcısıuygulayıcısı olan Atatürk yarattığı bilgi düzeyi ile Türkiye'deki demokratiklaiksosyal hukuk devleti kriterlerinin kollayıcısı ve teminatı olmaya devam etmektedir.

Namuslu bir hukuk bilgini ve en zor davaların inatçı ve başarılı Avukatı Mustafa Kemal Atatürk'ü daima sevgi ve saygıyla anmaktayız.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst