Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Naneli Ve Mentollü Şeyler Neden Ağzımızı Yakar?

MonteKristo

Ben o yoldan çıktım
Özel Üye
  • Üyelik Tarihi
    8 May 2015
  • Mesajlar
    7,479
  • MFC Puanı
    1,943
  • MFC Seviyesi

Naneli ve mentollü yiyecek ya da içecekler ağzımızı yakabilir.Ancak bu yanma,acı biberin ya da sıcak bir içeceğin yakmasından farklıdır.Naneli ve mentollü şeyler ağzımızın içini serinlemiş gibi hissettirir.Bu serinlik hissi bazen o kadar fazla olur ki,ağzımızın yandığını söyleriz.Tıpkı naneli sakız çiğnediğimizde olduğu gibi.Oysa gerçekte ağzımızın içinde bir sıcaklık değişikliği olmaz.Neden böyle hissettiğimizi şöyle açıklayabiliriz: Sinir hücrelerimizde TRPM8 adı verilen bir protein bulunur.Bu protein,sıcaklık düşük olduğunda bazı maddelerin sinir hücrelerinin içine girmesine izin verir.

Bu maddeler sinir hücrelerinin içine girince beynimize sıcaklığın düştüğü mesajı gider.Böylece sıcaklığın düştüğünü algılarız.TRPM8, mentol benzeri maddelerin varlığında da bu maddelere giriş izni verir.Bu nedenle mentollü sakız çiğnediğimizde ya da içinde mentol bulunan bir şey yiyip içitiğimizde, sanki ağzımızın içindeki sıcaklık düşmüş gibi beynimize ''burası çok soğuk'' mesajı gider.Yani gerçekte mentol ağzımızın içinde sıcaklık düşüşüne neden olmaz;ancak beynimiz ,gelen mesajlar nedeniyle düşmüş gibi algılar.Bu nedenle ağzımızın içini serinlemiş hissederiz.
 
Üst Alt