• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Nicolaus Copernicus Kimdir?

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Nicolaus Copernicus (Lehçe: Mikolaj Kopernik) (d. 1473 Torun- ö. 1543, Frauenburg), Polonyalı astronomi bilgini.


225px-Nikolaus_Kopernikus.jpg



19 Şubat 1473 yılında Torun'da (Polonya) doğan Kopernik temel eğitimini tamamladıktan sonra 1492 yılında Krakov'daki okula devam ederek matematik ve astronomi konularında uzmanlaştı. 1494 yılında evine dönen Kopernik, başpiskopos olan amcasının tesiriyle dini eğitim için İtalya'ya gitti. Orada gökbilimci Domenico Noworra (1454-1504) ile beraber çalıştı. 1497'de memleketine dönüp, kilisede görev aldı fakat bu uzun sürmedi, 1501'de hukuk fakültesine devam etmekte iken, tıp fakültesine başlamak için tekrar İtalya'ya geri döndü. Burada çalışmalarına devam etti.Daha sonra amansız bir hastalığa yakalandı ve tedavi olmaya başladı.
Kopernik, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklamıştır. Heliosentrik (güneş merkezli) teori bugün Kopernik teorisi olarak da adlandırılır. Yeni astronominin kurucusu kabul edilen Kopernik, ileri sürdüğü fikirleri ancak ömrünün sonlarında açıklayabilmiştir. Sebepleri ise kendisinin bunların doğru olduğuna yeterince emin olmaması ve din adamı olması sebebiyle kiliseden çekinmesidir. O dönemin Hıristiyan din adamlarına göre İsa Mesih güneşe sabit durması için emir vermişti ve güneş de sabit durmaktaydı. Yine genel inanca göre dünya düz tepsi gibiydi. Aksini düşünenler ise cehennemlikti. O dönemde, kiliseye karşı çıkan insanların ateşte yakılmasına hükmedilirdi.
Ömrünün sonlarına doğru sağlık problemleri yaşayan Kopernik'in bu din adamlarından korkusu kalmamıştı. Artık fikirlerini rahatça açıklayabilir, yazdığı kitabını ortaya çıkarabilirdi. Papa'ya kitabını göndererek şu mektubu yazdı: "Aziz peder, kitapta yazılanları okuyanların hemen reddedeceklerini biliyorum. Ben ömrüm boyunca çevremin düşüncelerine aldırmayan, fikirlerini savunan biri olamamışımdır. Etrafın tepkisinden, başladığım hususlardan vazgeçmeye niyetlendiğim olmuştur. Fakat çekingenliği üzerimden atarak çalışmalara devam ettim. Yazdıklarımı tenkit edenler olursa onlara aldırmayacağım ve saçma kabul edeceğim..."
Kopernik en önemli eserinde "De revolutionibus orbium coelestium" heliosentrik teorisini detaylı anlattı. 1540'ta ise butün fikirlerini içine alan kitabın basılması için müsaade çıktı. Astronom, doktor ve papaz olan Kopernik, Yunanlı astronom Batlamyus'un yanlış olan teorisini dünyaya anlatarak bilime büyük hizmette bulundu.Yani dünya evrenin merkezi değildi. 24 Mayıs 1543 yılında Frombork'ta öldü
 

Mavera

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Ara 2018
Konular
259
Mesajlar
916
MFC Puanı
180
Nikola Kopernik, Polonyalı Astronomi Bilgini (1473 Torun – 1543 Frauenburg)
Katolik Kilisesi’nin Avrupa’yı baskısı altına aldığı yıllarda, cesur bir gök bilimci Kopernik, kabul edilen yanlış teorileri sarsan bir keşifte bulundu. Polonya’da 19 Şubat 1473 tarihinde dünyaya gelen Nikola Kopernik, çıplak gözle yaptığı araştırmalar sonucunda, Güneş’in kozmik cisimlerin etrafında döndüğü merkez olduğunu tespit etti. Lehçe’nin dışında Latince, Almanca, İtalyanca ve Yunanca konuşan Kopernik, Rönesans’ın önde gelen matematikçi ve gök bilimcilerinden biriydi. 1512-15 yılları arasında Mars ve Satürn’ü gözlemleyen, 1515 yılında ise Güneş üzerinde dört gözlem yapan Kopernik, 1520’li yıllara gelmeden önce Dünya’nın hareketi hakkındaki temel teorilerini oluşturmaya başladı.

Kopernik Modeli
Dünya ve diğer gezegenlerin Güneş etrafında düzgün dairesel hareket ettiklerini ve bu görünür hareketlerin Dünya'nın dönmesinden kaynaklandığını düşünen Kopernik, düzgün dairesel hareketlerin gözlemlerin detayında tek başına yeterli olmadığı kanısına varmış ve ikincil gezegenler öngörmüştür.Bu sistemde Güneş tam merkezi bir konumda değildir.Kopernik modeline göre gezegenlerin 7 eliptik yörüngesini açıklama bağlamında 40'tan fazla birincil ve ikincil çember yörünge kullanılmıştır. Bu doğrultuda Kopernik, yepyeni bir sistem ortaya attı. Bütün eski inanışları kökünden sarstığı için güçlükle kabul edilen ilgili sistemde, yıldızların dönmediğini onların döner gibi görünmelerinin nedeninin Dünya'nın bir eksen etrafında dönüşünden ileri geldiğini belirtiyordu. Bunun yanında Kopernik'in yanıldığı nokta Güneş'in evrenin merkezi olduğunu iddia etmesiydi.
 
Üst