• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Nükleer Enerji Nedir?

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Nükleer Enerji Nedir?

Atomun fisyonu (parçalanma) veya füzyonu (birleşme) sayesinde ortaya çıkan enerjiye nükleer enerji denir. Einstein'ın ortaya koyduğu e=mc2 formülü ile atomun parçalanması sonucu oluşacak enerji hesaplanır. Işık hızını temsil eden "c" çok büyüktür; bu yüzden çok küçük atomların parçalanması sonucu büyük enerjiler ortaya çıkar. Günümüzde enerji kaynağı olarak kullanılan petrol ve doğalgazın yenilenebilir olmaması sebebiyle nükleer enerji geleceğin en önemli enerji kaynağı olarak görülür. Enerji üretiminde önemli bir çözüm olmasına rağmen çevreye ve insan sağlığına etkileri tartışılır.

Nükleer enerji santralleri kurmak ve santralde enerji üretmek için uranyumun türleri gereklidir. Uranyum parçalandığında çok yüksek miktarda enerji ortaya çıkardığı için nükleer enerji üretiminde kullanılır. Genellikle Uranyum235 ve Uranyum233 enerji üretiminde kullanılır. Nötron bombardımanına tutulan uranyum parçalara ayrılır. Uranyum çekirdeklerini parçalayan nötronlar bu işlemi sürekli devam ettirirler bu yüzden parçalanma işlemi kontrol altında tutulmalıdır. Aksi takdirde patlamaya yol açabilir. Parçalanan uranyumun ortaya çıkardığı enerji santralin içindeki su buharının çok yüksek sıcaklıklara ulaştırılmasını sağlar. Santral içerisindeki türbinlere verilen buhar şaftı çevirir ve jeneratör elektrik enerjisi üretir. Bu elektrik iletim hatlarıyla gönderilir. Kullanılan buhar, yoğunlaştırıcıya gönderilir ve su haline geri döner. İşlem en başa döner, enerji ile su tekrar buhar olur ve yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Santralin çalışma prensibi bu şekildedir.

Nükleer enerji çoğu termik santralden daha faydalıdır ve daha temizdir. Taş kömürü ile çalışan termik elektrik santrallerinden daha az radyoaktif atık bırakır. Günümüzde pek çok tartışmaya konu olan nükleer santrallerin çevreye ve canlı yaşamına etkileri de mevcut. Santrale gelmeden, uranyumun çıkarılma aşaması bile çevreyi radyoaktif kirliliğe boğar. Radyoaktif maddelerin insan hayatıyla, çevreyle etkileşimde bulunması geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden nükleer enerji konusunda yeni adım atacak ülkeleri çok büyük sorunlar beklemektedir.

Santraller çok büyük enerjiler ürettiği için sürekli soğutulma ihtiyacı duyar. Nehirlerden, göllerden veya denizlerden alınan sular ile soğutulan santrallerden geri bırakılan su çok sıcak olduğu için çevredeki canlıların ölümüne sebep olur. Bu bile birçok ülkede nükleer santral kullanımını kısıtlamaya yeten bir özelliktir. Santralden doğaya bırakılan bir diğer madde de stronsiyumdur. Yağış yoluyla bitkilere ve hayvanlara geçerek insana ulaşır ve lösemiye sebep olur. Atık olarak plütonyum ortaya çıkar ve kanser yapıcı olduğu kanıtlanmıştır. Çernobil faciası sonrası oluşan kanser vakalarında da plütonyumun rolü büyüktür. Bu yüzden nükleer enerji kontrol altında tutulmalıdır. Hataya müsaade edilmeyecek kadar ciddi bir iştir ve toplumların, koskoca ülkelerin sonunu getirebilecek felaketlere dönüşebilecek bir enerji türüdür.
 
Üst