• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Organ Bağışı Hakkında Merak Ettikleriniz: "6 Soruda Organ Bağışı"

Ragnar

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
30 Haz 2015
Konular
1,446
Mesajlar
4,354
MFC Puanı
37,550
Ülkemizde hala oldukça düşük seviyede olan organ bağışı yüzlerce insanın sağlığına kavuşmasında hayati bir öneme sahip. Kişinin hayatta iken ve kendi iradesiyle, doku ve organlarının bir kısmının veya tamamının, tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olarak tanımlanan organ bağışı hakkında merak edilen birçok soru bulunuyor. Bu yazıda sizin için bazılarını cevaplandırmaya çalıştık.

Kimler organ bağışında bulunabilir?

Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlamasıdır. Sağlıklı, yasal olarak 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir.

Organ bağışı için nereye başvurmalıyım?

Her ilde sağlık alanında en yetkili kurum olan İl Sağlık Müdürlükleri organ bağışı konusunda başvuru yapılabilecek ve bilgi alınabilecek merciler arasında yer alıyor. Türkiye'de organ bağışı ve nakli konusunda kamuoyunu bilgilendirici sempozyumlar, buluşmalar ve etkinlikler düzenleyen il sağlık müdürlüklerine bir telefonla ulaşmak ve detaylıca bilgi almak mümkün. İl Sağlık Müdürlükleri dışında, organ nakil merkezleri, aile sağlık merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri, özel hastaneler ve Türkiye Organ Nakli Vakfı gibi özel oluşumlar da organ bağışı yapılabilecek diğer noktalar durumunda.

Hangi organları bağışlayabilirim?

Kalp, kornea, tendon, karaciğer, ince bağırsak, yüz ve saçlı deri, böbrek, kemik, kol ve bacak, pankreas, kas dokusu, üst solumum, akciğer, kıkırdak, üst sindirim yolları, deri ve rahim bağışlanabilecek organlar arasında yer alıyor.

Organ bağışında bulunan herkesin organları kullanılabilir mi?

Organ bağışı yapan kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise bağışladığı organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

Organ bağışı yapıldıktan sonra vazgeçilebilir mi?

Organ bağışı yapıldıktan sonra vazgeçme imkanı söz konusudur. Organ bağışından vazgeçildiğinde kararın aile ile paylaşılması ve ilgili merci tarafından sunulan organ bağış kartının imha edilmesi yeterlidir.

Organ bağışı konusunda ülkemizde son durum nasıl?
Ülkemizde kamuoyunun bilinçlenmesi yönünde çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Her yılın 3-9 Kasım dönemi, organ bağış haftası olarak kutlanmakta ve kamuoyu organ bağışı konusunda bilgilendirilmektedir. Bu hafta dışında, devlet ve özel sektörün gerçekleştirdiği etkinlikler, sempozyumlar ve diğer bilgilendirme faaliyetleri ile organ bağışının önemi ve bilinci konusunda farkındalık sağlanmaktadır.

Beklenmedik risklere karşı önlemenizi alın

Alıntidir
 

Nur

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
13 Ara 2020
Konular
397
Mesajlar
4,358
MFC Puanı
40,960
@Ragnar benim gibilerin çok ihtiyaci var organa? onun için bu bilgiler için teşekkürler ? benden konuya değindiğim için??
 
Üst