• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PDU ® Fındık Kurdu Zararlısı İle Mücadele

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
PDU ® Fındık Kurdu Zararlısı İle Mücadele

Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısı; fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getiriyor. Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tarafından Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinin neler olduğu ve neler yapılması gerektiği ile ilgili bir açıklama yapıldı.


4c487aacc517225e49e93bf7ea8409f8.jpg



Açıklamada şunlar kaydedildi:“Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel Mücadeledir
. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.


Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir.
Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 da'dan büyük bahçelerden 30 ocak 3 x 3,5 m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 ocakta 2'den fazla ergin böcek düşerse kimyasal mücadele gereklidir.
İlaçlama bahçedeki hâkim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca ( 3–4 mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 12 Mayıs, yüksek kesimlerde ise 18 Mayıs 2016 tarihlerinde başlanmalı ve ilaçlama 10 gün içerisinde bitirilmelidir.


2014 ve 2015 yıllarında Fındık Kurdu zararlısının popülasyon yoğunluğunun düşük olması sebebiyle 2016 yılında da popülasyonun düşük olması beklenmektedir. Üreticilerimizin bahçelerinde sayım yaparak ekonomik zarar eşiğine ulaşan bahçelerde mücadeleye başlamaları, aksi halde gereksiz yere ilaçlı mücadele yapmış olacaklardır.


İlaçlamalarda dekara (ortalama 40-50 ocağa) verilen doz, atomizörle 14-17 litre su, pülverizatörle ise 30-40 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır.
İlaçlama başlamadan önce, arıcıların arılarını ilaçlama sahasının dışına çıkarabilmeleri için bir hafta önceden uyarıları yapılıp, ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.


Kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli reçete yazmaya yetkili Ziraat Mühendislerince yazılacak reçete karşılığında bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak, bitki koruma ürünleri uygulama yetki belgesi sahibi kişiler tarafından atılması gereklidir.”
 
Üst