Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

PDU ® Fındıkta külleme hastalığına karşı yapılacak kültürel önlemler.

BoluBeyi

Hepinizin Canı Cennete ..!
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    24 Mar 2017
  • Mesajlar
    4,414
  • MFC Puanı
    2,927
  • MFC Seviyesi

PDU ® Fındıkta külleme hastalığına karşı yapılacak kültürel önlemler.

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerini sonbahar-kış döneminde fındıkta küllenme hastalığına karşı yapılacak kültürel önlemler konusunda uyardı.






Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
"Fındık bahçelerimizde yoğun zararlara neden külleme hastalık etmeninin kışı bitki artıkları, yere dökülen yapraklar ve zuruflarda geçirmesi nedeniyle sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapılacak olan çeşitli kültürel önlemler ilkbaharda oluşacak hastalık şiddetini azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu kültürel önlemler:
1-Hasat sonrası elde edilen bulaşık zuruflar mutlaka toplanarak yok edilmeli yada bahçe kenarında kışı yığın halinde geçirecekse; kat kat olacak şekilde bolca ıslatılarak ve aralara sönmemiş kireç atılarak hastalığın imha edilmesi sağlanmalı.
2-Bulaşma kaynaklarının azaltılması için sonbaharda yere dökülen yapraklar toplanarak bahçe dışına çıkarılmalı veya çürümesi (dekompoze olmaları) sağlanmalıdır,
3-Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bahçeden uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir,
4-Bulaşık dip sürgünleri kesilmeli, bahçeden uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir,
5-Nispi nemi yüksek güneş görmeyen arazilerde seyreltme, budama ve havalandırma işlemleri yapılmalı, budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalıdır,
6-Bulaşma kaynakları kışı konukçu bitkilerde geçirebileceği için yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.
Böylece hastalığın gelecek üretim sezonuna taşınmasının önüne geçilerek, hastalık yoğunluğunun azalması sağlanmış olacaktır.
Fındık üreticilerimize önemle duyurulur."
 
Üst Alt