• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

PDU ® Tarım ve hayvancılıkta Afrika atağı !

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
PDU ® Tarım ve hayvancılıkta Afrika atağı !

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye-Afrika 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen "Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Türkiye-Afrika Kırsal Kalkınma Ortaklığı" temalı oturumda konuştu.



f78f19b12a5a25ab18fd629a430e85cc.jpg



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye-Afrika 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu kapsamında, Cibuti ile tarım, Fildişi Sahili Cumhuriyeti ile hayvancılık ve balıkçılık, Kongo ile balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, Ruanda ile tarım ve hayvancılık, Gambiya ile tarım, balıkçılık geliştirme ve yönetimi, Gine ile tarım, hayvancılık ve balıkçılık alanlarında iş birliği anlaşmasının imzalandığını bildirdi.


Bakan Çelik, Afrika'nın sahip olduğu beşeri ve doğal kaynaklar bakımından muazzam tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Çelik, bu potansiyeli açığa çıkarabilmek için öncelikle insanı merkeze alan bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söyledi.


Çaresizliğin kronik yoksulluğa, yoksulluğun açlığa yol açtığı kısır döngüyü kırmak için eğitimden başlamak gerektiğini vurgulayan Çelik, tarımsal faaliyetle uğraşan nüfusun bilinç seviyesini yükselterek verimin artırılmasının önemine işaret etti.


Toprak, tohum, gübre, mekanizasyon sulama ve diğer tarımsal girdilerini, eğitilmiş insan kaynağıyla üretime dönüştürmek gerektiğini anlatan Çelik, aksi takdirde dünyanın en verimli topraklarında dahi açlık ve yoksulluğun kaçınılmaz olduğunu kaydetti.


Çelik, Türkiye olarak Somali'de açtıkları tarım okuluyla gençlere tarımsal eğitim verdiklerine dikkati çekerek, "Bugüne kadar yaklaşık 500 öğrencinin mezun olduğu okul sayesinde Somali'de ilk defa sera kuruldu, kavun ve patlıcan gibi ürünler ilk kez yetiştirilmeye başlandı. Öğrenciler kendi ailelerinden başlamak üzere yaşadıkları yerleri birer tarımsal kalkınma merkezine dönüştürdüler." dedi.


Çelik, şöyle devam etti:


"Bir istişare mekanizmasının faydalı olacağını düşünerek Türkiye-Afrika Tarımsal İşbirliği Platformu oluşturmayı düşünüyoruz. Ar-Ge, su ürünleri, hayvancılık ve kırsal kalkınma gibi her biri birer ülkenin koordinatörlüğünde yürütülebilecek alt çalışma gruplarının yer alacağı bu iş birliği platformunun çalışmalarını biz de düzenli aralıklarla bir araya gelerek inceleyebilir ve liderlerimize konuya ilişkin rapor sunabiliriz."


"Tarım stratejik ama Afrika için olmazsa olmaz bir sektör"


Bakan Çelik, Türkiye-Afrika 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu programının ikinci gününde ise, Afrika Birliği Kırsal Ekonomi ve Tarım Komiseri Josefa Correia Sacko ile basın toplantısı düzenledi.
Türkiye-Afrika Tarım İş Forumuna da 800 iş adamının katıldığını belirten Çelik, Türkiye'nin kıta ülkeleriyle tarımsal iş birliğini geliştirme yoluna gitmesinin sıradan bir tercih olmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte 23 Afrika ülkesine yaptığı 39 ziyaretin ve temaslarının, bugünkü ülkeler arası iş birliklerine büyük katkısının bulunduğunu söyledi.


Çelik, bu çabalar neticesinde, ticaret hacminin 5 milyar dolardan 18 milyar dolara yükseldiğini vurgulayarak, tarımsal ticaretin de 480 milyon dolardan 2,5 milyar dolara çıktığını ancak bu rakamların yeterli olmadığını ifade etti.
Zirve kapsamındaki Bakanlar Konferansı ve İş Forumunun ticaret hacmini daha da artıracağını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
"Tarım stratejik ama Afrika için olmazsa olmaz bir sektör. Afrika kıtası dünyada tarıma elverişli arazilerin dörtte birine sahiptir. Ne yazık ki bu potansiyel yeterince karşılığını bulmuş değil. Biz Afrika'ya elimizi bir şeyler almak için değil, Afrika'yı ayağa kaldırmak için uzatıyoruz. Ülkelerin tarımsal arz ve talepleri örtüştürülürse kendi bünyelerinde bile kalkınmalarının mümkün olduğunu gördük. Her ülkenin arz fazlası ve talepleri bu konferansta çok net bir şekilde ortaya çıktı. Afrika ülkelerinde arz ve taleplerin karşılanmasıyla ticari ilişkilerin ve Afrika'nın kalkınması açısından çok önemli çözümlere vesile olacağını müşahede ettik. Birlikte çözüm üretilirse Afrika'dan açlık ve yoksulluk haberleri gelmeyecektir. Bugün dünya genelindeki 800 milyon aç insanın üçte biri Afrika ülkelerinde yaşıyor. Bu acı tablo, bu bereketli toprakların, Afrika coğrafyasının kaderi olmamalıdır."


Çelik, sefahatin alıp başını gittiği dünyada Afrika'nın payına büyük bir sefaletin düştüğünü ifade ederek, "Bu israfın içinde olan ülkelerin vurdumduymazlıklarının, bu sorunların büyümesine neden olduğunu belirtmek istiyorum." diye konuştu.



Bakanlıkların teknik verilerini, yeni gelişmeleri, ihtiyaçları ve arz talep bilgilerini içerecek web tabanlı Türkiye-Afrika Tarımsal İşbirliği Platformunu oluşturacaklarını söyleyen Çelik, amaçlarının ilişkileri canlı tutmak, tecrübeleri paylaşmak, iş birliğini geliştirmek ve ticareti artırmak olduğunu kaydetti.


KAYNAK: GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
 
Üst