• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Peygamberimizin Veda Haccı

Üyelik Tarihi
20 Ara 2012
Konular
2,401
Mesajlar
10,146
MFC Puanı
2,700
Hicretin onuncu senesinde Peygamber Efendimiz hac için hazırlanıp, Medine'deki Müslümanlara da hac için hazırlanmalarını emir buyurdu. Medine dışında bulunan Müslümanlara da haber gönderdi.

Peygamberimiz aleyhisselâm bu hutbesinde kan dâvaları, faiz, kumar, her türlü zulüm gibi cahiliyye devrine ait bütün kötülüklerin kaldırıldığını bildirdi. Allahü teâlânın emirlerini ve yasaklarını, erkeklerin kadınlar ve kadınların da erkekler üzerindeki haklarını, Müslümanların kardeş olduğunu ve daha birçok hususu bildirdi. Eshâb-ı kiram ile vedalaştı.

Peygamberimiz aleyhisselâm Veda Hutbesini okuduğu gün, Mâide sûresinin üçüncü âyeti; (Bu gün sizin dininizi kemâle erdirdim. Üzerinize nimetimi tamamladım. Size din olarak İslâm dinini seçtim) mealindeki âyet nazil oldu. Peygamberimiz aleyhisselâm bu âyet-i kerîmeyi Eshâb-ı kirama okuyunca Hazret-i Ebu Bekir ağlamaya başladı. Eshâb-ı kiram ağlamasının sebebini sorunca (Bu âyet, Resul aleyhisselâmın vefatının yakın olduğuna delalet ediyor, Onun için ağlıyorum.) buyurdu.

Peygamberimiz aleyhisselâm Mekke'de 10 gün kalıp, veda Haccını yaptı ve Veda Tavafı yaparak Medine'ye döndü. Veda Haccından sonra Eshâb-ı kiram geldikleri yerlere gidip, Resûlullahın bildirdiği ve emrettiği şeyleri gittikleri yerlerde anlattılar.

Hicretin onuncu yılında vuku bulan bir hadise de Peygamberlik iddiasında bulunan yalancıların ortaya çıkmasıdır. Bunlardan birisi Yemen'de ortaya çıkan Esved-i Ansî'dir. Peygamberimizin aleyhisselâm emri üzerine Esved-i Ansî Yemen'deki Müslümanlar tarafından evinde öldürüldü. Diğeri de Müseylemet-ül Kezzab' dır. Peygamberimizin "aleyhisselâm" vefatından sonra Hazreti Ebû Bekir Müseyleme üzerine Halid bin Velid kumandasında bir ordu gönderdi. Müseyleme de öldürüldü.
 
Üst