• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Pide, hurma ve güllaç iftarda ne kadar yenmeli?

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Ramazan gelince aklımıza gelen simgelerden üçü ramazan pidesi, hurma ve güllaç… Hepsi de tadına doyum olmayan lezzetler. Peki bu lezzetli besinleri iftar sofrasında ne kadar yemelisiniz? “Yılda bir kez yiyorum, istediğim kadar yerim” demeyin çünkü onların da fazlası sağlığa zararlı. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan, iftar sofrasında pide, hurma ve güllacı ne kadar tüketmemiz gerektiğini anlatarak bu lezzetleri evde hazırlayabileceğiniz pratik ve sağlıklı tarifler verdi.

Ramazan sürecinde ne kadar dikkat etmeye çalışsanız da katıldığınız iftar yemekleri, uzun süren açlığın arkasından baskınlaşan yeme ihtiyacı gibi durumlar sizi zorlayabilir. En çok zorlanmanıza sebep olanlar da Ramazan’ın simgesi haline gelmiş olan pide, hurma ve güllaç üçlüsü olacaktır. Bu besinler masum görünseler de ölçüsünü kaçırdığımızda aslında diğer tüm besinler gibi bize faydadan çok zararları dokunabiliyor, sağlığımız açısından ciddi sorunlara davetiye çıkarabiliyor.

Pideye dikkat!
Ramazan pidesi, beyaz unla yapılan mayalı bir ekmek çeşidi. 1 avuç içi pide (4 boğum) 2 ince dilim ekmeğe denk geliyor. Gün içerisinde uzun süreli açlığın etkisi ile de pek çok kişi tüketirken kendine sınır koymuyor. Oysa beyaz undan yapıldığı için kan şekerini kolay yükseltebilen, glisemik indeksi yüksek bir besin olan pideyi; insülin direnci, diyabeti ve kilo sorunu olan kişilerin daha da dikkatli tüketmesi şart. Hele de çorba, pilav, makarna gibi içerik yönünden kendine benzer yiyecekler tüketilecekse çok daha az tüketilmeli. Evde hazırlayacağınız tam tahıllı pide ile hem tokluk sürenizi artırabilir hem de kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.

1 adet Medine hurması yeterli
Birçok kişinin oruç açmak için suya bile tercih ettiği hurma, yüksek lif ve yüksek potasyum içeriği ile ön plana çıkıyor. Tokluk hissi sağlamada da destek olan bu Ramazan lezzetinin karbonhidrat içeriğinin ise yüksek olduğunu bilmek gerekiyor. Ülkemizde çeşitli hurmaları bulmak mümkün olduğundan, bu kadar çeşit içinde aynı porsiyondan söz etmek mümkün değil. Buna karşın 3 adet ince, uzun hurma 1 meyveye denk geliyor. Medine hurması gibi büyük ve tombul hurmalardan ise 1 tane yemek ideal olanı.

1 ince dilim güllaç 200 kalori
Uzun süreli açlık, üzerine yenen yemekler ve ardından gelen tatlı isteği. Ramazan boyunca gerçekleşmesi en muhtemel döngü. Tatlı dendiği zaman diyetlerde sıklıkla tercih ettiğimiz sütlü tatlıların Ramazan sürecinde akla gelen çeşidi ise güllaç. Güllaç, mısır nişastası ile hazırlanmış özel yaprakların şeker, süt ve gül suyu ile ıslatılmasıyla yapılıyor. Kimileri cevizli, fındıklı, kimileri meyveli tercih ediyor. Güllaç ve sütlü tatlılar ne kadar masum gibi de görünse de şeker içeriği ile kan şekerinde dalgalanma ve karın bölgesinde yağlanmaya sebep olurlar. Bu nedenle haftada 1-2 defa tüketimi tercih edilmelidir. Şeker ile yapılmış 1 ince dilim güllaç yaklaşık 200 kaloriye yani; 1 dilim ekmek + 1 porsiyon meyve + 1/2 su bardağı süte eşit. 1 avuç içi kadar miktar yeterli olacaktır.

Tam buğday unlu Ramazan pidesi tarifi

3 su bardağı tam buğday unu,
1/2 paket kuru maya,
Aldığı kadar ılık su,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığının ucuyla tuz,
1 yemek kaşığı sıvı yağ.
1 yemek kaşığı su,
2-3 adet yumurta sarısı,
Çörek otu veya susam

Unu eleyip bir kabın içine alalım. Üzerine mayayı, şekeri, tuzu ve sıvı yağı koyalım. Ilık suyu azar azar ilave edip ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Hamuru hafif un serptiğimiz tezgahta kıvamını alana kadar 10-15 dakika kadar yoğuralım. Pide hamurunu temiz bir kaba alıp üzerini streç ile örtelim. Oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalandıralım. Mayalanan hamuru tekrar 10 dakika daha yoğurup tezgahta yarım parmak kalınlığında açalım. Hazırladığımız pideyi 20-25 dakika daha oda sıcaklığında bekletelim. Klasik pide görünümünü elde edecek şekilde bıçak yardımıyla şekil verelim. Bir kaseye yumurta sarısını ve suyu koyup çırpalım. Sonra pide hamurunun üzerine fırça ile yumurta sarısını sürelim. Daha sonra pidelerin üzerine çörek otu veya susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200° fırında 12-15 dakika pişirelim. Buna karşın tam buğday unundan diye tüketiminde aşırıya kaçmak zararlı. Avuç içiniz kadar bir dilim pide 2 dilim ekmek yerine geçer ve normal pideye göre daha çok diyet lifi ve protein içerir.


Güllaç tarifi

10 adet güllaç yufkası
1,5 litre yarım yağlı veya light süt (Gaz problemi veya laktoz intoleransı olanlar için laktozsuz süt)
1-1,5 su bardağı doğal tatlandırıcı (damak tadınıza göre)
1 su bardağı dövülmüş ceviz
İsteğe göre 5-6 kaşık gıdaya uygun gül suyu
İsteğe göre meyve

Süt ve şekeri karıştırarak kaynatın ve soğumaya bırakın. Güllaç yapraklarını teker teker tepsiye dizerken her yaprağı koyduktan sonra sütlü karışımla iyice ıslatın. 5.yaprağı koyduktan sonra dövülmüş cevizleri güllaç yapraklarının üzerine serpin ve kalan 5 yaprağı da ıslatarak dizmeye devam edin. Kalan sütü gül suyu ile karıştırarak güllacın üzerine dökebilirsiniz ve süslemek için kiraz gibi mevsim meyvelerini kullanabilirsiniz. Avuç içiniz kadar 1 dilim güllaç 1 porsiyondur.

Hurma topları
2 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış yumuşak hurma (eğer hurmanız sert ise kullanmadan 10 dakika önce hafif sıcak suda bekletiniz.)
Yarım su bardağı antep fıstığı
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı chia tohumu
Süslemek için hindistan cevizi

Antep fıstığını mutfak robotuna koyalım ve un haline gelene kadar çekelim. Hurmaların iyice yumuşak olduğundan emin olunca, küçük küçük doğrayıp mutfak robotuna alalım ve iyice ezilene kadar çekelim, tamamen ufalanan hurmaları da antep fıstığı ile aynı kaba alalım. Kakaoyu da kaba ekleyip malzemeleri toparlanana kadar elimizle yoğuralım. Hamur haline gelen karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayalım ve hindistan cevizine bulayalım. Hurma toplarımızı servis tabağına alalım ve yarım saat kadar buzdolabında dinlendirip servise sunalım. 2 adet hurma topu 1 porsiyondur.
 
Üyelik Tarihi
7 Haz 2017
Konular
14
Mesajlar
2,269
MFC Puanı
170
yani tercihen hiç :)

hurma sevmem pek ama yemek arasında yiyiroum sunnettir yoksa yemem
pide asla ve asla paramla sıra beklemem bedelini oduyorsam iki gıdım yicemdiye beklemem yemem o yuzden :D
güllac hayatımda 1 kereyedim :D

bunları niye yazdım ramazan = gullac ve pideydi bide hurma eklendi bu arabistana gidiş gelişler coğaldıktan sonra yani 95 lerden sonra .. bu algı niye merak ettim...

emeğine sağlık konu güzel
 
Üst