• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Püf Noktalarıyla: Ev Turşusu Tarifi

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
tursu-yapimi-a-800x445.jpg


Şu sıralar turşu zamanıyken marketlerde turşuluk malzemeler yerlerini almaya başladı. Domates, salatalık, lahana, patlıcan, ayva, erik, biber, mantar, soğan, sarımsak, patlıcan gibi birçok sebze ve meyve turşu ve sirke ikilisiyle birlikte hazırlanır. Bekleme süresinin sonuna gelindiğinde ise her yemeğin yanına mutlaka sofrada yerini alır. Hem sağlık açısından hemde müthiş lezzeti ile yıllardır geleneksel bir hale dönüşmüştür. Turşu hazırlanırken malzeme seçimi, kavanoz seçimi, eklenecek malzemelerin miktarı ve saklama koşulları oldukça önemlidir.
  • Saklama koşullarında öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta ortam sıcaklığıdır. Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilecek ve sıcaklığın 20 dereceyi aşmadığı bir ortam sağlanmalıdır.
  • Turşunun kurulacağı kabın seçimi de önemlidir. Tüketim miktarınızı ve kişi sayınızı göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız. Kalabalık bir aile için en az 2-2,5 kg sebze ve 5 litre kadar kavanoza ihtiyacınız olabilir. Mümkün olduğunca cam şişeler tercih edilmesi sağlık açısından doğru olacaktır.
  • Kavanozların kapakları tam uyumlu olmalıdır. Kullanmadan önce kapaklar mutlaka kaynatılmalı kullanıma hazır hale getirilmelidir. Kaynatıldıktan sonra tamamen kuru ve temiz olduğundan emin olunmalı. Aksi halde yaptığınız turşuda bakteri üremesine ve bozulmasına neden olacaktır.
  • Seçilen sebze ve meyvelerin mevsime uygun olması gerekir. Mümkün olduğunca en tazeleri seçilmelidir. İçerisinde çürük yada çürümeye yüz tutmuşlar varsa kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Turşu mutlaka içme suyundan hazırlanmalıdır. Turşu suyunun sağlığa faydası çoktur ve içme suyu kullandığınızda gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Üstelik çabuk bozulma riskini de söz konusu olmaz.
tursu-yapimi-c-300x169.jpg


  • Kullanacağınız tuz, kaya tuzu olmalıdır. Günlük kullanılan ince sofra tuzları turşu yapımı için uygun değildir. Kaya tuzu, turşunun dayanıklılığı arttırmaktadır. Turşu yapımında önemli bir nokta olan tuz miktarı iyi ayarlanmalıdır. Bu ölçü genellikle 1 litre su için 1/2 su bardağı kadar kaya tuzu kullanılmaktadır.
  • Turşu yapımında sirke veya limon tuzu kullanılmaktadır. Ama en sık tercih edilen sirkedir. Sirke, turşuya farklı bir aroma katar ve lezzetini arttırır. Bakteri oluşumunu önleyerek çabuk bozulmasının önüne geçer. Miktar olarak kullandığınız suyun 1/3’ü kadar sirke ekleyebilirsiniz.
  • Ayrıca çok önemli bir diğer püf nokta ise; nohut. Turşu kavanozunun içine bir avuç nohut attığınızda fermantasyon işlemi hızlanır ve turşu daha çabuk olur.
  • Hazırladığınız turşu kavanozlarını yaklaşık 2-3 hafta uygun koşullarda muhafaza ederek o mükemmel tada ulaşmasını beklemelisiniz. Ağzını sıkıca kapattığınız kavanozlara 10 gün boyunca dokunmayın. Süre dolduğunda temiz bir kaşıkla turşu suyunun tadına bakabilirsiniz.
  • Turşu olduktan sonra ise suyunu afiyetle içebilirsiniz. Dilerseniz küçük kavanozlara paylaştırıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Su miktarı her zaman sebzelerin üzerinde olmalıdır. Aksi halde turşu bozulmaya başlar.
tursu-yapimi-b-300x169.jpg



Turşu Nasıl Yapılır ?

Malzemeler

  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • Yarım karnabahar
  • 8-10 adet orta boy yeşil domates
  • 10 adet küçük boy salatalık
  • 5 adet yeşil biber
  • 5 adet havuç
  • 500 gram arpacık soğan
  • 20 adet sarımsak
Salamura için
  • 1,5 su bardağı üzüm sirkesi
  • 6 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 15-20 adet nohut
Nasıl Yapılır
  1. Soğan ve sarımsakları önceden hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Hepsinin kabuklarını soyup bütün halde bırakın.
  2. Kabuklarını soyulan havuçlar büyük parçalar halinde doğranır. Karnabahar çiçekleri ayrılır. Lahana dört eşit parçaya bölünerek ince ince doğranır.
  3. Domatesler sebzelerle büyüklüğü orantılı olacak şekilde doğranır. Salatalıkların uç kısımları kesilir ve çok ince olmayacak şekilde halka halka dilimlenir.
  4. Cam kavanozun tabanına nohut ve sarımsaklar yerleştirilir. Hazırlanan sebzeler sıkı sıkı eklenir ve aralarına sarımsak, soğanlar serpiştirilir. Tüm sebzeler eklendiğinde üzüm sirkesini konulur.
  5. Sebzelerin üzerini geçecek şekilde içme suyuna kaya tuzu, limon tuzu ve toz şeker eklenir.
  6. Sebzelerin suyun üzerine çıkmaması için en üst kısmını maydanoz ile örtebilirsiniz.
  7. Kapağı sıkıca kapatılarak güneş görmeyen bir yer, oda ısısında yaklaşık 15-20 gün bekletilir. Sebzeler tam tadını alıp olgunlaştığında afiyetle tüketebilirsiniz.
 
Üst