• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Radrasyon Nedir? Dünyanın En Büyük Tehlikesi Çernobil Bitti Mi?

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
25 Nisan 1986, Sovyetler Birliği, Pripyat Şehri. Santraldeki dördüncü reaktör muhtemel bir güç kaybına karşı önlem almak amacıyla sıradan bir bakıma girmişti. Ertesi gün saat 01:23 te, bütün hazırlıklar yapılmıştı, güvenlik sistemleri devre dışı bırakıldı. Reaktör 4 çalışanları bu testi önceden gerçekleştirmişlerdi fakat başarılı olamamışlardı.Alınan bütün yanlış önlemlere rağmen yönetim baskısı nedeniyle testi yine de yapmak zorunda kaldılar.


Çernobil Faciası 26 Nisan 1986 Ukrayna, Sovyetler Birliği​



Çernobil Faciası 26 Nisan 1986 Ukrayna, Sovyetler Birliği


Reaktörün gücünü kapasitesinin altına %25 oranında düşürdüler, fakat problem gücün bütün reaktör çapında %1 e kadar düşmesiyle ortaya çıkmaya başladı. Reaktörün çalışmasına devam etmesini sağlamak için bu sefer gücü artırmaya çalıştılar. Bu önlenemez bir zincirleme reaksiyona sebeb oldu ve reaktör ısısı gittikçe artmaya başladı. Bütün güvenlik sistemleri yetersiz tasarıma sahip olmaları ile birlikte işlevsiz bir durumda kaldı. Bu durumu önceden tahmin eden ve hali hazırda testi iptal etmeyi talep eden bir mühendis vardı, Aleksandr Akimov. Akimov teste devam etmesi için baş mühendis Anatoly Dyatlov tarafından emir yağmuruna tutulmuştu. Akimov o tarihten tam 2 hafta sonra akut radyasyon sendromu ile hayatını kaybedecekti.

26 Nisan 1986’da Çernobil Nükleer Santralinde, korkunç bir patlama yaşandı. Bu olayın ardından Ukrayna, Belarus ve Rusya’nın birçok bölgesinde hava ve su zehirlenmeleri yaşandı. Patlama sadece bununla sınırlı kalmadı. Dünyanın birçok bölgesinde etkisini gösterdi. Bu ülkelere Türkiye'de dahildi.


Tarihin en korkunç nükleer faciasının asıl nedeni bugün dahi oldukça tartışmalı.​

Tarihin en korkunç nükleer faciasının asıl nedeni bugün dahi oldukça tartışmalı.


Konunun uzmanları, Çernobil nükleer santralinin daha başından birçok kusura sahip olduğunu ileri sürmüşlerdir. Deprem ve terör saldırısı gibi birçok ihtimal dahi göz önünde bulundurulmuştur.

Uluslararası Nükleer Güvenliği Danışma Kurulu (INSAG)’ın 86 yılındaki ilk raporunda, patlamanın nedeni, giriş protokollerini ve kurallarını ihlal eden santral operatörleri olarak gösterilmişti. Fakat ‘92 yılında INSAG-7 raporunda, santralin tasarımından kaynaklanan, kontrol çubukları ve güvenlik sistemleri gibi belirli özelliklerin de altına not düşülmüştür.
 
Üst