• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Rodyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Periyodik cetvelde VIII. grubunda yer alan kimyasal elementlerden birisi olan Rodyum, gümüşle benzer görünüme sahip olan sert, kırılgan bir elementtir. Rh sembolüne sahip olan element 45 atom numarasına ve 102,90550 atom ağırlığına sahiptir. Geçiş metali olarak değerlendirilen Rodyum, 1803 tarihinde Paladyum ile birlikte bir İngiliz kimyacı tarafından keşfedilmiştir.

Genel özelliklerine bakıldığında 2, 3, 4, 5 ve 6 değerlik alabilen Rodyum, platin grubu metaller içerisinde hafif olanlardan biri olarak bilinir. Oksitlenebilmesi nedeniyle kurşuni renge sahip bir görünüm alan Rodyum, üç oksit vermektedir.

Rodyum, kaynar hale geldiğinde sülfürik asit çözeltisi ile çözülebilirken aynı zamanda sülfat oluşturmaktadır. Kullanım alanları değerlendirildiğinde çoğunlukla platin ve paladyumun sertleştirilebilmesi amacıyla alaşım metali olarak değerlendirilmektedir. Alaşım haline getirilen Rodyum, elektrikli fırın dirençlerinde, termoçiftlerde ve cam liflerinin üretiminde kullanılır.

Uçaklarda buji üretiminde değerlendirilen element, elektrik iletkenliğinin yüksek olması ve korozyona karşı oldukça yüksek dayanıklık taşıması sebebiyle elektrik kontaklarında da değerlendirilmektedir. Aynı zamanda çok iyi derece yansıtıcı olarak da değerlendirilebilen rodyum, optik araçların üretiminde de değerlendirilmektedir.
 
Üst