• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ruminasyon

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
Ruminasyon kelimesine okuduğunuz bir kitapta denk gelmiş olabilirsiniz. Peki anlamını biliyor musunuz? Ruminasyon nedir?

İşte bilmeniz gerekenler...

Ruminasyon nedir?



Ruminasyon nedir?
Ruminasyonun kökeni, Latince 'rumen' kelimesinden gelmektedir. Rumen, geviş getiren hayvanlarda sindirilen besinlerin bakteriyel fermantasyona maruz kaldığı midenin ilk bölümüdür. 16'ncı yüzyıldan beri Batı dillerinde kullanılan 'ruminasyon' hem 'geviş getirme' anlamındadır, hem de 'düşüncelerin, tekrarlayıcı bir şekilde zihinde dönüp durması' demektir.

Ruminasyon ve psikiyatri
Ruminasyon kelimesi psikiyatri literatüründe kendine yer bulmuştur, psikolojik problemlerle arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır. İlk defa 1960 yılında OKB yani Obsesif-kompulsif bozukluk ile alakalı yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır. 1970'lerde bir terim haline gelen ruminasyon, şu anlamı kazanmıştır: "İstemsiz olarak ortaya çıkan, kişinin eylemlerini engelleyen, kontrol edilmesi zor, bastırmak için yoğun efor sarf ettirilen tekrarlayıcı düşünceler"

Ruminasyon ve depresyon
Ruminasyon, depresyonda olanların acı verici, sıkıntılı dönemlerden geçmesine sebebiyet vermekte. Depresif semptomlarla tetiklenen ruminasyon, yaşanılan sıkıntıların çoğalmasına, uzun süreli problemlere dönüşmesine ve depresif belirtilerin ağırlaşmasına yol açmaktadır. Depresif süreçten geçen kişiler, geçmişteki kötü anıları tekrarlayıcı bir şekilde akıllarına getirmekte, bu duruma hakim olamamakta, bu durum da onların depresyonla başa çıkmalarında başarısız olmalarına sebebiyet vermektedir.

Ruminasyonu ne tetikler?
Ruminasyonu fazla yapan kişilerde alkol tüketimi ve illegal madde kullanımı da fazladır. Ruminasyon yapanların en hassas olduğu durumlar ise belirsizlik, kontrol ve endişedir. Tekrarlayıcı düşüncelerini 'kontrol edilebilecek durumlar üzerindeki belirsizlik' olarak ifade edebiliriz. Ruminatif düşünce biçimi eğiliminin erkeklere oranla kadınlarda daha fazla olduğu da kanıtlanmıştır.

Ruminasyon belirtileri
Ruminatif tepki gösterenlerin sosyal hayatları da olumsuz etkilenmektedir. Ruminasyon, kişiler arası anlaşmazlıklara yol açmaktadır. Ruminasyonu fazla yapan bu kişiler daha az affedici, intikamcı davranışlar sergilemektedir. Sorunlu bir evliliği olan, iş yaşamında problemler yaşayan ve sevdiklerini kaybettiği için yas sürecinde olanlarda ruminasyon eğiliminin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ruminasyonu engellemek için mutlaka bir uzmana başvurulması önerilmektedir.
 
Üst