• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sevdiğiniz Müzik Düşünce Yapınızı Gösteriyor

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
sevdiginiz-muzik-dusunce-yapinizi-gosteriyor549e917a0f66e4371e9d.jpg


Cambridge Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, kişinin müzik zevki düşünce şeklinin ne olduğu konusunda ipuçları taşıyor.

Plos One dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, empati besleyen insanlar daha yumuşak, daha hafif müzikleri tercih ediyor. Etraflarındaki dünyayı çeşitli kalıplarla analiz etmeye çalışan sistematik insanlarsa, punk, heavy metal ve daha karmaşık müziklerden hoşlanıyor. Araştırmacılar, yürüttükleri çalışmanın müzik endüstrisi üzerinde etkili olabileceğini belirtti. Pek çok insan sevdikleri veya sevmedikleri müzikler hakkında bir anda hüküm veriyor genellikle. Bilim insanları, bu hızlı tercihlerin neden kaynaklandığının hala bilinemediğini belirtti.
Çeşitli deneyler yapıldı

Müzik tercihleriyle ilgili araştırma için 4.000 kişi toplandı ve çeşitli deneylere tabi tutuldu. Deneklere önce, "Empati besleyen" mi, "Sistematik mi" olduklarını saptamak amacıyla, kişisel sorular soruldu. Sorulan sorular, "Otomobil motorlarının tasarım ve yapımıyla ilgilenir misiniz?" ve "Başkalarının nasıl hissettiğini tahmin edebilir misiniz?" şeklindeydi. Daha sonra deneklere 26 değişik türde 50 kısa müzik parçası dinletildi ve her parçaya 1 ile 10 arasında puan vermeleri istendi. Empati yönelimli insanların ritim ve blues, hafif rock ve folk müziğine eğilim gösterdiği görüldü. Bu grubun Jeff Buckley'in yorumuyla (Leonard Cohen şarkısı) Hallelujah ve Norah Jones'un Come away with meadlı parçası gibi müzikleri yeğlediği görüldü.
"Müzik endüstrisi kullanılabilir"

Sistem geliştirici oldukları ortaya çıkanlarsa, heavy metal gruplarına ve yenilikçi caz müziğine eğilim gösterdi. Bu grubaysa, Metallica'nın Enter Sandman adlı parçası dinletildi. Araştırmacılar daha da derine indikçe, belli bir türün içinde tercih edilen müzikler arasında da, yoğunluk ve üslup bakımından değişiklik görüldüğünü saptadı. Cambridge Üniversitesi'nden doktora öğrencisi David Greenberg, bu bulguların müzik endüstrisi tarafından kullanılabileceğini belirtti. Greenberg, "Spotify ve Apple Music'te hangi tür müzikleri dinlemeyi seçebileceğinizi tahmin etmek için yapılan işlemlere büyük paralar yatırılıyor. Bu şirketler, bireylerin düşünce tarzlarını bilirse, müzik tavsiyelerini daha özele indirme olanağını bulabilirler" dedi.​
 
Üst