• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sezyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Periyodik cetvelde I A grubunda yer alan elementlerden birisi olan Sezyum, 1861 tarihinde Rubidyum ile birlikte Bunsen ve Kirchoff tarafından keşfedilmiştir. Oldukça yumuşak bir maden olan Sezyum, açık sarı görünüme sahiptir.

Elektropozitiflik açısından en yüksek değere sahip olan doğal elementler arasında yer alan Sezyum, hızlı bir şekilde oksitlenmektedir. Soğuk su içerisinde sezyum hidroksit olarak ayrışmakta ve sezin ile hidrojen vermektedir.

Bileşikleri bir değerlik alan Sezyum, doğal olarak maden sularında, lepidolit içerisinde trifilin de yer almaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalarda Polüsitinde eser miktarda bulunduğu tespit edilmiştir. Kullanım alanlarına bakıldığında özellikle fotoseller ön plana çıkmaktadır.

Sezyum hazırlanırken erimiş halde klorürü vakum altı kalsiyum ile karıştırdıktan sonra damıtma işlemi uygulanmaktadır. Kısaca Cs olarak ifade edilen Sezyum, 55 atom numarasına ve 132,90545 atom ağırlığına sahiptir. Alkali metal grubunda yer alan element sarı – gümüş arası açık tonlara sahiptir.

Sezyum elementi elde edilirken klorür eriyik metalik sodyum ile reaksiyona girmek ve bu reaksiyon sonucunda elde edilmektedir.
 
Üst