• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sigara Ve Kısırlık

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Araştırmalar sigara içiminin kadınların yumurtalıkları üzerinde olumsuz etki yaptığını ve etkinin kadının ne kadar süredir ve ne sıklıkta sigara içtiği ile yakından bağlantılı olduğunu göstermiştir.Sigara kullanımının kalp akciğerler ve kan damarları ile ilişkili sağlık riskleri bilinmektedir. Sigara kullanımının gebe kalabilme durumu ve gebelik üzerinde de negatif etkileri bulunmaktadır.
Kadınlarda Üreme Üzerine Sigaranın Etkisi
Sigara içenlerde sigara içmeyenlere göre kısırlık daha yaygın ve gebe kalana kadar geçen süre daha uzun olmaktadır.Sigara içimi ile alınan nikotinyumurtalıklardaki hücreleri etkileyerek kadının yumurtasının genetik anomalilere daha fazla eğilimli olmasına sebebiyet vermektedir.Sigara yumurtaların ve üreme fonksiyonların kaybını hızlandırmakta ve menopoz zamanını daha öne çekebilmektedir. Sigaranın içindeki bileşenler yumurtalıktaki hücrelerin östrojen üretimini engellemekte ve yumurtaların genetik anomalilere karşı daha dayanıksız olmasına yol açmaktadır.Sigara kullanımı doğal gebe kalmayı zorlaştırırken düşükleri hızlandırır ve olası dış gebeliği de oldukça arttırmaktadır. Ani bebek ölüm oranı da sigara içilen evlerde artmaktadır.
Sigara Kullananlarda Üreme Tedavilerinde Oluşan Olumsuz Etkiler
Sigara içenlerde neredeyse iki kat fazla in vitro fertilizasyon (IVF) girişimi gerekmektedir. IVF çalışmaları göstermektedir ki; sigara içenlerde daha yüksek doz gonadotropin kullanımı gerekmekte östradiol seviyeleri daha düşük olmakta daha az sayıda yumurta elde edilmektedaha fazla sayıda tedavi iptal edilmekte gebelik oranı daha düşük olmaktadır. Bebek düşük oranları da artmaktadır.
Erkeklerde Üreme Üzerine Sigaranın Etkisi
Sigara içen erkeklerde daha düşük sperm sayıları ve hareket ve sperm şekil ve fonksiyonlarında daha fazla anormallik görülmektedir. Günde 1 veya 2 paket gibi yoğun sigara içen erkeklerinspermlerinde daha fazla olarak şekil ve hareket bozukluklarına ve anomalilere rastlanmaktadır.Diğer taraftan erkeklerin yoğun sigarakullanımı sigara kullanmayan eşini pasif içici yaptıkları için nikotin solumasına ve üreme sağlığında bozulmalara sebep olmaktadır. Erkeklerde sigara kullanımı kısırlık açısından bir risk faktörüdür.
Kısırlık Tedavisi Görecek Çiftlerde Sigara Kullanımının Bırakılması
Yapılan önemli bir araştırma göstermektedir ki: Kısırlık tedaviniz başlamadan en az iki ay önce sigara kullanımını bırakmak gebelik şansını önemli bir şekilde arttırmaktadır.
 
Üst