• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Söz Kesme Adetleri

Üyelik Tarihi
11 Mar 2015
Konular
1,897
Mesajlar
3,366
MFC Puanı
15,160
Söz Kesme Adetleri

Zaman geçtikçe, söz gelenekleri ve göreneklerimiz de değişim gösterebiliyor. Tıpkı o eski kız isteme merasimleri gibi. Eskiden, oğlan ve kız birbirini doğru düzgün görmeden kız istemeler yaşandığı için, kız tarafı erkek tarafından düşünmek için müddet isterdi. Aynı kızı birden fazla isteyen olur, kız ve kızın ailesi kimi uygun buluyorsa kararını verir, sonra da genç çiftin sözü kesilirdi. Ancak günümüzde, kız isteme genellikle iki tarafın da çoktan birbirini tanıyıp evlenmek istediği için, bir tür merasime dönüşmüş durumda. Hâl böyle olunca da, kız isteme ve söz kesme ritüelleri aynı anda yapılıyor. Aman dikkat! Giyiminizin söz kesimine uygun olup olmadığını dikkat edin.

Kuvvetli Aile Bağları- Söz Gelenekleri

Çiftler arasındaki ilişki resmiyet kazansın, bir nevi ‘’adı konsun’’ diye kesilen söz sırasında dikkat etmek gereken hususları atlamamakta fayda var elbet. Öncelikle, çiftler birbirini tanıyor da olsa, kız isteme ve söz merasimleri, ailelerin tanışmasına vesile olabiliyor. Bu yüzden, söze giderken yakın aile fertlerinizin yanınızda olması önemli. Aile bağlarınızın kuvvetli olduğunu kız tarafına göstermek, karşı tarafın size duyduğu güveni daha da arttıracaktır.

Aile Büyükleri- Söz Gelenekleri

Ailenizi temsil edebilecek, yaşça ve saygınlık açısından en uygun kişi kimse, yılların getirdiği tecrübe sayesinde kız isteme işini usulüne uygun şekilde yapması gerektiğini zaten biliyor olacaktır. O yüzden ne zaman ve nasıl konuşması gerektiğini doğru düzgün bilmeyen yakın bir arkadaş ya da abinize böyle bir görevi vermeden önce iki kez düşünün deriz! “Allah’ın emri, peygamberimizin kabriyle” diye lafa girerse, utancınızdan girecek delik arayabilirsiniz!

Böyle kötü ihtimalleri unutup, güzel şeylere odaklanalım. Kız isteme kısmı sona erip de sıra söz kesmeye geldiğinde, bu işi yapacak olan aile büyüğü kalkıp gençleri yanına çağırır. Bu sırada, kız tarafının önceden hazırlayıp süslediği söz tepsisi (tercihen gümüş) ya da söz yastığı üzerinde yüzükler gelir. Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.

Kahve Merasimi - Söz Gelenekleri

Son bir uyarı: Gelin adayları, sözlünüzün kahvesine tuz atmayı sakın unutmayın! Ve damat adayları, zehir gibi de olsa o kahveyi içmek zorundasınız. O yüzden gözünüzü kapatıp keyif almaya bakın deriz!
 
Üst