• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sonsuzluğun Mesajı / Marlo MORGAN/Kitap Özeti

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Kitabın Adı Sonsuzluğun Mesajı
Kitabın Yazarı Marlo MORGAN
Yayınevi ve Adresi Dharma Yayınları, İstanbul
Basım Yılı 2000

KİTABIN ÖZETİ

Aborijin ikiz kardeşler olan Beatrice ve Geoff'un hüzünlü hayat hikayelerinin kurgulandığı kitap, aslında aborijinlerin köklerinden koparılmalarını ve kendi kültürlerinden uzaklaştırılmalarını tarihsel bir süreç içerisinde yansıtmaktadır.

Beatrice ve Geoff daha doğmadan, babaları beyazlar tarafından öldürülmüş, anneleri ise diğer bir çok kabile üyesi gibi bir misyonda alıkonulmuştur. Doğumdan hemen sonra bebekler annelerinden alınmış ve kız olanı Katolik Öksüzler Yurdu'na, erkek olanı ise Misyoner bir ailenin yanına verilmişti.

Farklı yönlere giden, farklı hayatlar süren ve nereden geldiklerini bilmeyen bu iki kardeşin bir başka ortak yönü de hayatlarının acı ve hüzünle dolu geçecek olması ve hep bir kimlik arayışı içinde olacak olmalarıdır. Hayatları bir anlamda hep bir paralellik içinde geçecek ve birbirlerini bulmaları uzun yıllar alacaktır.

Katolik Yetimhanesi'nin katı kuralları içinde büyütülen Beatrice, yaşıtlarından çok daha zeki, iç güdüleri kuvvetli, okumayı çok seven, iyi bir gözlemci ve en önemlisi de insanları uzlaştırıcı yönü çok kuvvetli olan bir kişiliğe sahiptir. Ancak, bu özellikleri yetimhanedekiler tarafından hiç keşfedilmemiş ve bu nedenle hiç yönlendirilmemiştir. Katı kurallara en ufak bir şekilde uyulmamasının dahi sert şekilde cezalandırıldığı yetimhanede, sevgiden uzak büyüyen Beatrice 9 yaşında kısırlaştırılır, tacize uğrar, en yakın arkadaşı gözlerinin önünde boğulur. Yetimhanede onlara sadece bir takım ev işlerinin nasıl yapılacağı ve okuma-yazma öğretilir. Yerliler aptal ve tembel olarak görüldüklerinden, bu kadarının onlara yeteceğine inanılmaktadır.

Kurallara göre 16 yaşına gelenlerin yetimhaneden uzaklaştırılmaları gerektiğinden, Beatrice bundan sonra bir pansiyonda ortalık işlerine bakar. Bir yılı hiç para almadan olmak üzere iki yıl burada çalışır. Bu süre içinde dış dünyayı ve kendi ırkını tanımaya çalışır. Bulduğu her şeyi okumaya devam eder. Çıkan bir yangın sonucu işini kaybeden Beatrice, Kuzey'e kendi ırkını aramaya gider. Bu yolculuğu yaparken tecavüze uğrar. Ardından, yine bir otelde iş ve yeni dostlar bulur. En sonunda çölde yaşayan kendi ırkından "gerçek insanlarla" karşılaşır. Onlarla çölde yaptığı yolculukta kendi ırkının kültürünü ve yaşam felsefesini öğrenir. Kendileriyle ve çevreleri ile barış içinde yaşayan bu insanlar, Beatrice'e aborijin bilgeliğini öğretirler. Beatrice'in çöldeki bu yolculuğu 34 yıl sürer ve gelişen bir takım olaylar sonucu, bir gün modern dünyaya dönmesi gerektiğine karar verir.

Geoff ise 6 yaşına kadar bir papaz ailesinin yanında her türlü sıcaklık ve sevgiden uzak bir ortamda büyür. O da çok iyi bir gözlemcidir ve çok iyi resimler yapmaktadır. Ancak bunu bir başka hizmetçi dışında kimse fark etmez. Amerikalı bir aileye evlatlık olarak verilen Geoff bundan sonraki yaşamını Amerika'da geçirir. Bu ailenin daha sonra iki çocuğu olur. Ancak Geoff ne bu aile ne de toplum tarafından asla bu ailenin bir parçası olarak görülmez. Kendi ırkından hiç kimse ile karşılaşmayan Geoff da sürekli arayış içerisindedir. Kendisine hep ilkel bir kültürden geldiği öğretilmiştir. Zamanla okulda da başarısız olmaya başlar. Hiç arkadaş edinemez. 16 yaşında evden kaçar. Alkol, depresyon ve uyuşturucu sonucunda hiç anlamadığı bir şekilde cinayetle suçlanır ve müebbet hapse mahkum olur. Önceleri hapishanede ezilse de zamanla kendini korumayı öğrenir ancak yine de yalnızdır. Hapishanede bulunduğu yıllar boyunca aborijin kültürünü öğrenmeye çalışır, kitap okur ve resim yeteneğini geliştirerek diğer mahkumlara ders verir ve resimlerinin sergilenmesinden para kazanır. Ancak onu arayan yada onun arayabileceği hiç bir yakını yoktur.

Yeniden modern yaşama dönen Beatrice aboriginlerin yaşam koşullarının geliştirilmesi için çalışırken, bir Amerikan hapishanesinde bulunan aborijin bir tutuklu ile mektuplaşmaya başlar. Kardeş olduklarını bilmeyen ve bunu hiç öğrenemeyecek bu iki insan için bu durum yaşamlarında yeni bir sayfa açacaktır.
 
Üst