• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sosyal fobiyi önlemenin 5 etkili yolu

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Sosyal fobiyi önlemenin 5 etkili yolu
G9GJdZ.png

En belirgin özellikleri topluluk önünde küçük düşmek ve olumsuz değerlendirilmek olan sosyal fobiyi nasıl önleriz?

Sosyal fobi; kadın, erkek, çocuk herkesin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Özellikle topluluk önünde küçük düşmekten, olumsuz değerlendirilmekten korkma en belirgin özelliğidir. Bu fobinin yoğun yaşandığı anlarda anksiyete ve davranış bozuklukları görülebilir. Peki bu sorunun üstesinden nasıl gelinebilir? İşte 5 adımda sosyal fobiyi önlemenin yolu.

Olumsuz düşüncelerden kurtulun

Sosyal fobisi olan kişinin kendisiyle ilgili birçok olumsuz düşüncesi bulunabiliyor. Bu olumsuz düşüncelerin üzerinde çalışılması ve değiştirilmesi gerekiyor. Eğer kişi sosyal bir ortama girmeden önce, "ellerim titreyecek, kekeleyeceğim, kızaracağım " gibi düşünüyorsa, stresi artıyor ve bu süreci kendi kendine başlatıyor. Gerçekten de elleri titriyor, kalp atışları artıyor ve diğer korktuğu durumları yaşıyor. Bu düşünceleri değiştirmek için iki yöntem bulunuyor. Birincisi, korkulan durumun tam tersini yaşamayı amaçlamak. Çünkü Kişi kendisiyle dalga geçmeyi öğrendiğinde bu durumu yenebiliyor. İkinci öneri de heyecan hissinin keyfini çıkarmak.

Diğer insanlarla ilgilenin

Sosyal fobisi olan kişilerin kendileri üzerinde aşırı bir dikkat geliştirdiği gözlemleniyor. Bu dikkat dışarıya yöneltildiği zaman, kişinin kendi hakkındaki olumsuz düşünceleri otomatik olarak azalıyor. Bunu sağlamak için kişinin kendinden başka çevredeki insanların neler yaptığına dikkat etmesi (giyim, makyaj gibi) öneriliyor. Kişi dikkatini başka yöne çevirdiğinde, kendindeki fiziksel belirtilere daha az dikkat ediyor ve olumsuz düşünceleri azalıyor. Böylece kendini daha rahat hissediyor.

Korkularınız pişmanlıklarınıza dönüşmesin

Sosyal fobisi olan kişiler sosyal ortamlardan kaçınıyor. Davet edildikleri etkinliklere gitmiyor ya da karşı cinsten gelen bir daveti istemelerine rağmen kabul etmiyorlar. Sosyal fobisi olanlar bir süre sonra bu tür ortamlara hiç girmemeye başlıyor ve kaçtıkları şey gözlerinde daha çok büyüyor. Bu durumda kişiden, en düşüğünden en yükseğine kadar kendisinde kaygı uyandıran ortamları listelemesi isteniyor. Kişi adım adım listesindeki basamakları çıkmaya başlıyor. Böylece küçük şeyleri başardığı zaman kendine güveni artarak, bir sonraki adım için cesaret kazanıyor.

Gevşeyerek kaygılardan uzaklaşın

Sosyal fobide kaygı durumu çok yüksek yaşandığı için, el ve ayakların terlemesi, ya da titremesi, yüzün kızarması gibi fiziksel belirtiler görülüyor. Belirtileri azaltmak için bazı rahatlatıcı egzersizler öneriliyor. Nefes egzersizleri, kas gevşetme hareketleri, spor aktiviteleri, yoga, ve meditasyon gibi uygulamalar faydalı olabiliyor. Bu tür uygulamalar sayesinde kişinin stres düzeyi ve kaygıları azalıyor.

Kendinize karşı mütevazi olun

Gerçek dışı beklentiler ve mükemmeliyetçi kişilik yapısı da sosyal fobiyi artıran etkenler arasında yer alıyor. "Hiçbir ortamda heyecanlanmamalıyım, her zaman harika görünmeliyim, insanların karşısında hata yapmamalıyım” gibi gerçek dışı beklentiler, çoğunlukla kişiyi baskı altına alarak, kaygı düzeyini artırıyor. Bu durumdan sıyrılmak için aşırı beklentilerden ve her zaman mükemmel olmaya çalışmaktan vazgeçmek gerekiyor.
 
Üst