• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sütleğen Çiçeği

Üyelik Tarihi
27 Tem 2013
Konular
1,330
Mesajlar
1,787
MFC Puanı
50
Sütleğengiller familyasındandır. Diğer adlan Süddüyen, Sütlüyen, Sütlü ot, Şebrem, Zerena (Artvin). (İÖ I. yy’da yaşamış olan Moritanya kralı II. Juba tarafından, -kendi hekimi de olan- Antik Yunan hekimi Eııphorbe’ye adanmış bir bitkidir; Euphorbia adı buradan gelir. Amygdaloides ise, “badem yapraklı” demek.) Yalnız Türkiye’de, boyları 50-300 cm’lerde değişen, 80 kadar türü bulunan, bir ya da çok yıllık, beyaz sütlü, otsu bitkilerdir. Euphorbia amygdaloides türü 30-80 cm boylarında, tabanı zamanla odunsulaşan, köksaplı (rizom), tüylü, çok yıllık, otsu bir bitkidir, ilk yıl yalnızca kısa saplı, eliptik ya da yüreksi, rozet yaprakları çıkar. Kışı böyle geçirir, ikinci yılın nisan-temmuz aylarında 5-10 cm uzunluğunda, çanak ve taçyaprağı olmayan başaksı çiçekli dalları oluşur. Bunlar açık yeşil-sarımsı renklidir ve önceki yıldan kalan koyu yeşil yapraklarla hoş bir tezat oluşturur.
Meyve 3-5 mm çapında bir kapsüldür.
Bitkinin anayurdu Avrupa ve Kafkasya’dır. Türkiye’de de Karadeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde ormanlık ve çalılıklarda bulunur.
0-1300 metrelerde ormanlık alanlarda, Özellikle kesime uğramış bölgelerde, çalılıklarda, hendeklerde, yol kenarlarında bolca görülür.
Üretimi ilkbahar ve sonbaharda köksaplannın ayrılmasıyla yapılır. Gölge, yarı gölge, hafif kuru, zengin topraklan sever.
Park ve bahçelerde yer örtücü, ağaç altlarını süsleyici olarak değerlendirilir. Yaz sonunda solgun çiçek başakları budanır.
Sütleğenin sütünde reçine, nişasta, kauçuk ve çeşitli enzimler, tohumlarında sabit yağ vardır.
Sütleğenin sütü ve tohumlarından elde edilen yağ, tahriş edici ve güçlü bir müshildir (ishal edici).
Sütleğenin sütü her gün bir kez siğillerin üzerine sürülürse bir hafta sonunda siğiller ortadan kalkar.
Dikkat, bitkinin sütü toksiktir (zehirli), hekim Önerisi ve denetimi olmadan kullanılmamalıdır!
 
Üst