• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tarhun Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Zeynep1

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Mar 2015
Konular
941
Mesajlar
1,652
MFC Puanı
5,250
tarhun-yemeklerde-nasil-kullanilir_646x340.jpg



Bir diğer adı ejder otu olan tarhun, yaprakları baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Oldukça keskin ve hoş kokulu olan tarhun, hem taze hem de kurutulup toz haline getirilerek kullanılabilir. Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişen bitkinin kökeni Sibirya'dır. Türkiye'de ise yaygın olarak Bayburt'ta yetişir. Yetiştirilmesi için humuslu, zengin toprağa ve güneşe ihtiyaç duyar.
Mineral ve vitamin bakımından zengin olan tarhun tatlı bir aromaya sahiptir. Bitki, dünyanın birçok yerinde pek çok farklı kültürde mide ağrılarının hafifletilmesi, hıçkırığın geçirilmesi, diş ağrılarının hafifletilmesi ve parazit enfeksiyonlarında geleneksel olarak kullanılır.

Tarhunun Faydaları

  1. Hazımsızlık sorununu hafifletir.
  2. Regl döneminin ağrısız geçmesini sağlar.
  3. İdrar söktürücüdür.
  4. Vücutta biriken tuzu ve suyu atar.
  5. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
  6. Ülser, reflü, gastrit ve mide yanması gibi hastalıklara iyi gelir.
Tarhunun Kullanımı

Baharat olarak: Tarhun otunun dünya mutfaklarında en çok kullanıldığı yemekler arasında sulu tavuk yemekleri, yumurtalı yemekler, lazanya ve buğulama balık yemekleri gelir. Anadolu'da ise kesme çorbası, salata, makarna, börek ve dolmalarda kullanılır.
Tarhun otu yemeklerde kullanırken dikkatli olunmalıdır. Çok güçlü bir aroması bulunan tarhun fazla miktarda kullanıldığında yemeğin kendi tadını kaçırabilir. Bu yüzden yemeğe katarken azar azar eklenip tadına bakılarak miktarının arttırılması tavsiye edilir.
Marketlerde ve aktarlarda tarhun otu genellikle yaprakları dallarından ayrılmamış halde satılır. Yemeklerde kullanılması için tarhun otu yapraklarının ince dallarından ayrılması ve ayrılmış yapraklarının ufalanarak küçültülmesi gerekir.

Sirkelerde aroma olarak: Tarhun otu sirkeye katılıp yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Sirke yapımı için bir litre üzüm sirkesine taze yıkanmış 25 gram tarhunotu, 10 gram dereotu ve 10 gram oğulotu ilave edilerek 1-2 hafta güneş görmeyen yerde muhafaza edilir. Sonrasında ise süzülerek şişelenebilir. Taze tarhun otu bulunamıyorsa kurutulmuş tarhun otu da kulanılabilir. 10 gram taze tarhun ortalama 2 gram kurutulmuş tarhuna eşittir.
Her bitkisel üründe olduğu gibi tarhun otunu da tedavi veya destek amaçlı kullanmaya başlamadan önce bir uzman görüşü alınmalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde yemekler dışında ekstra tarhun tüketilmesi önerilmez.
 
Üst