• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tazminat Hesaplama

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

oguzunal

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Kas 2020
Konular
1
Mesajlar
1
MFC Puanı
10
Tazminat hesaplama nasıl yapılır dediğimizde çoğunlukla işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklardan doğan maddi ve manevi zararların tahsilat işlemlerini kastederiz. İş kazaları, trafik kazaları ve benzeri durumlarda mağdur kişi tazminat hakkına sahip olabilir. Tazminat hesaplama için belirli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Çalışanın işe başlangıç ve işten ayrılış tarihleri arasında çalışanın brüt maaşı göz önüne alınmalıdır. Çalışanın iş kazasından mütevellit veya ölümlü iş kazası sebebiyle ortaya çıkan hastane masrafları, cenaze masrafları, ameliyat giderleri göz önüne alınarak oluşan iş gücü kaybı hesap edilerek yapılır.


Tazminat Nedir?​

Tazminat kelime anlamı olarak karşılığı ödenektir. Tazminat hukuka aykırı bir eylem sonucunda kişinin maddi ve manevi zararlarının karşılanması amacıyla alacağı ödenektir. Mahkemelerce kişilik haklarının uğradığı zararları gidermek amacıyla alınan tazminata manevi tazminat denir. Hukuka aykırı bir eylem nedeniyle maddi olarak mal varlığında görülen zararları karşılamak amacıyla alınan tazminata ise maddi tazminat denir. Tazminat, kişinin haksın nedenlerle sebep olduğu zararı ödeme yükümlülüğüdür.


Tazminat Alma Şartları Nelerdir?​

Tazminat alma şartları içerisinde bulunan en güncel madde 1475 sayılı kanundaki 14. maddedir. Bu madde gereğince işçinin işyerinden kendi rızasıyla ayrılmamış olması veya vefat etmesi gerekmektedir. Ancak kadın çalışanların evlendiklerinden sonra 1 yıl içerisinde işten kendi isteğiyle ayrılmak istemesi gibi durumlarda kadın çalışanlar tazminat hakkı kazanabilirler. Bu gibi durumlarda yasal düzenlemelerdeki maddelerin incelenip çeşitli hakların aranması daha yerinde olacaktır.

1. İşçinin kendi rızasıyla işten ayrılmamış olması veya vefat etmiş olması.

2. İşveren tarafından çeşitli ahlak kurallarınca işten çıkarılmamış olması

3. Aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olması

4. Kendi isteği ile ayrılıyorsa, iş kanunun 24. maddesi gereğince işçinin derhal işi bırakması şartına uyuyor olması.

5. Erkek ise kendi zorunlu askerlik nedeniyle işten ayrılıyor olması.

6. Kadın ise evlendikten bir yıl sonra işten kendi isteğiyle ayrılmak istemesi

7. Emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup ilgili kuruma maaş bağlanması için müracaat etmiş olması

8. 7000 prim gününü veya 25 yıllık sigorta ve 4500 prim gününü doldurması şartını yerine getirmesi. Erkek ise 60, kadın ise 58 yaşını doldurmuş olarak işten kendi isteğiyle ayrılmak istemesi. Yada emeklilik primlerini doldurmuş olması ve sadece emeklilik yaşını bekliyor olması.


Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?​

Araştırmalar trafik kaza oranlarının araç sayısına oranla giderek arttığını göstermektedir. Trafiğe çıkan her aracın trafik sigortasını yapması gerekiyor. Trafik kazası tespit tutanağında yazan kusur oranına göre yapılıyor. Zira tazminat hesaplama bu tutanaktaki kusur oranına göre yapılıyor.

Trafik Sigortası Kapsamına Manevi Tazminat da Giriyor Mu?​

Manevi tazminat trafik sigortası kapsamında yer almıyor. Bununla birlikte oluşan maddi ve manevi zararlar için mağdur kişi, ilgili kişi veya kişilere tazminat davası açabilmektedir. Ölüm veya sakatlanmalar durumunda maddi ve manevi tazminat davası açabilmeye hak kazanmaktadır

Trafik Sigortası Ölüm ve Yaralanma Durumunda Tazminat Öder mi?​

Bir trafik kazası sonrasında ortaya çıkan hasarı belirlenen kusur oranlarına göre ödeyen bu sigorta hizmetinde araç sahipleri karşı tarafa vereceği zararı teminat altına almış oluyor. Bununla birlikte trafik sigortası sadece araç hasarlarını karşılamıyor, kaza sonrası oluşabilecek ölüm yaralanma gibi hasarları da karşılayabiliyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst