• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tek gözünde kayma olan bebekleri doktora götürün

-Ruhefza-

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
4 Mar 2019
Konular
932
Mesajlar
4,109
MFC Puanı
1,190
Gözlerimiz, mükemmel bir biçimde hareket etmeleri sağlayacak kaslarla donatılmıştır. Bu kasların görevlerini tam olarak yapmaması şaşılığa neden oluyor. Şaşılığı çocuk yaşlardan itibaren takip ve teşhis etmenin mümkün olduğu belirten uzmanlar; tedavide ise sadece gözlük kullanımında botoksa dek bir çok yöntem bulunduğunu ifade ediyor.

Şaşılık hakkında tüm sorularımızın cevaplarını Dünya Göz Hastanesinden aldğımız bilgilerde bulabileceksiniz.

Şaşılık nedir?
Şaşılık gözlerin paralelliğinin bozulması durumudur.

Organlarımız içinde hareket yönünden en mükemmel özelliklerle donatılmış olan gözlerdir. Her bir gözde bulunan 6 adet kas, gözleri uygun içinde hareket ettirerek devamlı birlikte odaklanmayı sağlarlar. Bu kasların bir veya birkaçının görevini iyi yapmaması durumunda şaşılık meydana gelir. Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Çünkü bu duruma kadar bebekler gözlerini paralel tutan her iki gözüyle algılama yeteneğini geliştirmemişlerdir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimlerince değerlendirilmelidir.

Şaşılığa neler sebep olur?
Şaşılığın oluşmasında tek bir nedeni yoktur. Hamileliğin nasıl geçtiğini, doğumun problemli olup olmadığı çocuğun gelişimi geçirdiği hastalıklar şaşılık için risk faktörü oluşabilir şaşılık için genetik yakınlık söz konusudur. Yani ailede göz kayma olan varsa, ortaya çıkma şansı daha fazladır.

Çocukluk döneminde yani 2 yaşında görülen şaşılıkda, neden genellikle kırma kusurudur. Yatkınlığı olan çocukta gözdeki kayma ateşli bir hastalık veya bir travma (düşme, ameliyat, kazalar) başlayabilir.

Göz kaslarımızın hareketleri yöneten merkez beyindedir; bu nedenle sinirlerde oluşan felçler de gözde kaymalara neden olur. Geçirilen kazalar, kafa travması ateşli hastalıklar, hipertansiyon, ve şeker hastalığı gibi bazı durumlarda göze gelen sinir-lerde felçler oluşabilir. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda, tedavi felcin kalıcı olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Çocuklarda göz tembelliği, büyük yaş grubunda için mutlaka tedavi gerekir.

GİZLİ ŞAŞILIK
Şaşılık belirtileri nelerdir.

Gözde paralelliğin kaybolması yaşarma, ağrı baş ağrısı çift görme üç boyutlu görüntünün kaybolması , bulanık görme veya yüzün bir yana dönük olması ile ilk belirtilerdir.

Bebeklik ve çocukluk döneminde olan kaymaların bir kısmı yalancı kaymalardır. Yalancı kayma, göz kapaklarının ve bunun kökünü genişlediği ile ortaya çıkan yanılacın bir görümündür. Bu durumun tam olarak aydınlatılbilmesi için mutlaka bir göz muaeyenesi yapılmalıdır.

Devamlı olarak hep aynı gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun belirtisidir ve önemlidir. Bu nedenle tek gözünde kayma olan bebek ve çocuklar hemen göz muayenesine götürülmelidir.

Gizli Şaşılık var mı?
Gizli Şaşılık gözlerden biri kapatılınca ortaya çıkan şaşılıktır. Toplumda gizli kayma oldukça sık olarak görülür. Her iki göz de açıkken birleşince bir mekanizma ile beyin gözde kayma oluşur.

Hasta genellikle kaynanın farkında değildir ve gtözlerde yoğunluk hissi kızarıklık, ağrı, kuruluk hissi, baş ağrısı gibi şikayetlerle başvururlar. Eğer hastalarda bir görme kusuru varsa ise, bu şikayetler daha erken ortaya çıkar. Özellikle yakın okumada başta ağrısından şikayetçi olur. Gizli Şaşılık uygun gözlükler ve ortoptik egzersizler tedavi edilebilir.

Şaşılık nasıl teşhis edilir?
Şaşılık bir çok nedenden kaymalarda,baş pozisyonunun olduğu hastalarda tedavi girişimdir. Operasyon tercihen genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası göz kapatılmabilir. Hastanın hastaneden çıkış zamanında anestezi durumu bağlıdır. Ameliyat sonrası ağrılı değildir, hasta batma hissi olabilir. Hastaya verilen damları kullanılır ve gözlüğünü takabilir. Ameliyattan 1 hafta sonra çocuklar okullarına erişkinlerde hastalar da işlerine dönebilirler. Gözlerdeki kızarıklıklar yaklaşık 2-3 hafta sürer damla kullanımıyla tedrici olarak azalır.

Şaşılık tedavisi nasıl yapılır.
Gözlük: Bazı tip şaşılıklar kırma kusuruna bağlı olarak da oluşur. Hasta gözlük kullanmaya başlayınca şaşılık düzelir. Bu tip şaşılıklarda gözlük yeterli olacaktır.

Optoptik: Optoptik tedavi, ayrıca her iki görme yeteneğini ve derinlik hissini kazandırmak amacı ile de uygulanabilir. Bu iki fonksiyonun gözlerin paralel durmasını sağladığı gibi günlük hayatımızda da oldukça önemlidir. Araba kullanırken, basketbol, tenis gibi mesafe ve zaman ayarlaması gereken sporlarla uğraşırken daha rahat ve başarılı olmamızı sağlar.

Cerrahi: Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde (6 ay 1 yaş ) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. Kaymaların büyük çoğunluğu ise 23 yaş civazrında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Göz lük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir.

Botoks: Bazı şaşılıklarda botulinum toksin (BOTOKS) de tedaviide uygulanabilir. Felce bağlı oluşan şaşılıklarda, ameliyat tam düzelme sağlanamamaştır hastalarda, gözünde guatra bağlı kayma olmuş hastalarda BOTOKS etkilidir ve tedavi edici kullanabilir. Felçlere bağlı olarak ani oluşan kaymalarda genellikle çift görme de vardır ve hasta için oldukça şaşılıklarda genel eğilim 6-8 ay beklemektedir, ancak bekleme döneminde çift görmenin azalması amacıyla botoks uygulaması yapılabilir. Şaşılığın ortaya çıkmasından hemen tedaviye başlanması ile tam düzelme mümkündür.

BEBEKLERDE BEKLEMEYİN
Şaşılık nasıl yapılır.

Şaşılık ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatların temel prensibi göz küresine yapışık kasların kuvvettinin azalması yada artırılması veya yerlerinin değiştirilmesi esnasında dayanır. Şaşılıkta erken tanı ve tedavi ile göz tembelliği önlenebilir. 3 boyutlu görme sağlanabilir. Bu nedenle şaşılık şüphesi olan her çocuğunun belirli bir yaşa gelmesi beklenmeden şaşılık uzmanı göz hekimine götürülmesi gerekir.

Gözü kayan bir bebek kaç yaşına geldiğinde doktora götürülür.

Bebekte Şaşılık görüldüyse hiç beklemeden hemen doktora başvurulmalıdır.

Ameliyattan sonra gözlük kullanmaya devam

Şaşılık ameliyatla tamamıyla düzeltilebilir mi?
Düzeltilebilir, fakat görmesi belirli bir dereceden düşük olan gözlerde, ameliyattan bir süre sonra tekrar kayma ortaya çıkabilir. Görme dereceleri heriki gözde de iyi ve iki gözle görme fonksiyonlarında bozukluk olmayan 3 boyutlu görme yeteneği hastalarda ameliyatla sağlanan düzeltme sürekli olacaktır.

Şaşılık ameliyatından sonra gözlük ihtiyacı ortadan kalkar mı? Şaşılık ameliyatında sonra gözlük ihtiyacı ortadan kalkmaz, Şaşılık ameliyatının etkisi ve amacı kaymayı düzeltmektir. Şaşılık ameliyatının görmeyle bir ilgi yoktur. Ameliyatla kayma düzeltildikten sonra da hasta yine aynı gözlüğünü takmaya devam edecektir.

İki gözün kayması daha kolay tedavi ediliyor .

Şaşılık ameliyatından sonra görme tembelliği düzelir mi?
Şaşılık ameliyatı görme derecesini etkilemez. Ameliyattan sonra görmede hiç artoş olmaz. Ameliyattan sonra gözlük takmaya ve göz tembelliğinin tedavisine devam eder.

Göz tembelliğinin tedavisinde A vitamini kullanması ve zengin bir belenme etkili olur mu?

Görme tembelliğinin tedavisinde esas, hastanın uygun numaradaki gözlüğünü takip, iyi gören gözün kapatılması ve tembel olan gözün görmeye zorlanmasıdır.

İki göz de kayma varsa tedavisi daha mı zordur?
İki gözün kayması daha kolay tedavi ediliyor.

İleri yaşlardaki göz kaymadsının nedeni nelerdir?
Genelde trafik kazası, darbe gibi travmalardan sonra veya diyebet beyin veya göz tümörleri gibi nedenlerden oluşurlar tedavileri nedene yöneliktir.

Şaşılık neden olur?
Hamileliğin nasıl geçtiğini, doğumun problemli olup olmadığı çocuğun gelişimi geçirdiği hastalıklar şaşılık için risk faktörü oluşturabilirler.

Kayan gözde görme tembelliği varsa kaymayan göz kapatılarak tembellik ortadan kalkabilir mi?

Tembel gözlerde en etkili tedavi diğer gözün kapatılmasıdır. Günlük kapama süresi ve kapamanın ne kadar devam edeceği, sürekli kontrollerde doktor tarafından belirlenir.

Cerrahi: Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde (6 ay 1 yaş ) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. Kaymaların büyük çoğunluğu ise 23 yaş civazrında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Göz lük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir.

Alıntı.
 
Üst